Πολλά ζευγάρια «φορτώνουν» τα προσωπικά τους προβλήματα στα social media: τα social media είναι αυτά που μας «κάνουν» να μην παρακολουθούμε αυτόν που έχουμε απέναντι μας την ώρα που μας μιλάει ή να μην του δίνουμε την απαραίτητη σημασία.
Τα social media μας κάνουν να ξεδιπλώνουμε σε αυτά οποιοδήποτε δράμα συμβαίνει στη ζωή μας αλλά και μας βάζουν σε μία διαδικασία να συγκρίνουμε τη σχέση μας με άλλων ζευγαριών. Η αλήθεια όμως είναι πως ένα app από μόνο του, όσο εθιστικό και αν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί να μας «αναγκάσει» να κάνουμε τίποτα αλλά ούτε και να υιοθετήσουμε κάποια συμπεριφορά η οποία δεν μας αρμόζει.
Παρ’ όλα αυτά το ότι ανοίγεις τόσο συχνά το Instagram και βομβαρδίζεσαι με εικόνες από ευτυχισμένα και «τέλεια» ζευγάρια που δείχνουν να περνάνε τέλεια, μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ανασφάλεια για τον εαυτό σου αλλά και για τη σχέση σου.
Tο να κατηγορείς όμως την τεχνολογία δείχνει έλλειψη αυτοπειθαρχίας σύμφωνα με την Pamela Rutledge διευθύντρια του Media psychology Research Center. Το θέμα είναι ότι με το να είσαι στο Instagram δεν έχει μεγάλη διαφορά από το να πας σε ένα πάρτι με παλιούς συμμαθητές όπου όλοι επιδέξια καμαρώνουν και επιδεικνύουν τα «κατορθώματα» τους.
Αν βάλουμε στην άκρη τα “social media” και ερμηνεύσουμε συμπεριφορές όπως θα τις ερμηνεύαμε εάν τις παρατηρούσαμε “live” μπροστά μας, θα μας είναι πολύ πιο εύκολο να διακρίνουμε προβληματικές συμπεριφορές που θα μας φαίνονταν παράξενες εάν συνέβαιναν εκείνη τη στιγμή. Όσον αφορά το Instagram, είναι πολύ πιο εύκολο για τα ζευγάρια να αναπτύξουν διαδικτυακές συμπεριφορές τις οποίες δεν θα επιδείκνυαν in real life.
Αυτά είναι τα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια στο Instagram και θα έπρεπε να προσέξουν:
Ποστάρουν διαρκώς ο ένας για τον άλλο.
Σίγουρα η καθεμία μας έχει ένα παράδειγμα στο μυαλό της από ένα ζευγάρι που το μόνο πράγμα που ανεβάζουν στο προφίλ τους έχει να κάνει με τη σχέση τους και παραδέξου το, σε εκνευρίζει. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι όταν ανεβάζεις κάτι στο Instagram δεν απευθύνεσαι μόνο σε ένα άτομο αλλά σε αρκετό κόσμο.
Γράφουν ολόκληρες παραγράφους και κατεβατά σχετικά με το πόσο αγαπούν ο ένας τον άλλο.
Φαντάσου πόσο περίεργο θα σου φαινόταν εάν ένα ζευγάρι μπροστά σου μιλούσε ο ένας στον άλλο λέγοντας μόνο πόσο τον αγαπάει και τον εκτιμάει. Ε το ίδιο είναι και στο Instagram, το να το γράφεις εκεί δεν σημαίνει ότι ο άλλος δεσμεύεται υπό οποιαδήποτε έννοια να μην χωρίσετε ούτε κάνει τη σχέση περισσότερο ιδιαίτερη ή ξεχωριστή. Αυτό είναι κάτι που δείχνει σημάδι ανασφάλειας σύμφωνα με την Rutledge.
Ανεβάζουν stories με το οτιδήποτε κάνουν μαζί.
Ακόμα και εάν βγαίνετε και περνάτε τέλεια μαζί ό,τι και εάν κάνετε, το να βγάζετε και οι δύο τηλέφωνα σας και να τραβάτε 5 διαφορετικά stories από το δείπνο σας, δεν είναι και πολύ καλό σημάδι. Ενώ επίσης και το ότι είστε στα κινητά ενώ είστε έξω σημαίνει ότι αφιερώνετε λιγότερο χρόνο ο ένας στον άλλο και στη μεταξύ σας επικοινωνία.
Είναι μόνο ο ένας από τους δύο στο Instagram.
Σίγουρα και εσένα σου έχει τύχει να λες κάτι σημαντικό σε κάποιον και αυτός να μην παρακολουθεί τι λες γιατί εκείνη την ώρα χαζεύει το news feed του. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει τον άλλο να αισθανθεί πολύ άσχημα και να τον κάνει να νιώσει ότι δεν απολαμβάνεις την παρέα του ή ότι δεν συμμετέχεις σε αυτό που κάνετε μαζί.
Ο ένας από τους δυό σας δεν ανεβάζει ποτέ φωτογραφίες τον άλλο.
Εάν σε ενοχλεί εσένα ή τον σύντροφο σου κάνε μια συζήτηση μαζί του για ποιο λόγο το αποφεύγει, εάν αυτό έχεις παρατηρήσει. Εάν εσύ ανεβάζεις συχνά φωτογραφίες μαζί του ενώ εκείνος όχι ενώ είναι ενεργός στα social media ίσως να αισθάνεται άβολα για κάποιον άλλο λόγο που μόνο εάν συζητήσεις ειλικρινά θα μάθεις.
Όταν ο ένας από τους δύο δεν «δηλώνει παρουσία» στο προφίλ του άλλου.
Εάν έχεις παρατηρήσει ότι ο φίλος σου δεν σου κάνει likes στις φωτογραφίες που ανεβάζεις ή δεν σου κάνει comments ενώ γενικά είναι «ενεργός» χρήστης του app, μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς άβολα και ότι σε ένα βαθμό σε «απορρίπτει». Ο τρόπος να το λύσεις σύμφωνα με τη Rutledge είναι η επικοινωνία.
Το να μην σβήνεις τις φωτογραφίες με τον πρώην σου.
Αυτό που πρέπει να σκέφτεται ο καθένας από εμάς είναι ότι όταν ποστάρουμε κάτι δεν το κάνουμε για εμάς καθώς απευθυνόμαστε σε κάποιους «αποδέκτες». Το να έχεις φωτογραφίες με τον πρώην σου μπορεί να δείξει σε κάποιον,και στον τωρινό σου σύντροφο, πως δεν έχεις ξεπεράσει μια κατάσταση, ενώ κάνει «θολό» το τοπίο σχετικά με το ποιον έχεις σχέση. Επίσης ποιος θέλει τσακωμούς λόγω παλιών ιστοριών και φωτογραφιών στο Instagram;