Site icon Hallocy

“Κόκκινες ελιές” στο δέρμα: Τι είναι και πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Έχουν εμφανιστεί στο δέρμα σας, σε διάφορα σημεία του σώματος, «κόκκινες ελιές», οι οποίες δεν ξέρετε τι είναι με αποτέλεσμα να ανησυχείτε;

Έχουν εμφανιστεί στο δέρμα σας, σε διάφορα σημεία του σώματος, «κόκκινες ελιές», οι οποίες δεν ξέρετε τι είναι με αποτέλεσμα να ανησυχείτε;

Διαβάστε αναλυτικά ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τα σημάδια αυτά, εάν και κατά πόσο είναι επικίνδυνα, καθώς και πώς γίνεται η αφαίρεσή τους.

Τι είναι αυτά τα σημάδια;

Τα, κατά κανόνα, μικρού μεγέθους κόκκινα έως μπορντό στίγματα, τα οποία γενικά εμφανίζονται μετά τα 25 έως 30 χρόνια και είναι γνωστά ως «κερασόχροα αιμαγγειώματα» ή «στίγματα του Morgan» είναι τα πιο συνηθισμένα ευρήματα στο δέρμα των εξεταζόμενων σε ένα δερματολογικό ιατρείο. Σύμφωνα με δερματολόγους, δεν πρέπει να εμπνέουν ανησυχία, καθώς πρόκειται για απολύτως ασφαλείς εκδηλώσεις, που σχετίζονται κυρίως με την ηλικία του φορέα τους.

Σε ποιες ηλικίες εμφανίζονται συνήθως;

Εμφανίζονται εντονότερα μετά την ηλικία των 75 ετών, ενώ το 80% του πληθυσμού έχει ορισμένα στο δέρμα.

Πώς εμφανίζονται;

Τα κερασόχροα αιμαγγειώματα τις περισσότερες φορές πρωτοεμφανίζονται ως μικρές επίπεδες κηλίδες στην επιφάνεια του δέρματος, διαμέτρου ενός περίπου χιλιοστού και με χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό κόκκινο έως βαθύ μπορντό.

Πώς εξελίσσονται;

Αργότερα, μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος και να φθάσουν μέχρι ένα εκατοστό διάμετρο, ενώ ταυτόχρονα προβάλλουν περισσότερο πάνω από την επιφάνεια του δέρματος, αποκτώντας μια θολωτή όψη. Παράλληλα, το χρώμα τους μπορεί να γίνει πιο σκούρο. Ο αριθμός τους κυμαίνεται κατά περίπτωση από ελάχιστα έως εκατοντάδες και είναι σπάνιο να εξαφανιστούν μόνα τους.

Πού εμφανίζονται;

Μπορεί να εντοπίζονται σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος, κυρίως όμως τα βρίσκουμε στον κορμό και τα άκρα, χωρίς να αποκλείεται και το πρόσωπο. Δεν εμφανίζονται σε βλεννογόνους και χαρακτηριστική τους ιδιότητα είναι ότι δεν εξαφανίζονται με την πίεση.

Τι προκαλεί τα σημάδια;

Ο μηχανισμός που τα προκαλεί, είναι ακόμα άγνωστος, αλλά φαίνεται ότι συχνά υπάρχει μια κληρονομική-οικογενής προδιάθεση. Επίσης, η εμφάνισή τους σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε;

Η μόνη και ευτυχώς σπάνια περίπτωση που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν, είναι όταν εμφανιστούν πάρα πολλά μαζί σε μικρό χρονικό διάστημα, οπότε ίσως να σχετίζονται με κάποια εσωτερική νεοπλασία του οργανισμού και ειδικότερα με όγκους που εκκρίνουν προλακτίνη ή άλλες ορμόνες, οπότε θα πρέπει να γίνεται ο σχετικός έλεγχος.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία και εφαρμογή ηλεκτροκαυτηρίασης ή laser, με πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα και χωρίς να μένουν ουλές ή υπερμελαγχρώσεις.

Exit mobile version