Ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα, που συμβαίνει μία φορά κάθε 150 χρόνια, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε απόψε το βράδυ, καθώς θα εμφανιστεί σούπερ, μπλε, ματωμένο φεγγάρι και ταυτόχρονα θα γίνει ολική έκλειψη!
Όποιος έχει ρίξει μία ματιά στον βραδυνό ουρανό τις τελευταίες ημέρες, θα έχει παρατηρήσει ότι το φεγγάρι φαίνεται κατά πολύ μεγαλύτερο. Αυτό συμβαίνει διότι ο φυσικός δορυφόρος της Γης έχει πλησιάσει στο κοντινότερο σημείο των τελευταίων 150 ετών και, ως αποτέλεσμα, φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και κατά 30% πιο φωτεινό.
Στην ουσία, το φαινόμενο ξεκίνησε με την πανσέληνο της 3ης Δεκεμβρίου, συνεχίστηκε με την πανσέληνο της Πρωτοχρονιάς και απόψε (31 Ιανουαρίου) κορυφώνεται, στη μεγαλύτερη δυνατή φάση του.
Το «ματωμένο» φεγγάρι θα είναι και «μπλε» διότι είναι το δεύτερο στον ίδιο μήνα, ενώ, παράλληλα, θα έχουμε τη μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνο που θα δούμε ποτέ στη ζωή μας!
Κατά την διάρκεια του φαινομένου, το φεγγάρι θα περάσει από διάφορες φάσεις, θα αρχίσει να χάνεται και θα επανέλθει στον ουρανό, με την κορύφωση να λαμβάνει χώρα για ένα δίωρο, διαφορετικό για κάθε χώρα, λόγω της διαφοράς στην ώρα, αλλά και στο γεωγραφικό πλάτος και μήκος. Στη Αθήνα, το ουράνιο υπερθέαμα δεν θα είναι άμεσα ορατό, επειδή η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα.
Εκτός από εντυπωσιακό, το φαινόμενο είναι και εξαιρετικά σπάνιο: η τελευταία φορά που καταγράφηκε ήταν στις 31 Μαρτίου του 1866, ενώ θα γίνει ξανά στις 31 Ιανουαρίου του 2037. Σημειωτέον, επειδή φέτος ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους και ο Φεβρουάριος 28 ημέρες, τον επόμενο μήνα δεν θα έχει καθόλου πανσέληνο, κάτι που έχει να συμβεί από το 1999!
Διαβάστε επίσης