Όταν ο καλύτερος σας φίλος δει ότι είστε σε κακή διάθεση προσπαθεί να σας δώσει χώρο ή προσπαθεί να γλείψει το πρόσωπο σας. Εάν ο καλύτερος σας φίλος είναι σκύλος τότε αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να σας είναι γνωστές.
Τα σκυλιά γλείφουν το στόμα τους, τη μύτη τους και τα πόδια τους συχνά.
Ορισμένες κοινότητες του διαδικτύου παρουσιάζουν αυτή την εμμονή του σκύλου με καταπληκτικό τρόπο και την αποκαλούν «mlem».
Ορισμένοι ερευνητές συμπεριφοράς ζώων προτιμούν να την ονομάζουν mouth-licking ενώ παρέχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτήν την ιδιόμορφη συμπεριφορά του σκύλου.
Το mouth-licking έχει περιγραφεί ως ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του στρες, μια αυθόρμητη εμφάνιση της διέγερσης του σκύλου, ως τρόπος επικοινωνίας του ή επιθυμίας του να παίξει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή ακόμα και όταν χρειάζεται θεραπεία για κάτι που τον ενοχλεί.
Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη από ερευνητές συμπεριφοράς ζώων του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το γλείψιμο του στόματος μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία του σκύλου για την ανάγνωση και την ανταπόκριση στα ανθρώπινα πρόσωπα – ιδιαίτερα στα θυμωμένα πρόσωπα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 17 υγιή ενήλικα σκυλιά και τα παρατήρησαν σε μια σειρά από ήχους και βιντεοπαιχνίδια που αντιπροσωπεύουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα.
Σε δύο οθόνες, τα πειραματόζωα έβλεπαν έναν συνδυασμό ευτυχισμένων και θυμωμένων ανθρώπινων προσώπων αλλά και χαρούμενα και θυμωμένα πρόσωπα σκυλιών – όλα με συνοδευτικές ηχογραφήσεις.
Οι ερευνητές τεκμηρίωσαν περιστατικά mouth-licking καθώς κάθε σκύλος παρακολουθούσε την παρουσίαση. Τελικά, διαπίστωσαν ότι μόνο οι εικόνες των θυμωμένων ανθρώπινων προσώπων αποδείχτηκαν αξιόπιστα ότι ωθούσαν τους σκύλους να «γλύφονται».
«Το γλείψιμο προκλήθηκε μόνο από οπτικές ενδείξεις», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης , υποψήφια για διδακτορικό στην πειραματική ψυχολογία του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο. «Υπήρχε επίσης μια σχετικά αντίδραση με τα σκυλιά να γλείφονται πιο συχνά όταν κοιτούν τον άνθρωπο παρά άλλα σκυλιά. Το πιο σημαντικό, τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με την αντίληψη των αρνητικών συναισθημάτων των ζώων».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά αποκρίθηκαν στα ανθρώπινα πρόσωπα που έμοιαζαν θυμωμένα με περίπου διπλάσιο αριθμό γλείψιματος, όπως έκαναν όταν κοίταζαν ευτυχισμένα πρόσωπα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017 στο περιοδικό Behavioral Processes.
Η εντυπωσιακή συναισθηματική νοημοσύνη του καλύτερου φίλου του ανθρώπου δεν είναι καινούργια ιστορία, αλλά αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας ακόμη πιο στενής συμπεριφορικής εξέλιξης μεταξύ σκύλων και ανθρώπων από ό, τι έχει θεωρηθεί στο παρελθόν.
Οι ερευνητές δήλωσαν πως πιστεύουν ότι αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα του mouth-licking μπορεί να εμφανίστηκε κατά τη διαδικασία εξημέρωσης του σκύλου και ότι εξελίχθηκε ειδικά για να επιτρέψει στους σκύλους να επικοινωνούν καλύτερα με τους τετράποδους συγκατοίκους του.
«Η προσωπική επικοινωνία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κοινωνική γνώση αρκετών ζωικών ειδών και η ικανότητα ταχείας διάκρισης μεταξύ θετικών και αρνητικών εκφράσεων του προσώπου μπορεί να είναι θεμελιώδης για την πετυχημένη επικοινωνία», γράφουν οι συγγραφείς.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα κατοικίδια σκυλιά που ζουν σε μεικτές “αγέλες” ειδών (με ανθρώπους), ένα είδος που βασίζεται εκτενώς στα οπτικά σήματα για επικοινωνία».
Η νέα μελέτη παρακολουθεί στενά τα πορίσματα της ίδιας ομάδας του 2016, τα οποία υποδηλώνουν ότι τα σκυλιά μπορούν να ταιριάξουν με ακρίβεια τα εγγεγραμμένα μοτίβα ομιλίας με τις αντίστοιχες εκφράσεις του προσώπου.
Έτσι, βεβαιωθείτε ότι θα χαμογελάτε την επόμενη φορά που θα δείτε τον σκύλο σας να γλύφεται γιατί σας παρακολουθεί πιο στενά.. από ό, τι νομίζετε.
Πηγή: allaboutdog.gr