Όταν η vegetarian διατροφή δεν σε καλύπτει πλήρως, κάνεις ένα βήμα προς τα πίσω και γίνεσαι πιο flexible, μια vegetarian διατροφή λίγο πιο ευέλικτη, ειδικά για εκείνους που βλέπουν τις ανάγκες τους να μην καλύπτονται 100% από την χορτοφαγία και που εύκολα υποκύπτουν στη θέα ενός μπέργκερ ή βοδινού μπιφτεκιού.
Ο όρος flexitarian, χρησιμοποιείται για τους ανθρώπους που υπό κανονικές συνθήκες ακολουθούν δίαιτα χωρίς κρέας αλλά που περιστασιακά μπορεί να περιλάβουν στη διατροφή τους το ψάρι ή το κρέας.
Ο Mark Bittman, αρθρογράφος φαγητού στους Times και συγγραφέας του βιβλίου «VB6: Eat Vegan Before 6:00 υπήρξε εξ’αρχής ένθερμος υποστηρικτής της ενώ η διαιτολόγος Dawn Jackson Blatner, έγραψε το βιβλίο «The Flexitarian Diet». Από εκεί, φτάσαμε στο 2018 όπου η διατροφή flexeterian επιλέχθηκε ανάμεσα στα τρία καλύτερα πλάνα διατροφής για να ακολουθήσουμε τη νέα χρονιά.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου εξηγεί πως είμαστε όλοι οι Έλληνες, λίγο ως πολύ flexiterians:
Οι αρχάριοι flexitarians ακολουθούν το πρότυπο της νηστείας (Τετάρτη και Παρασκευή). Στην πραγματικότητα, αν βγάλουμε έναν μέσο όρο, θα λέγαμε ότι η μεσογειακή διατροφή που ακολουθούμε οι περισσότεροι στη χώρα μας, βρίσκεται μεταξύ του αρχάριου και προχωρημένου flexitarian.
Μπορεί να είμαστε όλοι λίγο ως πολύ flexitarians, ανάλογα με τη φάση που είμαστε και ανάλογα με το πόσο ασχολούμαστε με τη διατροφή μας. Αν τρώμε δηλαδή, συνειδητά, προσέχοντας πόσο ψάρι ή κρέας θα καταναλώσουμε μέσα στην εβδομάδα ή αν όλο αυτό είναι τυχαίο.
Η ελληνική οικογένεια τείνει να τρώει όλο και περισσότερο ποιοτικά και σίγουρα η ύπαρξη παιδιών σε ένα σπίτι, οριοθετεί σαφώς καλύτερα την κατάσταση με την προσπάθεια για μαγείρεμα μέσα στην εβδομάδα ενός οσπρίου, ενός λαδερού, ενός ψαριού και ενός ζυμαρικού και των υπολοίπων γευμάτων να περιλαμβάνουν κρέας ή κοτόπουλο».
Αξίζει να δοκιμάσεις την flexitarian;
Σίγουρα ναι! Μια διατροφή πιο πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με λιγότερο κόκκινο κρέας είναι πιο υγιεινή και πιο οικονομική. Ταυτόχρονα, δεν θα χρειαστεί να αποφύγεις τελείως εκείνο το ονειρεμένο παστίτσιο της μαμάς σου.
Η μερική αντικατάσταση των ζωικών προϊόντων στη διατροφή μας με φυτικά προϊόντα που έχουν λιγότερες θερμίδες είναι μια αποτελεσματική ιδέα για την απώλεια βάρους.
Η συγγραφέας της «The Flexitarian Diet» αναφέρεται σε τρία επίπεδα flexitarianism: αρχάριος, προχωρημένος και γνώστης. Οι αρχάριοι ξεκινούν με δύο μέρες αποχής από το κρέας την εβδομάδα. Σταδιακά μειώνεις την ποσότητα του κρέατος που τρως μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο του γνώστη όπου περνάς πέντε μέρες την εβδομάδα χωρίς ζωικά προϊόντα και τις υπόλοιπες δύο η κατανάλωσή του περιορίζεται στα 250 γρ. κόκκινο ή λευκό κρέας ή ψάρι την εβδομάδα.
Τις υπόλοιπες ημέρες είσαι απλά μια καλή και σωστή vegetarian! Αν επιτέλους φτάσεις στο επίπεδο του γνώστη, θα έχεις την όρεξη να φτιάξεις ένα λιμπιστερό χορτοφαγικό μπέργκερ ή ένα απλά μαγικό φαλάφελ. Τελικά, δεν έχει σημασία πόσες μέρες θα φας κρέας αλλά πόσα περισσότερα χορτοφαγικά γεύματα θα καταφέρνεις να τρως την εβδομάδα.
Αύξησε την κατανάλωση των λαχανικών. Πρόσθεσε στην πράσινη σαλάτα σου καλαμπόκι, ψωμί ψημένο, ξηρούς καρπούς αλλά και σος που θα έχεις φτιάξει μόνη σου!
Απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα!
Φάε πιάτα που δεν τολμούσες μέχρι σήμερα, όπως το φακόρυζο!
Οι ξηροί καρποί θα γίνουν το αγαπημένο σου σνακ!
Επένδυσε στην κινόα που είναι χορταστική και πλούσια σε πρωτεΐνη με την οποία φτιάχνεις γλυκά και αλμυρά πιάτα!
Μην ξεχνάς: Η Flexitarian Diet επιτρέπει τρία βασικά γεύματα και ενδιάμεσα σνακ. Ενώ προτείνεται πρωινό 300 θερμίδων, μεσημεριανό 400 θερμίδων και βραδινό 500 θερμίδων, ενώ τα σνακ δεν ξεπερνούν τις 150 θερμίδες ανά μερίδα, οπότε συνολικά δεν ξεπερνάς τις 1500 θερμίδες καθημερινά, μπορείς να τρως φαγητό απ’ έξω (όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα) και αλκοόλ με μέτρο!