Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να λάβει δράση ενάντια στις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα στα εργαστήρια, με σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα σχεδόν ομόφωνα: 63 ψήφοι υπέρ και μία αποχή.
Μπορεί η σχετική νομοθεσία να ισχύει στα ευρωπαϊκά κράτη ήδη από το 2013, όμως το συγκεκριμένο ψήφισμα στοχεύει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την εφαρμογή ανάλογης νομοθεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού δε θα επιτρέπεται η πώληση καλλυντικών προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.
Το προσχέδιο που ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το Μάρτιο.
Η Ευρώπη δείχνει το δρόμο
Κανονικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήδη απαγορεύεται η πώληση προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και προϊόντων που δεν έχουν εναλλακτικό τρόπο ελέγχου. Ωστόσο, επιτρέπονται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι υποχρεωτικές οι δοκιμές σε ζώα, σε ποσοστό 80% διαφόρων χωρών του κόσμου.
Γι′ αυτό και η ΕΕ, με το εν λόγω νομοσχέδιο, προσπαθεί να βάλει φρένο στην πώληση εντός των κρατών μελών καλλυντικών προϊόντων που προέρχονται από χώρες όπου επιτρέπεται η εργαστηριακή δοκιμή σε ζώα.
Η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου προήλθε από την παρατήρηση ότι οι εταιρείες καλλυντικών που δραστηριοποιούνται εντός ΕΕ και δεν πραγματοποιούν δοκιμές σε ζώα, δεν έχουν εμφανίσει μείωση στο ρυθμό ανάπτυξής τους. Οι εταιρείες αυτές απασχολούν περίπου 2 εκ. ανθρώπους στην ΕΕ.
Έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί από το Μάρτιο του 2016 εντός των κρατών μελών της Ένωσης, αποδείκνυαν ότι το 89% των Ευρωπαίων πολιτών συμφωνούν με την ανάγκη ενεργούς δράσης στο ζήτημα καλής διαβίωσης των ζώων σε παγκόσμια κλίμακα ενώ το 90% θεωρεί σημαντική τη θέσπιση τέτοιων νόμων σε όλο τον κόσμο.
Στόχος το 2023
Οι υπουργοί και επίτροποι της ΕΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα, οφείλουν να ενεργούν ως πρεσβευτές των ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών για την καλή διαβίωση των ζώων και να σταθούν υπέρμαχοι της εν λόγω νομοθεσίας στις συζητήσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Στόχος είναι η ευρωπαϊκή απαγόρευση να έχει επεκταθεί και να ισχύει στις παγκόσμιες αγορές έως το 2023.
Διαβάστε επίσης