– Ο θάνατος του μικρού μαθητή Σταύρου Γεωργαλλή στις 11/5 στο σχολείο του εν ώρα γυμναστικής, στο Αλεθρικό στάθηκε αφορμή για πολυεπίπεδες έρευνες, αλλά και σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ πολλών φορέων κρατικών, τοπικών και συνδικαλιστών – Το τελευταίο στάδιο διάγει η πειθαρχική έρευνα με τον υπό διερεύνηση εκπαιδευτικό να ζητά δια του δικηγόρου του παράταση χρόνου προκειμένου να τοποθετηθεί γραπτώς.
Ο ερευνών λειτουργός και Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, μιλώντας στην Δέσποινα Ψύλλου για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» για την ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση του πορίσματος των ερευνών για τον αδικοχαμένο 10χρονο Σταύρο Γεωργαλλή, ανέφερε πως πλέον απομένει η επίσημη κατάθεση του υπό διερεύνηση για πειθαρχικό αδίκημα εκπαιδευτικού, ο οποίος είχε ξαναβρεθεί στο στόχαστρο καταγγελιών, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Εξάλλου, όπως αναφέρεται σήμερα στον «Φ», επ’ αφορμή του τραγικού θανάτου του μικρού μαθητή, σήμερα λαμβάνει χώρα η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας, η οποία αναμένεται μεταξύ άλλων όπως καθορίσει ένα πρωτόκολλο ενεργειών ασφαλείας που θα τηρείται πλέον στις σχολικές μονάδες μετά από ένα ατύχημα.
Βάσει των όσων αναφέρει ο κ. Λούης, το μαρτυρικό υλικό το οποίο έχει συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της πειθαρχικής εις βάρος του έρευνας, έχει επιδοθεί στον υπό διερεύνηση εκπαιδευτικό, οπότε και ζήτησε δια του δικηγόρου του παράταση χρόνου προκειμένου να τοποθετηθεί.
Αναφέρεται επίσης πως ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός θα είναι και ο τελευταίος που πρόκειται να καταθέσει την εκδοχή του σε σχέση με τα όσα του καταμαρτυρούνται. Υπογράφοντας τη θέση του ο εκπαιδευτικός, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ετοιμασία του πορίσματος της πειθαρχικής έρευνας. Ο κ. Λούης σημειώνει πως «Έχει τελειώσει το σύνολο των καταθέσεων και όλες οι διαδικασίες. Στην ουσία, τώρα αναμένουμε την τελευταία φάση. Το συγκεκριμένο πρόσωπο κινείται μέσω δικηγόρου».
Στον κύκλο των καταθέσεων της συγκεκριμένης έρευνας εκκλήθη να καταθέσει μεταξύ των περίπου 10 ατόμων και η χαροκαμένη μητέρα του Σταύρου, η διεύθυνση του σχολείου, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ παρόντες στην όλη διαδικασία ήταν και ψυχολόγοι. Όπως προβλέπεται, με την ολοκλήρωση της η έρευνα πρόκειται να επιδοθεί στην αρμόδια Αρχή και από εκεί θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για να τοποθετηθεί επί του πορίσματος.
Ως προς τις διαδικασίες, το υπό διερεύνηση άτομο έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί γραπτώς επί του συνόλου του μαρτυρικού υλικού, που του δόθηκε, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ δύναται να καταθέσει και προφορικώς, απαντώντας σε ερωτήματα που θα βασίζονται στο περιεχόμενο των ευρημάτων.
Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή Ασφαλείας και Υγείας
Σήμερα εξάλλου διεξάγεται για πρώτη φορά συνάντηση της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας, η οποία συστάθηκε στις 29 Μαΐου, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στο σχολείο του Αλεθρικού, ενώ εκ παραλλήλου σημειώνονται τουλάχιστον ακόμα δύο σχολικά ατυχήματα, με θύματα μαθητές.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του γραφείου Ασφάλειας και Υγείας του υπουργείου Παιδείας και πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, Ηλία Μαρκάτζιη θα «Είναι μια πρώτη προκαταρκτική συνάντηση», με ιεράρχηση και διαχωρισμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων, όπως είχε προαποφασιστεί. «Τα θέματα που έχουν τεθεί, μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες κατηγορίες».
Επεξηγηματικά ανέφερε πως το πρώτο σκέλος σχετίζεται με τις ενέργειες για τον εντοπισμό των πιθανών κινδύνων κτιριολογικών και άλλων παραγόντων, οι οποίες αφορούν κάθε εμπλεκόμενο, από τον εκπαιδευτικό ως μονάδα έως τους αρμόδιους του σχολείου, τις σχολικές εφορίες, τους μηχανισμούς του Υπουργείου. «Το δεύτερο σκέλος, αφού εντοπιστούν οι τυχόν κίνδυνοι είναι η αντιμετώπιση και ο εκμηδενισμός του κινδύνου. Το τρίτο σκέλος, αφορά τις ενέργειες που ακολουθούνται σε περίπτωση ατυχήματος. Έχουμε κάποιες δράσεις, λαμβάνουμε κάποια μέτρα και χτίζουμε για να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση με την συμβολή των εκπαιδευτικών οργανώσεων».
Ο κ. Μαρκάτζιης, σημείωσε πως στόχος είναι στις αρχές του Σεπτεμβρίου να έχει διαμορφωθεί το σχέδιο, διευκρινίζοντας όμως, ότι μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις για ενέργειες και κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων. Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε πως υπάρχει η σκέψη να σταλούν επιστολές προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων για να αναφέρουν τα προβλήματα που οι ίδιοι εντοπίζουν στα σχολεία τους.
Διαβάστε επίσης