Είναι 8 το βράδυ. Ο Ουγιάνγκ Πενγκτζίε ανοίγει τον λογαριασμό του στο Bilibili, μια δημοφιλή κινεζική υπηρεσία ζωντανής μετάδοσης όπου οι θεατές μπορούν να συνομιλήσουν με τους διαχειριστές και αρχίζει να σχεδιάζει.
Σύντομα πάνω από 14.000 άνθρωποι τον παρακολουθούν να δουλεύει.
Σε αντίθεση με άλλους διαχειριστές ζωντανών εκπομπών, ο Ουγιάνγκ δεν λέει ούτε λέξη. Καθισμένος μπροστά στον υπολογιστή του, ζωγραφίζει απλά με τον στυλογράφο του. Ακούγεται μόνο μια απαλή μουσική υπόκρουση.
Γεννημένος το 1990, ο Ουγιάνγκ είναι πλέον ένας από τους πιο δημοφιλείς διαχειριστές ζωντανών εκπομπών στην Κίνα. Χρησιμοποιώντας διάφορα είδη μελανιών, μπορεί να δημιουργήσει εικόνες με εξαιρετικά εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες και να φτιάξει τρισδιάστατα εφέ που προκαλούν έκπληξη στους θεατές. Ένα έργο τέχνης μπορεί να του πάρει αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί, ανάλογα με την πολυπλοκότητά του.
«Μερικές φορές αισθάνομαι μοναξιά όταν ζωγραφίζω και η μοναξιά με αναγκάζει να μιλάω στον εαυτό μου» λέει ο Ουγιάνγκ.
Το διαδίκτυο ήταν πάντα ένας ασφαλής χώρος για αυτόν, όμως ο ρόλος του έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών. Πριν από δέκα χρόνια, ο Ουγιάνγκ περνούσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του παίζοντας παιχνίδια σε ίντερνετ καφέ. «Ό,τι σκιτσάριζα ήταν σημειωματάρια γεμάτα παιγνίδια στρατηγικής. Έκανα κοπάνα την πρώτη ημέρα από το γυμνάσιο για να πάω στο ίντερνετ καφέ, ο πατέρας μου όμως με έβγαλε έξω σέρνοντάς με στη κυριολεξία» λέει ο Ουγιάνγκ. Έπρεπε να περιμένει μέχρι την επόμενη χρονιά για να του πουν ότι έχει καλλιτεχνικό ταλέντο. «Ο καθηγητής των καλλιτεχνικών είπε στους γονείς μου ότι έχω χάρισμα στο σχέδιο. Τα λόγια του αναπτέρωσαν τις ελπίδες μου» λέει.
Ωστόσο, ο δρόμος για να γίνει καλλιτέχνης δεν ήταν εύκολος. Απέτυχε αρκετές φορές στις εισαγωγικές εξετάσεις στην πόλη που γεννήθηκε την Τσανγκσά. Κοιμόταν ελάχιστα προκειμένου να εξασκείται και τελικά, έπειτα από σκληρή δουλειά δύο περίπου μηνών, ήρθε πρώτος στις εξετάσεις.
«Πήρα το πρώτο μου βραβείο και μία υποτροφία για το σχέδιο τα οποία άλλαξαν εντελώς τη ζωή μου» θυμάται ο Ουγιάνγκ.
Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο στην κεντρική επαρχία Χουνάν της Κίνας, μετακόμισε στο Πεκίνο για να γίνει ανεξάρτητος εικονογράφος.
«Όταν ήρθα για πρώτη φορά στο Πεκίνο ζούσα σε ένα μικρό δωμάτιο λιγότερο από 10 τ.μ. Τώρα ζω στο Σονγκτζουάνγκ, μία δημοφιλή περιοχή καλλιτεχνών όπου χιλιάδες τουρίστες έρχονται καθημερινά να δουν τα καλλιτεχνικά στούντιο».
Οι αιχμηρές σχεδιαστικές του δεξιότητες έχουν προσελκύσει εκατομμύρια οπαδούς στο διαδίκτυο. Την τελευταία δεκαετία, αφότου ανακαλύφθηκε το ταλέντο του, έχει δημιουργήσει πάνω από 1.200 έργα τέχνης.
Τον περασμένο Αύγουστο ο Ουγιάνγκ χρειάστηκε 100 ώρες για να δημιουργήσει με πενάκι μελάνης ένα έργο με τον τίτλο: «Chase». Στο σχέδιο ένας αετός πετάει κυνηγημένος από έναν ελέφαντα και έναν ιπποπόταμο σε ένα ποτάμι, δημιουργώντας τεράστιες πιτσιλιές νερού. Το σχέδιο είναι τόσο περίπλοκο που θα μπορούσε να είναι μια φωτογραφία.
«Θέλω να εκφράσω μια ιδανική προοπτική μέσα στην εικόνα – ότι πρέπει να κυνηγήσεις τα όνειρά σου όπως κάνουν τα ζώα και να μην τα παρατάς ποτέ, όσο δύσκολο και εάν είναι» εξηγεί.
Ο Ουγιάνγκ θέλει να γίνει γνωστός στον κόσμο της τέχνης, όχι μόνο στο διαδίκτυο, και να προωθήσει το σκιτσάρισμα με πενάκι μελάνης στα πανεπιστήμια για να διαδώσει αυτό που θεωρείται ως μορφή εξειδικευμένης τέχνης στην Κίνα.
«Μόνο όταν ορθώνεις το ανάστημά σου και γίνεσαι πιο ικανός μπορεί να σε αναγνωρίσουν περισσότεροι άνθρωποι και να σου επιτρέψουν να δείξεις αυτό που θέλεις να εκφράσεις» λέει ο Ουγιάνγκ.
Source: Iefimerida.gr