Η μικρή αυτή κοινότητα των 50 ψυχών, στις παρυφές του Τροόδους, διατηρεί μια πρωτοποριακή αιτία για να αποτελέσει αντικείμενο προσοχής: Είναι η πρώτη και μοναδική στην Κύπρο κοινότητα που λειτουργεί ένα καφενείο με… αντεστραμμένους όρους. Ένα καφενείο, αυστηρώς για γυναίκες. Στο οποίο μόνη περίπτωση να εισέλθει άντρας θαμώνας, είναι να… συνοδεύεται από τη συμβία του!
Το αλλιώτικο αυτό καφενείο λειτουργεί εδώ και χρόνια και πρόλαβε να γίνει «διάσημο» ανά την Κύπρο. Ήρθε ωστόσο πρόσφατα και πάλι στην επικαιρότητα, λόγω της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αφού το πρόγραμμα Κοινωνικής Συμμετοχής του Πάφος 2017 περιέλαβε τις Κέδαρες και το καφενείο γυναικών στις δράσεις του, συντείνοντας στο να γίνει γνωστό και στην Ευρώπη.
Το καφενείο διαχειρίζονται οι γυναίκες του χωριού και αποκτά κυρίως ζωή τα απογεύματα, όταν οι εργασίες σε σπίτι και χωράφια, ολοκληρώνονται πια. Στον γυναικείο καφενέ, η βασική ιδέα δεν διαφέρει από όλα τα άλλα καφενεία ανά την Κύπρο: Καφεδάκι και κουβέντα για όλα όσα απασχολούν τους ανθρώπους του χωριού, την Κύπρο και όσα βλέπουν από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Σχολιασμένα όμως, με γυναικεία οπτική και… λεπτομέρεια.
Το γυναικείο καφενείο έχει εκφύγει πλέον από τα σύνορα των Κεδάρων και της ευρύτερης περιοχής.
«Μέχρι και από άλλες πόλεις έφθασαν εκδρομή εδώ κάποιες γυναίκες, για να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές», τονίζει μια θαμώνας. Bρισκόταν, όπως μας είπε, στη Μονή Χρυσορογιάτισσας, όταν ήρθε η κουβέντα στο θέμα του καφενείου, αφού μια από τις γυναίκες που ασχολούνται με το καφενείο είναι αδερφή του Ηγουμένου της Χρυσοσρρογιάτισσας.
Έρχονται και άλλες γυναίκες, από την Πάφο και άλλες περιοχές κατά τα σαββατοκύριακα κυρίως, για να δουν το καφενείο μόνο για γυναίκες και να συνδυάσουν και μια εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή.