Site icon Hallocy

Επτά τρόποι για να μειώσουμε την πίεση πριν ή παράλληλα με τα φάρμακα

Το καλύτερο διατροφικό πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει στο να κρατήσουμε την πίεση στα επιθυμητά επίπεδα πρέπει να περιέχει τροφές με χαμηλά λιπαρά, με λιγότερο αλάτι (κρυφό και φανερό) και χοληστερόλη. Φυσικά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.

2. Γυμναστική.

Αν ενσωματώσουμε την ισορροπημένη άσκηση στο καθημερινό μας πρόγραμμα, θα είναι πολύ ωφέλιμο στον έλεγχο της πίεσής μας. Η γυμναστική βέβαια ωφελεί και τη συνολική υγεία μας καθώς μας επιτρέπει να διατηρούμε ένα υγιές βάρος.

3. Μειώνουμε την κατανάλωση νατρίου – αλατιού.

Το πολύ αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε πάνω από 2,4 γραμμάρια νατρίου (αλάτι) ημερησίως, ενώ τα άτομα που έχουν υψηλή πίεση καλό είναι να το αποφεύγουν.

4. Διατηρούμε το ιδανικό μας βάρος.

Άτομα με προβλήματα παχυσαρκίας είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν υψηλά επίπεδα πίεσης, από αυτούς που «προσέχουν» τη σιλουέτα τους, καθώς επίσης και υψηλή χοληστερόλη και κίνδυνο για διαβήτη. Κανονικά, η πίεση μας μειώνεται καθώς μειώνεται και το βάρος μας.

5. Ελέγχουμε το στρες.

Το στρες και το άγχος είναι από τις πρωταρχικές αιτίες δημιουργίας υψηλής πίεσης. Το να φροντίζουμε να έχουμε ελεύθερο χρόνο, να κοιμόμαστε καλά και να κάνουμε κάποια φυσική δραστηριότητα (π.χ γυμναστική, περπάτημα κτλ) είναι μερικά από αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το άγχος στη ζωή μας.

6. Μειώνουμε το αλκοόλ.

Το αλκοόλ όχι μόνο ανεβάζει την πίεση μας αλλά έχει καταστρεπτικές συνέπειες στο συκώτι, στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Μπορούμε να πιούμε αλλά το κλειδί είναι να είμαστε εγκρατείς. Έρευνες συνιστούν στις γυναίκες να πίνουν μέχρι ένα ποτό ημερησίως, ενώ οι άντρες μέχρι δυο.

7. Κόβουμε το κάπνισμα.

Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα βλαβερό για ανθρώπους με υψηλά επίπεδα πίεσης, καθώς καταστρέφει τα τοιχώματα των αρτηριών.

Θυμόμαστε να μετράμε την πίεση μας κάθε φορά που πάμε στο γιατρό ή στον φαρμακοποιό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Γράφει ο

Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSc (Hons), MSc, NYSCDN

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία, Πανεπιστημίου Columbia ΗΠΑ, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ General.


Source: Iatropedia.gr

Exit mobile version