Σήμερα θα ασχοληθούμε με εκείνες τις γνωριμίες που ξεκινούν με χαμόγελο και λίγο αργότερα αυτό το χαμόγελο παγώνει στα χείλη μας. Με εκείνα τα αγόρια που ξεκινάνε ενθουσιασμένα και μετά σιγά – σιγά εξαφανίζονται. Με εκείνους που τις πρώτες μέρες τηλεφωνούν, διεκδικούν, στέλνουν μηνύματα, κάνουν σχέδια, δίνουν υποσχέσεις και μετά… σιωπή. Τι συμβαίνει; Κάναμε κάτι εμείς; Όχι απαραίτητα. Στην παρέα μας η Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχολόγος BSc, MSc, για να μας βοηθήσει. Ο λόγος σε εκείνη…
Όλοι λίγο πολύ έχουμε συναντήσει ανθρώπους που από την αρχή κιόλας της γνωριμίας μας έδειχναν πολύ ενθουσιασμένοι, χαρούμενοι έως και ευτυχισμένοι που μας γνωρίζουν. Προσοχή όμως στους ανθρώπους που από πολύ νωρίς δηλώνουν πως έχουν συναισθήματα και θέλουν σχέση χωρίς καν να μας έχουν γνωρίσει.
Η ανασφάλεια φωνάζει!
Ένας λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι αρχικά η ανασφάλεια. Τα συγκεκριμένα άτομα στην αρχή θα μας θαυμάσουν και θα μιλούν με τα καλύτερα λόγια, στο τέλος όμως θα βγάλουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και θα θέλουν να μειώσουν την εικόνα μας.
Και αυτό γιατί;
Τα άτομα που δεν έχουν καθόλου καλή εικόνα για τον εαυτό τους, προσπαθούν να την αποκτήσουν με διάφορους τρόπους, ακόμη και με την επιλογή “κατάλληλου” συντρόφου. Μια επιλογή που μετά τη μειώνουν διότι δεν παύει να είναι κάτι που επέλεξαν οι ίδιοι και σίγουρα δεν μπορεί να είναι κάτι καλό, όπως και τίποτα άλλο δικό τους.
Πως θα διακρίνω αυτά τα άτομα;
Ένα τέτοιο άτομο από το πρώτο κιόλας ραντεβού θα συζητά για μελλοντικά σχέδια και θα λέει συνέχεια πόσο χαρούμενος και τυχερός είναι που μας γνώρισε. Μερικές μέρες αργότερα, σίγουρα θα έχουμε τα πρώτα σημάδια εξαφάνισης. Τότε θα ακούσουμε πως δεν πληρούμε τα χαρακτηριστικά που θα επιθυμούσε και δεν είμαστε η κατάλληλη επιλογή.
Φόβος δέσμευσης
Ένας άλλος λόγος είναι ο φόβος της δέσμευσης. Εκεί θα δούμε το άτομο να είναι πολύ ενθουσιασμένο, δοτικό και να θέλει να βρίσκεται μαζί μας και ξαφνικά να αρχίζει να γίνεται απόμακρος και να ζητάει χρόνο.
Κάποιος μπορεί να περνάει πολύ όμορφα με κάποιον άνθρωπο, όμως είτε λόγω κάποιων αποτυχημένων επιλογών στο παρελθόν αλλά είτε και ο φόβος της δέσμευσης να τον κάνουν να θέλει να φύγει, τις περισσότερες φορές γιατί ο ίδιος δεν είναι έτοιμος.
Τι να κάνεις; Πώς να το χειριστείς;
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται πίεση, σαφώς δεν μπορεί να είναι όλα καλά και όπως ήταν πριν όταν αντιμετωπίζεις μια διαφορετική στάση. Βοηθάει να δώσουμε χώρο και χρόνο στον άλλον ώστε να βάλει τις σκέψεις του σε τάξη, όμως να γίνει κατανοητό πως ο χρόνος αυτός θα έχει όριο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν είναι πάντοτε δικό μας λάθος όταν κάποιος επιλέγει να φύγει και να μην αναλαμβάνουμε εμείς αυτή την ευθύνη. Επίσης, στα άτομα που προσπαθούν να μειώσουν κάποια δικά μας χαρακτηριστικά για να δικαιολογήσουν αυτήν τους την επιλογή, είναι σημαντικό να μην αφήσουμε να μας επηρεάσουν γιατί πολύ πιθανόν να τα λένε αυτά για τον ίδιο τους τον εαυτό, προσπαθώντας να κλονίσουν την δική μας αυτοεκτίμηση.