Site icon Hallocy

Τα επιθετικά σκυλιά πιθανόν να πάσχουν από κατάθλιψη!

Οι σκύλοι που ζουν σε σπίτια και εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά, είτε απέναντι σε άλλα σκυλιά ή σε ανθρώπους, δεν είναι επιθετικοί από τη φύση τους, αλλά πάσχουν από κατάθλιψη.

Ειδικοί στην ψυχολογία και συμπεριφορά σκύλων από το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα στην Ισπανία, μελέτησαν κατοικίδια σκυλιά που είχαν επιθετική συμπεριφορά και διαπίστωσαν ότι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους, χημική ουσίας που τα βοηθά να είναι ήρεμα και ευτυχισμένα.

Επιπλέον τα σκυλιά που ελέγχθηκαν, είχαν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακάλυψή τους πιθανόν είναι να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την επιθετικότητα των σκύλων και ίσως στην ανάπτυξη κάποιου εξειδικευμένου αντικαταθλιπτικού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα της έρευνάς τους υποδεικνύουν ότι προτού κάποιος προχωρήσει στην ευθανασία ενός σκύλου που εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά (η συνήθης τακτική), καλό θα είναι να ελέγξει την πιθανότητα της κατάθλιψης.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης ενός σκύλου αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με τη βοήθεια εκπαιδευτών.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης ενός σκύλου αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με τη βοήθεια εκπαιδευτών.

Οι ειδικοί εξηγούν πως τα σκυλιά γίνονται επιθετικά όχι επειδή τα εκπαιδεύουν έτσι τα αφεντικά τους, αλλά επειδή διαισθάνονται ότι τα υιοθετούν για να τα «διατάζουν» και ότι το αδιάγνωστο ψυχολογικό πρόβλημα του κυριαρχικού χαρακτήρα που έχουν αυτοί, το βιώνουν με αυτόν τον τρόπο τα σκυλιά καιεμφανίζουν επιθετική καικυριαρχική συμπεριφορά.

Επίσης, παρόμοια συμπεριφορά εμφανίζουν και τα σκυλιά που είναι εγκαταλελειμμένα από τα αφεντικά τους, είτε στο μπαλκόνι κάποιου διαμερίσματος, είτε κλεισμένα σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού.

Εάν το κατοικίδιο δεν μένει πολλές ώρες μόνο του, ο κάτοχός του το βγάζει συχνά βόλτα και γενικά ασχολείται μαζί του, η ψυχολογική του κατάσταση θα βελτιωθεί, εντούτοις εξηγούν οι επιστήμονες, εάν δεν διορθωθεί με ψυχοθεραπεία ή φάρμακα ψυχολογική κατάσταση του ιδιοκτήτη, δεν πρόκειται να βελτιωθεί μόνιμα ούτε η κατάσταση του σκύλου.

Οι ίδιοι συμβουλεύουν τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες πως το σκυλί θέλει χρόνο, συντροφιά και χώρο δίπλα στο αφεντικό του, διαφορετικά θα είναι και οι δύο δυστυχισμένοι.

 

Exit mobile version