Αρχές Σεπτέμβριου κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ το «Shubh Mangal Savdhan», μια δραματική κομεντί, όπου ο πρωταγωνιστής υποφέρει από στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), η οποία μάλιστα φαίνεται να απειλεί τον γάμο του. Πέρα από τις στιγμές γέλιου που προσφέρει η εν λόγω ταινία, συνιστά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με ένα από τα πιο συχνά προβλήματα της ανδρικής σεξουαλικής υγείας. Ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Αμερική, όπου η συζήτηση γύρω από τη σεξουαλικότητα και τον φαλλό αναφέρεται πάντα στο μέγεθος και την επίδοση, είναι πολύ δύσκολο για τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημά τους. Η ΣΔ είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανδρών και είναι σημαντικό η κοινή γνώμη να είναι ενημερωμένη και να γνωρίζει τα τουλάχιστον τα βασικά για αυτή.
Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η αδυναμία επίτευξης ή και διατήρησης μιας στύσης ικανής για συνουσία. Εάν ένας άνδρας έχει περιστασιακά στυτικά προβλήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ΣΔ. Εάν όμως τα στυτικά προβλήματα είναι επαναλαμβανόμενα, τότε είναι καλό να απευθυνθεί σε ειδικό. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία η ΣΔ μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή από πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Σε κάποιες περιπτώσεις η ΣΔ μπορεί να εμφανιστεί ακόμα κι αν ο άνδρας έχει φυσιολογική libido, αλλά το σώμα του δεν ανταποκρίνεται.
Σε γενικές γραμμές, η διάγνωση της ΣΔ τίθεται όταν ο άνδρας έχει πρόβλημα στην επίτευξη στύσης, στη διατήρησή της κατά τη διάρκεια της συνουσίας ή όταν έχει μειωμένη σεξουαλική ορμή. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, ένας στους πέντε άνδρες αναφέρει ότι υποφέρει από ΣΔ. Παλαιότερα η ΣΔ θεωρούνταν ότι επηρεάζει κυρίως τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι εμφανίζεται και σε νεότερους άνδρες.
Στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας η ΣΔ μπορεί να συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας, όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Υπάρχουν επίσης και σοβαρά νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν ΣΔ, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η νεφρική νόσος και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα νοσήματα αυτά επηρεάζουν τη ροή του αίματος στα αγγεία ή τις νευρικές ώσεις σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να έχουν επιπτώσεις και στη στυτική λειτουργία.
Στους νεότερους άνδρες το στρες σε συνδυασμό με το άγχος επίδοσης φαίνεται να είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης ΣΔ. Το στρες ανεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόνης στον οργανισμό, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της οξυγόνωσης όλων των οργάνων και τη μείωση της ροής του αίματος στο πέος. Σε πολλές περιπτώσεις το στρες συνδυάζεται με το άγχος επίδοσης, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
Παράλληλα, ανεξάρτητα από την ηλικία, παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως είναι το κάπνισμα ή η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ουσιών, μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσουν τη ροή του αίματος στο πέος. Τέλος, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η λήψη κάποιων συγκεκριμένων φαρμάκων, συνήθως αντιυπερτασικών ή αντικαταθλιπτικών, μπορεί να έχει ως παρενέργεια την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο άνδρας που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα είναι σημαντικό να απευθυνθεί στον ειδικό. Η ΣΔ επηρεάζει συνολικά τη ζωή του άνδρα και είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό, πριν δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Σήμερα με τις διαθέσιμες θεραπείες αντιμετωπίζονται επιτυχώς ακόμα και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις και κανένας άνδρας δεν πρέπει να υποφέρει σιωπηλά. Η ΣΔ είναι ένα πραγματικό πρόβλημα υγείας με πραγματικές και αποτελεσματικές λύσεις.
Πηγή: zougla.gr
Διαβάστε επίσης