Το να τρώει ένα σκυλί οτιδήποτε βρίσκει στο δρόμο, είναι προφανές ότι μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία και την ασφάλειά του.
Υπάρχουν πολλά αιχμηρά αντικείμενα τα οποία μπορούν να του προκαλέσουν πρόβλημα, όπως και κάποια δηλητηριασμένη τροφή.
Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να μάθετε στον σκύλο σας να μην παίρνει πράγματα και ειδικά φαγητό από κάτω και να περιμένει πρώτα την άδειά σας.
βήμα 1: Όλα ξεκινάνε με το να βοηθήσετε το σκυλί να αποκτήσει αυτοέλεγχο με διάφορες ασκήσεις αυτοελέγχου, γύρω από το φαγητό. Βάλτε το μπολ με το φαγητό του σε ένα σημείο στο οποίο ο σκύλος θα μπορεί να το βλέπει χωρίς όμως να έχει πρόσβαση σε αυτό. Την στιγμή που θα πάει προς το φαγητό και θα δείξει το οποιοδήποτε ενδιαφέρον σε αυτό, πείτε του άστο με ήρεμη και σταθερή φωνή και μετά αγνοήστε το. Όταν το σκυλί αγνοήσει πλήρως το μπολ με το φαγητό και ξεκινήσει να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, πείτε του εντάξει και αφήστε το να φάει.
βήμα 2: Αφήστε κομμάτια φαγητό σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού. Βάλτε στον σκύλο το λουρί – οδηγό και σταματήστε σε μια απόσταση, έτσι ώστε το σκυλί να μην μπορεί να φτάσει το φαγητό. Με το που το σκυλί αντιληφθεί την ύπαρξη του φαγητού, θα δείξει ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση αυτή. Μείνετε ακίνητοι αφήστε το για λίγο να μυρίσει και μετά, πείτε του ‘’άστο’’ και προσκαλέστε το να έρθει πίσω σε εσάς. Εδώ θα βοηθούσε πολύ να του έχετε διδάξει από πριν, τα πρώτα βήματα της εκπαίδευσης στο έλα.
Βήμα 3: Επαναλάβετε το προηγούμενο βήμα, προχωρώντας και στα υπόλοιπα σημεία του σπιτιού που έχετε αφήσει φαγητό!
Βήμα 4: Βάλτε μερικά κομμάτια φαγητό σε ένα καθαρό μεταλλικό κουτί, όπως π.χ σε ένα κουτάκι του καφέ και ανοίξτε σκόπιμα μια μικρή τρύπα στο καπάκι. Έχοντας τον σκύλο με λουρί περάστε σκόπιμα δίπλα από το κουτί με το φαγητό. Σαν τέταρτο βήμα, θέλουμε ο σκύλος εδώ να μπορεί να φτάσει το φαγητό αλλά να μην μπορεί να το πάρει. Αν ο σκύλος δείξει ενδιαφέρον προς το κουτί με το φαγητό, πείτε του πάλι ‘’άστο’’ και καλέστε τον αμέσως σε εσάς. Αν ανταποκριθεί, ανοίξτε το κουτί με το φαγητό και επιβραβεύστε το. Στο σημείο αυτό θέλουμε ο σκύλος να σταματήσει να δρα αυτόβουλα και να μάθει αφενός να περιμένει και αφετέρου να καταλάβει ότι πριν πάρει κάτι στο στόμα θα πρέπει πρώτα να περιμένει να το τσεκάρετε εσείς.
Βήμα 5: Επαναλάβετε το βήμα 4 σε διαφορετικά μέρη και κατά την διάρκεια της βόλτας. Αν είναι δυνατόν φτιάξτε ακόμα δύο-τρία κουτιά και τοποθετήστε τα κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο κατά την διάρκεια του περιπάτου.
Βήμα 6: Τεστάρετε την πρόοδο του σκύλο αφήνοντας επίτηδες φαγητό χωρίς το κουτί και σε εμφανή σημεία κατά μήκος του περιπάτου σας. Την ώρα που ο σκύλος πλησιάσει το φαγητό δοκιμάστε να του πείτε άστο και καλέστε τον πίσω σε εσάς. Αν ανταποκριθεί, επιβραβεύστε τον αμέσως!
Αν διαπιστώσετε ότι σας είναι πολύ δύσκολο να επαναφέρετε την προσοχή του σκύλου σε εσάς, σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω βήματα, σημαίνει ότι χρειάζεται να ξαναγυρίσετε στα προηγούμενα βήματα και να τα επαναλάβετε αρκετές φορές. Κάθε σκύλος μαθαίνει με διαφορετικό ρυθμό!
Τέλος ας μην ξεχνάμε την έννοια της πρόληψης. Αποφύγετε να περπατάτε σε μέρη χωρίς φως που δεν βλέπετε τι υπάρχει κάτω, μάθετε στον σκύλο σας να περπατάει δίπλα σας χωρίς να απομακρύνετε και αποφύγετε περιοχές και πάρκα που ακούγεται ότι υπάρχουν φόλες.
Να θυμάστε ότι το κυριότερο πράγμα που θα σας προσφέρει ένα πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης είναι έναν πολύ πιο ασφαλή, προβλέψιμο και ελεύθερο σκύλο.
Διαβάστε επίσης