Πολλές οικογένειες δίνουν την γάτα τους όταν πρόκειται να αποκτήσουν παιδί. Πολλά ζευγάρια έχουν μία γάτα για πολλά χρόνια πριν φτιάξουν την οικογένεια τους και πολύ εύκολα αποφασίζουν να τη δώσουν όταν έρχεται το μωρό. Συνήθως προετοιμάζεστε για την γέννα όταν διαπιστώσετε πως είστε έγκυος και μέσα σε αυτή την προετοιμασία, θα πρέπει να συμπεριλάβετε και τη γάτα σας.
Πως θα αντιδράσει η γατούλα μας στη νέα αυτή πρόκληση? Μία γάτα που εξαρτάται πολύ από εσάς αλλά δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνική μπορεί να γίνει ζηλιάρα με τον ερχομό του μωρού. Τη ζήλεια αυτή μπορεί να τη δείχνει ψεκάζοντας το σπίτι για να καλύψει τη μυρωδιά του μωρού.
Πρέπει να φροντίσετε ώστε να έγκαιρα να απεξαρτηθεί από εσάς όσο περισσότερο γίνεται, πριν τη γέννα. Μία πιστή γάτα που της αρέσει να παίζει με τους ανθρώπους, θα πληγωθεί αλλά πιθανότατα θα συμπαθήσει το παιδί αν την αφήσετε να έρθει σε επαφή. Μία ανεξάρτητη γάτα που έρχεται σε εσάς μόνο όταν πεινάει, μάλλον θα αγνοήσει την ύπαρξη του παιδιού, αν η δική σας συμπεριφορά δεν αλλάξει. Πολλές γάτες γίνονται προστατευτικές στην ύπαρξη του μωρού.
Αγνοήστε τις τρομακτικές ιστορίες στις οποίες συμμετέχουν γάτες που κακοποιούν παιδιά. Συνήθως είναι υπερβολικές και διαδίδονται μόνο λόγω της υπερβολής τους.
Πληροφορηθείτε από τον γιατρό και τον κτηνίατρο σας, σχετικά με τους οργανισμούς / παράσιτα που ζουν ή μεταδίδονται μέσω της γάτας και μπορεί να βλάψουν το μωρό σας και πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Μη ξεχνάτε να τηρείτε το πρόγραμμα αποπαρασίτωσης της γάτας σας. Η σωστή εσωτερική αλλά και εξωτερική αποπαρασίτωση είναι απαραίτητη για όλη της τη ζωή όμως τώρα έχει ένα επιπλέον νόημα να τηρήσετε τυπικό πρόγραμμα. Σιγουρευτείτε πως η γάτα σας είναι υγιής και εμβολιασμένη, αποπαρασιτωμένη και παίρνει πάντα τα χάπια της αποπαρασίτωσης στην ώρα της.
Αρχίστε να δημιουργείτε την νέα ρουτίνα της γάτας άμεσα. Αφήστε την να εξερευνήσει τους χώρους του μωρού αλλά μην την αφήνετε να μπαίνει και να κοιμάται μέσα σε αυτούς. Όσα περισσότερα γνωρίζει σχετικά με τους νέους χώρους, τόση λιγότερη περιέργεια θα έχει και λιγότερα μυστήρια να λύσει. Η πόρτα θα πρέπει να παραμένει κλειστή όσο δεν είστε εκεί.
Αρχίστε να μειώνετε τις ώρες που περνάτε με τη γάτα σας. Μόλις έρθει το παιδί, σίγουρα δε θα έχετε αρκετή ώρα για να παίξετε μαζί της και καλό είναι αυτό να μην το συνδυάσει με τον ερχομό του μωρού αλλά να της έρθει ομαλά στη νέα της ρουτίνα. Καθορίστε μία γατο-ώρα (για παράδειγμα απογευματινή) ή ζητείστε από τον σύντροφο σας να περνάει περισσότερη ώρα με τη γάτα και να δίνει εκείνος την απαραίτητη προσοχή.
Σιγουρευτείτε πως ο χώρος που τρώει η γάτα καθώς και η άμμος της βρίσκονται αρκετά μακρυά από τους χώρους που θα ετοιμάζετε τα φαγητά του μωρού. Αν χρησιμοποιείτε λεκάνη για την άμμο της, αρχίστε να χρησιμοποιείτε σκεπαστή λεκάνη, με πορτάκι στην είσοδο.
Όταν το μωρό έρθει, η γάτα θα είναι περίεργη να εξερευνήσει και να δει από που προέρχονται οι νέοι θόρυβοι, γιαυτό μην πανικοβληθείτε όταν μυρίζει παντού. Πολλές γάτες σύντομα χάνουν το ενδιαφέρον τους και ψάχνουν για άλλα ενδιαφέροντα.
Κρατήστε τη πόρτα κλειστή όταν το μωρό κοιμάται, αλλά μην αφήσετε τη γάτα να νιώσει πως την απομονώνετε.
Να ταίζετε το μωρό σας σε μέρος όχι προσβάσιμο από τη γάτα σας και να καθαρίζετε άμεσα, πριν η γάτα συνηθίσει να ζητιανεύει τη τροφή του μωρού. Επίσης κρατήστε τη τροφή του μωρού και τη τροφή της γάτας σε διαφορετικά σημεία.
Αν έχετε νεύρα, προσπαθείστε να μην ξεσπάτε στη γάτα και να κρατάτε πάντα τις ισορροπίες. Το μωρό είναι πάντα η πρώτη σας προταιρεότητα αλλά η γάτα θα πρέπει έρχεται αμέσως μετά για μια αρμονική συμβίωση και να μην καταλαβαίνει πως άλλαξε η θέση της στο σπίτι. Οι υπόλοιπες δουλειές σας μπορούν να περιμένουν λίγο.
Να καθαρίζετε τα χέρια σας μετά το καθάρισμα της άμμου και πριν πιάσετε το μωρό σας.
Να ζητάτε από τους καλεσμένους σας να μην αγνοούν τη γάτα, ούτε φυσικά και το μωρό. Μην κάνετε όμως τη γάτα να νιώθει πως έχει αποκοπεί. Το μωρό είναι μέρος της ζωής της γάτας εκτός από δικό σας και πρέπει να το σεβαστείτε αυτό.
Όταν το μωρό σας μεγαλώσει, θα πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί με την τροφή της γάτας. Κρατήστε την σε ασφαλές σημείο ώστε να μην είναι προσβάσιμη από το παιδί σας και αν το παιδί σας θελήσει να παίξει ή να δοκιμάσει να φάει γατοτροφή, μην πανικοβληθείτε, απλά φροντίστε ώστε την επόμενη φορά να έχετε σε άλλο σημείο τη τροφή της γάτας.
Να μάθετε έγκαιρα στο παιδί σας πως να συμπεριφέρεται ευγενικά στη γάτα, να μην την τραβάει απότομα και να μην την ενοχλεί όταν κοιμάται. Δείξτε του πως να μιλάει, πως να τη φωνάζει και δώστε του να καταλάβει πως όταν η γάτα κουνάει γρήγορα την ουρά της έχει εκνευριστεί. Γενικά το παιδί πρέπει να μάθει να σέβεται την ύπαρξη της γάτας και να μην την ενοχλεί, να μάθει πως να παίζει μαζί της και τότε θα είναι πολύ ευτυχισμένοι μαζί.
Διαβάστε επίσης