Σε ποια μέρη θα μπορούν να πάρουν τον τετράποδο φίλο τους μαζί; Πώς θα ταξιδέψουν; Και τι θα κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;
Λύση στα παραπάνω θέματα μπορεί να αποτελέσει η ύπαρξη κάποιου εξοχικού ή το «παρκάρισμα» σε κάποιο ξενοδοχείο για σκύλους ή γάτες. Τι γίνεται, όμως, όταν η πρώτη εναλλακτική δεν υφίσταται και η δεύτερη ακούγεται βασανιστική;
Οι ειδικοί προτείνουν λύσεις και απαντούν σε όσα προβληματίζουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων:
Κάντε πρώτα ένα δοκιμαστικό ταξίδι: Αν είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας και αναρωτιέστε αν θα τα καταφέρετε, μία ασφαλή απάντηση θα μπορούσε να σας δώσει κάποιο δοκιμαστικό ταξίδι. Ξεκινήστε με μία βόλτα με το αυτοκίνητο, η οποία θα διαρκέσει παραπάνω από όσο το ζωάκι σας έχει συνηθίσει, για να δείτε αν θα πάθει πανικό ή θα ανακατευτεί. Πολλά κατοικίδια αγαπούν τις βόλτες με το αυτοκίνητο, ενώ άλλα αρρωσταίνουν -για τη συγκεκριμένη κατηγορία ο κτηνίατρός σας θα σας συστήσει φάρμακα κατά της ναυτίας, όπως η δραμαμίνη.
Το δικό τους μεταφορικό μέσο: Οι γάτες και οι μικροί σκύλοι θα πρέπει να μεταφέρονται σε ειδικά καλάθια μεταφοράς όταν βρίσκονται μέσα σε κάποιο μέσο που κινείται. Οι μεγαλύτεροι σκύλοι, από την άλλη, που δεν χωράνε σε κάποιο καλάθι, χρειάζονται ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, όπως εσείς -θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα pet stores. Αν πάλι έχετε μεγάλο αυτοκίνητο, η καλύτερη λύση για τα μεγάλα σκυλιά είναι τα ειδικά μεταλλικά κλουβιά μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση, είναι επικίνδυνο για όλους να κυκλοφορεί ελεύθερος ο σκύλος στα καθίσματα του αυτοκινήτου, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο μπροστινό κάθισμα γιατί σε περίπτωση τρακαρίσματος ο αερόσακος που θα ανοίξει θα τον βρει στη μουσούδα.
Συχνές στάσεις: Για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων μην ξεχνάτε να κάνετε ενδιάμεσες στάσεις (κάθε δύο περίπου ώρες), για να τεντωθεί και να κάνει τις ανάγκες του το ζωάκι σας (μία σακουλίτσα πρόχειρη είναι απαραίτητη). Στις στάσεις αυτές φροντίστε να έχετε τον σκύλο σας στο λουρί γιατί είναι πολύ επικίνδυνη στιγμή να αρχίσει να τρέχει και να τον κυνηγάτε στην εθνική οδό. Επιπλέον, μην αφήσετε το ζωάκι σας να γλείψει τα υγρά που θα υπάρχουν στο οδόστρωμα (μπορεί να είναι βενζίνη ή λάδια μηχανής) -αντίθετα, φροντίστε να έχετε λίγο νερό και ένα μπολάκι για να πιει.
Φροντίστε για το «διαβατήριό» τους: Πριν ξεκινήσετε για όποιο ταξίδι, φροντίστε το ζωάκι σας να έχει κολάρο με τα στοιχεία του (και σας), σε περίπτωση που το αποχωριστείτε. Χρήσιμα είναι και τα μικροτσίπ για σκύλους και γάτες, τα οποία εμφυτεύονται στο ζώο με υποδόρια ένεση και φέρουν έναν μοναδικό αριθμό σήμανσης. Ο κτηνίατρος που θα το τοποθετήσει θα καταχωρίσει και τα στοιχεία σας σε αυτόν τον μοναδικό αριθμό.
Στους αιθέρες: Και στα αεροπλάνα οι μικροί σκύλοι και οι γάτες επιβάλλεται όχι μόνο να μεταφέρονται στα ειδικά καλάθια, αλλά και να διαθέτουν πρόσφατο πιστοποιητικό υγείας από κτηνίατρο. Οι μεγάλοι σκύλοι, ωστόσο, αν γίνουν δεκτοί από την αεροπορική -κάτι που θα πρέπει να διευκρινίσετε πριν κλείσετε εισιτήριο- θα πρέπει να πετάξουν ως… αποσκευή. Αυτό σημαίνει ότι, έχοντας και αυτοί πιστοποιητικό υγείας, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ειδικό κλουβί, μέσα στον χώρο αποσκευών του αεροπλάνου. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε πως οι χώροι αυτοί δεν θερμαίνονται, δεν ψύχονται και δεν είναι τελείως ασφαλείς ούτε για την υγεία ούτε για την ψυχολογία του ζώου.
Το φαρμακείο του: Πριν ξεκινήσετε για το ταξίδι σας, ζητήστε από τον κτηνίατρο λίστα με φάρμακα που πιθανώς χρειαστούν σε περίπτωση ανάγκης, ειδικά αν βρίσκεστε μέσα στη φύση. Πέρα από ηρεμιστικά για το ταξίδι, το μικρό φαρμακείο πρώτων βοηθειών θα μπορούσε να περιλαμβάνει γάζες και αντισηπτικά για πιθανό δάγκωμα από έντομα ή άλλα ζώα.
Πηγή: Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία