Ορισμένοι κορυφαίοι αθλητές κατακτούν το 80ό χιλιόμετρο με την ίδια ένταση που τρέχουν το πρώτο. Το μυστικό τους; Η αντοχή. Που την βρίσκουν; Στις τροφές που οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγουν. Ο Zach Bitter, καταξιωμένος αθλητής αντοχής, διανύει σαν βολίδα τα αρχικά 56 χιλιόμετρα του πρώτου του υπερμαραθώνιου, στα πλαίσια του αγώνα North Face Endurance Challenge 80χλμ. Είναι γεμάτος ενέργεια και συγκεντρωμένος. Μένουν άλλα 24χλμ. –είναι βατά, σκέφτεται. Έπειτα, όμως, ακολουθούν ανηφορικές διαδρομές και, μέχρι να φτάσει στο 64οχλμ., ο Bitter έχει αρχίσει να χάνει ένταση και συγκέντρωση. Μετά από μια στροφή, βάζει μπρος για μια μεγάλη κι απότομη ανηφόρα και ξαφνικά «πέφτει».
Αρχίζει να βρίζει τον εαυτό του. Αναπληρώνοντας τα υγρά με ένα αθλητικό ποτό, συνεχίζει την υπόλοιπη διαδρομή –όπως όπως- μέχρι το τέρμα.
Έκτοτε, ο Bitter πήρε μέρος σε άλλους υπερμαραθωνίους και όλοι τέλειωσαν με τον ίδιο τρόπο: διένυε ομαλά τα πρώτα 50-70 χιλιόμετρα και κάποια στιγμή στον αγώνα άρχιζε να νιώθει ζαλάδα κι εκνευρισμό, πασχίζοντας να ολοκληρώσει τη διαδρομή με τον ίδιο ρυθμό.
Αναζητώντας μια λύση, εξέτασε σχολαστικά την προπόνησή του και το πρόγραμμα διατροφής του. Έκανε έρευνα και έθεσε ερωτήματα. Ύστερα, έκανε μια ριζική αλλαγή: έκοψε έναν τόνο υδατάνθρακες από τη διατροφή του, μείωσε την πρόσληψη πρωτεϊνών κι έβαλε στη δίαιτα περισσότερα λίπη.
Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, η προπόνηση του Bitter εντατικοποιήθηκε και ο χρόνος αποκατάστασης μειώθηκε. Στον επόμενο αγώνα του, δεν “έπεσε”. Λίγο καιρό αργότερα, το 2012, κέρδισε τέσσερις υπερμαραθωνίους. Έπειτα, το 2013, ο Bitter έσπασε το ρεκόρ του αμερικανικού αγώνα 160χλμ. με χρόνο 11:47:21.
To πρόγραμμα διατροφής του Bitter, με λίγους υδατάνθρακες, πολλά λίπη και μετρημένες πρωτεΐνες, ονομάζεται κετογονική δίαιτα. Απαιτεί γερά νεύρα και, παρότι εναντιώνεται στο «δόγμα» του αθλητισμού αντοχής ότι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι, έχει αρχίσει να αποκτά υποστηρικτές και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται κορυφαίοι αθλητές. Πώς γίνεται, όμως, να λειτουργεί ένα παρόμοιο πρόγραμμα;
Πολύ απλό: με μια συμβατική δίαιτα, το σώμα σου μετατρέπει τη γλυκόζη (ένα είδος σακχάρου) των υδατανθράκων σε γλυκογόνο, το οποίο αποθηκεύεται στο συκώτι και τους μύες ως γρήγορο «καύσιμο» για απαιτητική σωματική άσκηση. Δυστυχώς, το σώμα σου μπορεί να αποθηκεύσει μόνο το γλυκογόνο που απαιτούν δύο ώρες εντατικής προπόνησης.
Επομένως, αν είσαι εθισμένος στις μεγάλες αποστάσεις –Ironman, τρίαθλο, κτλ.- τότε έχεις πρόβλημα. Στο πέρας της 2ης ώρας, οι αποθήκες γλυκογόνου έχουν αδειάσει και το σώμα σου αναζητάει ενέργεια αλλού. Ως αποτέλεσμα, όταν δεν βρίσκει τίποτα, καταρρέει. Για να το αποφύγεις και να διατρήσεις τα επίπεδα γλυκογόνου υψηλά, καλό είναι να έχεις μαζί σου ενεργειακά ποτά, μπάρες και τζελ, όσο τρέχεις, κάνεις ποδήλατο ή κολυμπάς. Η κατανάλωση επαρκών υδατανθράκων για να απαλείψει το «πέσιμο» κατά τη διάρκεια ενός αγώνα αντοχής.
Η κετογονική δίαιτα έχει αποτέλεσμα γιατί αντικαθιστά τους υδατάνθρακες με το λίπος, ως βασική πηγή ενέργειας. Κόβοντας τους υδατάνθρακες και περιορίζοντας τις πρωτεΐνες, ο οργανισμός σου εισέρχεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση και μαθαίνει να αντλεί ενέργεια από τα λίπη αντί για τα σάκχαρα. Αυτό είναι και το ιδανικό για τους αγώνες αντοχής επειδή μόλις το σώμα σου κάψει το λίπος που τρως, αρχίζει να καίει το λίπος που έχει αποθηκευτεί στο σκελετό. Ακόμα κι αν είσαι αδύνατος, έχεις αρκετό σωματικό λίπος για να τρέξεις σχεδόν οποιαδήποτε απόσταση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σώμα προσαρμόζεται.
«Σε ένα υψηλό επίπεδο, όπου ακόμα και το μικρότερο προβάδισμα μπορεί να είναι συνώνυμο της νίκης, θα στοιχημάτιζα στην κετογονική δίαιτα ενός αθλητή αντοχής», λέει ο διατροφολόγος του MH, Mike Roussell, Ph.D.
H παγίδα: η δίαιτα είναι απαιτητική, αφού το 80%των θερμίδων προέρχεται από τα λίπη. Ακόμη, η κέτωση δεν είναι συμβατή με τη βιοχημική σύσταση κάθε οργανισμού. Όταν την ακολουθείς για πρώτη φορά, ενδέχεται να εμφανίσεις συμπτώματα, όπως: κόπωση, «θολούρα» και πιθανώς εκνευρισμό. Επιπλέον, αν ακολουθείς τη δίαιτα ανεξέλεγκτα, ενδέχεται να στερηθείς θρεπτικά συστατικά. Πολλοί αθλητές, όμως, οφείλουν τη βελτίωσή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Source: Menshealth.gr
Διαβάστε επίσης