Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers of Neuroanatomy λέει ότι τα σκυλιά είναι πιο έξυπνα από τις γάτες.
Οι σκύλοι έχουν εγκεφαλικούς φλοιούς με διπλάσιο αριθμό νευρώνων (τα εγκεφαλικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη σκέψη, το σχεδιασμό και τη συμπεριφορά) σε σύγκριση με τις γάτες.
Οι επιστήμονες συσχετίζουν την πυκνότητα των νευρώνων με τη συνολική γνωστική ικανότητα, δηλαδή την νοημοσύνη.
Για τη μελέτη, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τη Suzana Herculano-Houzel, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, εξέτασε τη νευρωνική πυκνότητα και τα μεγέθη του εγκεφάλου διαφόρων σαρκοφάγων και θηλαστικών που συμπεριλάμβαναν αρκετά αρπακτικά ζώα παμφάγα και μερικά φυτοφάγα.
Αυτά τα ζώα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τη μελέτη, επειδή πολλά πρέπει να υπερισχύουν έναντι άλλων ζώων για να επιβιώσουν, ενδεχομένως κατέχοντας έναν μεγαλύτερο αριθμό νευρώνων και συνεπώς υψηλότερη νοημοσύνη.
Για να μάθουν περισσότερα οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους οκτώ θηλαστικών: γάτες, σκύλους, αρκούδες, λιοντάρια, ύαινες, νυφίτσες, μανγκόες και ρακούν.
Διαπίστωσαν ότι τα ζώα με μεγαλύτερους εγκεφάλους τείνουν επίσης να έχουν περισσότερους νευρώνες, όπως και τα μη-σαρκοφάγα – μια ομοιότητα που υποδηλώνει ότι τα σαρκοφάγα δεν διαφέρουν πολύ από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο.
Τα αποτελέσματα καταγράφηκαν. Εκτός από τους φλοιώδεις νευρώνες των σκύλων που σε αριθμό ξεπερνούσαν τις γάτες (από 530 εκατομμύρια έως 250 εκατομμύρια)ανακάλυψαν ότι οι καφέ αρκούδες είχαν μόνο πολλούς νευρώνες όπως οι γάτες, παρά την προφανή διαφορά μεγέθους.
Τα ρακούν, από την άλλη πλευρά, είχαν πολύ περισσότερους νευρώνες παρά το μικρό μέγεθος του εγκεφάλου τους.
Ένας σκύλος golden retriever που μελετήθηκε είχε τους περισσότερους φλοιώδεις νευρώνες από όλα τα υπόλοιπα ζώα, 627 εκατομμύρια!
Ωστόσο, ακόμη και οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα ευρήματά τους δεν θα πρέπει να επιλύσουν παλαιότερες συζητήσεις σχετικά με τη νοημοσύνη του σκύλου και της γάτας.
«Ενώ η εύρεση μεγαλύτερου αριθμού φλοιωδών νευρώνων σε σκύλους παρά σε γάτες μπορεί να επιβεβαιώσει ανεκδοτικές αντιλήψεις για ιδιοκτήτες σκύλων και εκπαιδευτές ζώων, καθώς και μη δημοσιευμένες αναφορές ότι τα σκυλιά είναι πιο εύκολο να εκπαιδεύονται και επομένως “πιο έξυπνα”.
Οι ιδιοκτήτες γάτας πιθανώς θα διαμαρτυρηθούν.. Σωστά ». «Οποιοδήποτε επιχείρημα σχετικά με τις γνωστικές ικανότητές τους σε αυτό το σημείο θα είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα γνώμης μέχρις ότου διεξαχθούν άμεσες, συστηματικές συγκρίσεις της γνωστικής ικανότητας σε αυτά και σε άλλα είδη».