Το σκυλάκι σου γίνεται ενίοτε επιθετικό χωρίς λόγο, φαίνεται αποσυντονισμένο και καμιά φορά είναι σαν να μην αναγνωρίζει; Κι όμως για αυτή την ασυνήθιστη συμπεριφορά του μπορεί να μην φταίνε τα γηρατειά. Αντίθετα, κι όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, μπορεί να πάσχει από Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας ή αλλιώς άνοια.
Τι είναι; Το εν λόγω σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως αφότου το κατοικίδιο κλείσει τα 10 χρόνια ζωής. Αιτία της διαταραχής φαίνεται να αποτελεί η αλλοιωμένη χημεία του εγκεφάλου η οποία οδηγεί σε εκφυλισμό και θάνατο των νευρώνων.
Πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια; Για να καταλάβεις αν το σκυλάκι σου χρειάζεται ειδική βοήθεια, παρατήρησε το καλά για να δεις αν μπορείς να εντοπίσεις τα ακόλουθα σημάδια:
*Χάνεται συχνά πίσω από τα έπιπλα ή κρύβεται σε γωνίες.
* Δείχνει αποσυντονισμένο όταν κάνει καθημερινά πράγματα (π.χ. πεινάει και αντί να πάει προς το μπολ με το φαγητό του, το βλέπεις να αλλάζει κατεύθυνση).
*Ρυπαίνει το σπίτι ενώ μοιάζει να πιστεύει ότι βρίσκεται έξω από αυτό
* Δεν είναι τόσο κοινωνικό όσο παλαιά, δεν δείχνει να ενθουσιάζεται όταν συναντά ανθρώπους ή άλλα ζωάκια και καμιά φορά γίνεται επιθετικό
* Δε σε αναγνωρίζει αμέσως
Τι μπορείς να κάνεις; Κατ’αρχάς, φρόντισε να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό του σχετικά με το αν απαιτείται ή όχι σχετική θεραπεία. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία που συνίσταται για τους σκύλους με άνοια είναι φαρμακευτική αγωγή. Οι κτηνίατροι συνήθως συνταγογραφούν ντοπαμίνη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ανοϊκά συμπτώματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να αποκαταστήσει κάποια φυσιολογική γνωστική λειτουργία σε ορισμένους σκύλους, ενώ χαρίζει ποιότητα ζωής στα γέρικα σκυλάκια που πάσχουν από άνοια.
Πέρα από αυτό, καλό είναι να βάλεις το σκυλάκι σου σε ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης. Γιατί; Με αυτόν τον τρόπο, θα κρατήσεις τόσο το μυαλό όσο και το σώμα του σε εγρήγορση.
Διαβάστε επίσης