Η φιλία με τον Τούρκο στρατιώτη του στοίχισε πολύ ακριβά
Η φιλία που είχε αναπτύξει με τον Τούρκο στρατιώτη, απέβη μοιραία για τον 19χρονο τότε, Στέλιο Παναγή Καλλή, από το κατεχόμενο Νέο Χωριό Κυθρέας – διέμενε στο Γέρι – οποίος υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία σε φυλάκιο στην «πράσινη γραμμή», ανατολικά των Κεντρικών Φυλακών. Το πρωί της 3ης Ιουνίου 1996, έπεσε θύμα της φιλίας του με τον Τούρκο στρατιώτη. Η ενέδρα που του έστησαν, ήταν θανατηφόρα.
Η μεγάλη του αγάπη, οι μηχανές / Πηγή: Το Περιοδικό …
Γιατί εισήλθε στην νεκρή ζώνη
Ήταν η ώρα 6:30 το πρωί της 3ης Ιουνίου 1996, δύο μέρες πριν ο Καλλή εγκαταλείψει το συγκεκριμένο φυλάκιο, για να μετατεθεί. Εκείνη την ώρα, έβγαζε σκοπιά. Τότε, χάριν της φιλίας του με τον στρατιώτη των κατοχικών δυνάμεων, θέλησε να ανταλλάξει το πηλήκιό του μαζί του.
Ενώ οι υπόλοιποι συνάδελφοί του κοιμούνταν, μπήκε στην νεκρή ζώνη κρατώντας δύο πηλίκια – το ένα θα το έδινε στον Τούρκο σκοπό. Ο Καλλή, φώναζε «καρντάς» («αδερφός» στα Τούρκικα), θέλοντας να προσφωνήσει τον φίλο του. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να κάνει την ανταλλαγή, αφού ακούστηκαν οι πυροβολισμοί και ο Καλλή έπεσε στο έδαφος.
Παρά το ότι το παρατηρητήριο των ΟΗΕδων βρισκόταν μερικά μέτρα μακριά, αυτοί έφτασαν 15 λεπτά αργότερα στο σημείο. Οι Τούρκοι, όμως, άρχισαν να πυροβολούν προειδοποιητικά στον αέρα, για να μην τους επιτρέψουν να πλησιάσουν. Ο Καλλή ήταν ακόμα ζωντανός, αλλά δεν μπορούσε να τον βοηθήσει κανείς. Τελικά, 25 λεπτά μετά, έγινε κατορθωτό να τον περιμαζέψουν και να καλέσουν ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, ωστόσο ξεψύχησε στο ασθενοφόρο.
Το σημείο της δολοφονίας
Ο Στέλιος με τον αγαπημένο του σκύλο, που είχε συντροφιά στο φυλάκιο
Αγνόησε τις προειδοποιήσεις
Όπως ανέφερε ο πατέρας του, ο Στέλιος στις εξόδους του, μιλούσε πολύ για τους Τούρκους στρατιώτες, με τους οποίους είχε έρθει πολύ κοντά, όπως κι οι υπόλοιποι συνάδελφοί του. Ο πατέρας του, όπως έλεγε ο ίδιος, τον προέτρεπε να προσέχει, ωστόσο ο γιος του πίστευε ότι δεν έφταιγαν οι Τούρκοι στρατιώτες, καθώς κι αυτοί ήταν αναγκασμένοι να βρίσκονται εκεί, ενώ χαρακτήριζε «σκύλο» τον Ραούφ Ντενκτάς, που ήταν και ο μόνος στον οποίο έριχνε το φταίξιμο για την κατάσταση. Τέλος, ο χαροκαμένος πατέρας δήλωνε ότι ο γιος του ήταν φιλότιμος και απονήρευτος και πίστευε ότι όλοι ήταν σαν αυτόν.
Τις ίδιες νουθεσίες του έκανε κι ο θείος του, ο οποίος, μετά την δολοφονία του ανιψιού του, εξέφρασε την άποψη ότι ήταν δύσκολο, παιδιά που μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο, να έχουν μέσα τους την πονηριά που απαιτείτο, ώστε να αντιληφθούν το κακό.
Ο Στέλιος Παναγή Καλλή ήταν ο έβδομος εθνοφρουρός που δολοφονήθηκε από τους Τούρκους στρατιώτες στην νεκρή ζώνη. Στο φυλάκιό του, μια αφίσα με τα πρόσωπα των προηγούμενων έξι δολοφονηθέντων, προειδοποιούσε:
«Εθνοφρουρέ της μοιρασμένης μας πατρίδας, μην ενδίδεις σε καλέσματα των Τούρκων τα οποία μπορεί να φαίνονται φιλικά, αλλά είναι πολύ πιθανόν να αποβούν μοιραία για σένα»…
Εμφατικότερα, οι συμβουλές της ΕΦ προς τους Εθνοφρουρούς:
Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του περιοδικού «Το Περιοδικό», αμέσως μετά την δολοφονία του Στέλιου, η Εθνική Φρουρά είχε αλλάξει την αφίσα, προσθέτοντας σε αυτήν και την δική του φωτογραφία.
Η λεζάντα τα λέει όλα…
Το προαίσθημα του πατέρα
Στις δηλώσεις που παραχώρησε ο πατέρας του αδικοχαμένου Στέλιου, στο «Το Περιοδικό», ανέφερε ότι την Κυριακή 2 Ιουνίου, μια μέρα πριν από την τραγωδία, είχε μεταβεί ο ίδιος στο φυλάκιο για να πάει φαγητό στον γιο του. Του έδωσε το φαγητό και του είχε ξαναπεί ότι να προσέχει.
Ο οδεύοντας προς το αυτοκίνητό του, ο πατέρας ένιωσε ένα έντονο προαίσθημα να τον διαπερνά και του δημιουργήθηκε η επιθυμία να επιστρέψει για να δει τελευταία φορά τον γιο του – πίστευε ότι αυτή θα ήταν και η τελευταία φορά που θα τον έβλεπε. Και τελικά, είχε δίκαιο. Το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουνίου, η παγίδα των Τούρκων, «έπιασε» τον 19χρονο Στέλιο, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες τους.
Πηγή:
Το Περιοδικό, Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαστυλιανού
Διαβάστε επίσης