Η λογική σου στο λέει ξεκάθαρα. Αυτή η σχέση δεν σε κάνει ευτυχισμένη, δεν σε καλύπτει και ο χωρισμός μοιάζει μονόδρομος. Παρόλα αυτά δεν φεύγεις. Τι είναι αυτό που σε κρατάει; Τι σε εμποδίζει να κάνεις το αυτονόητο; Τα πράγματα μέσα μας δεν είναι τόσο απλά, οπότε η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, αναλαμβάνει για άλλη μια φορά να μας βοηθήσει και να μας δώσει το απαραίτητο …food for thought. Ο λόγος σε εκείνη…
Αισθάνεσαι πως η σχέση σου δεν σε καλύπτει πια, δεν είναι αυτό που ξεκίνησε να είναι ή αυτό που περίμενες;
Έχεις δοκιμάσει αρκετά για να τη «φτιάξεις» αλλά χωρίς αποτέλεσμα;
Μάλλον ήρθε ο καιρός να …αποχωρίσεις και να …χωρίσεις!
Παρόλα αυτά, αν και το σκέφτεσαι ή και το έχεις ήδη προσπαθήσει βλέπεις ότι τα εμπόδια είναι αρκετά, κάποια από τα οποία θα διαβάσεις παρακάτω…
-Φοβία μοναξιάς: «Και τι θα κάνω μόνη μου; Αν δεν βρω κάποιον άλλον; Και γιατί δηλαδή, ο άλλος θα είναι διαφορετικός;» Η φοβία να μείνεις μόνη σου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανασταλτικούς παράγοντες εξέλιξης της προσωπικότητάς σου, που μπορεί να σε κρατάει δέσμια σε μία σχέση που δεν σου ταιριάζει.
-Συνήθεια: Αχ, αυτή η συνήθεια! Πόσο ισχυρά μπορεί να μας «δέσει» και ας μην περνάμε καλά, πως και πόσο εύκολα μπορεί να μας φυλακίσει σε μία αδιάφορη πλέον σχέση! Πόσα ζευγάρια εξακολουθούν και μένουν μαζί γιατί απλά …έχει συνηθίσει ο ένας τον άλλον, ακόμα και τις βρισιές και τους καυγάδες μεταξύ τους!
-Ασφάλεια: Μία αίσθηση ασφάλειας, η οποία όμως δεν αληθινή, αλλά ψεύτικη! Ας αναρωτηθώ: «Τι είδους ασφάλεια νιώθω; Τι μου δίνει αυτή η σχέση που με κάνει και παραμένω;»
-«Είναι ο άνθρωπός μου!» Νιώθεις πως είναι ένα κομμάτι από τον εαυτό σου, είναι εκείνος που έχεις μοιραστεί σχεδόν τα πάντα, εκείνος που σε βλέπει και καταλαβαίνει πως είσαι, πως αισθάνεσαι, νιώθεις την ψυχική επαφή -το ένα από τα τρία σημαντικά στοιχεία της σχέσης- ανάμεσά σας! Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό, ναι, τον αγαπάς ως άνθρωπο, ως εραστή όμως;
-Ενοχές: «Τον λυπάμαι! Ενώ έχω πάρει απόφαση να του πω να χωρίσουμε, βλέπω πως με κοιτάζει και δεν μπορώ, …είναι τόσο καλός, δεν μπορώ να τον στενοχωρήσω και να τον πληγώσω!» Ναι, οι ενοχές -κυρίως αν είσαι και ενοχικός τύπος- δεν σε αφήνουν να πάρεις τη σωστή απόφαση…
-Νοσταλγία: Φέρνεις στο μυαλό σου τις ωραίες στιγμές που περάσατε μαζί, πιστεύοντας ότι θα φανείς «αχάριστη», εφόσον εσύ τώρα «τις πετάς».
-«Και αν το μετανιώσω;» Κανείς δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων αν θα πάρει τη σωστή απόφαση ή αν «θα έρθει» κάτι καλύτερο στη ζωή του. Αν δεν διεκδικήσει όμως το καλύτερο, δεν θα το πάρει και ποτέ! Άλλωστε, το καλύτερο δεν «έρχεται» από μόνο του! Χρειάζεται αυτοεκτίμηση και πιο διεκδικητική συμπεριφορά…
-«Τι θα πει ο κόσμος!» Φαίνεται ότι η γνώμη του κόσμου είναι πιο σημαντική από την ευτυχία μας πολλές φορές, καθώς υπολογίζουμε περισσότερο από όσο θα έπρεπε, τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εμάς, αν θα μας κουτσομπολέψουν, αν…, αν…, αν…. Πολλές φορές βέβαια, αυτή είναι η συνειδητή -ή και ασυνείδητη- δικαιολογία μας για να κρύψουμε ακόμα και από τον εαυτό μας, κάποιους από τους παραπάνω λόγους που ήδη συνυπάρχουν.
-Οικονομικοί λόγοι (κυρίως ισχύει για τα παντρεμένα ζευγάρια) όπου για να μην μοιραστεί η περιουσία ή για να μην χάσουν τη βολή τους, προτιμούν να βρίσκονται ακόμα και σε έναν νεκρό γάμο!
-Τα παιδιά είναι ακόμη μία δικαιολογία, που χρησιμοποιείται συχνά.