Πάνω από το «Κόκκινο Λιμανάκι» της Ραφήνας, το ξημέρωμα της Τρίτης αποκάλυψε την ανατριχιαστική πραγματικότητα που έκρυβε για ώρες το σκοτάδι: 26 άνθρωποι αγκαλιασμένοι είχαν γίνει ένα καρβουνιασμένο κουβάρι στην προσπάθειά τους να τρέξουν προς τη θάλασσα μακριά από τις πυρκαγιές.
Λίγα μέτρα πιο μακριά, στην οδό Δημοκρατίας, τα κουφάρια των αυτοκινήτων τους στη μέση του δρόμου δείχνουν ότι εκεί τους πρόλαβε η φωτιά και τους ανάγκασε να τα εγκαταλείψουν. Ολοι μαζί έτρεξαν προς το νερό, αλλά ο γκρεμός τούς χώριζε από τη θάλασσα.
Ολόκληρες οικογένειες, μητέρες με τα παιδιά τους στα χέρια, ζευγάρια και ηλικιωμένοι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο και η εικόνα τους πάγωσε ακόμα και τους έμπειρους άνδρες της ΕΜΑΚ που τους εντόπισαν. Συγγενείς αγνοουμένων πολιορκούσαν από νωρίς πυροσβέστες, αστυνομικούς, ακόμα και δημοσιογράφους προσπαθώντας να μάθουν την παραμικρή πληροφορία για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.
Στο μοιραίο οικόπεδο έφτασε και ο κ. Σπύρος αναζητώντας συγγενικά του πρόσωπα. «Μένω στο Ντράφι, αλλά στο σπίτι που βρίσκεται μέσα στο οικόπεδο έμεναν η ξαδέλφη μου και η κόρη της. Τις παίρνω τηλέφωνο από χθες (σ.σ.: Δευτέρα), το απόγευμα αλλά τα κινητά τους είναι νεκρά. Θα πάω στη διαδικασία της αναγνώρισης και ελπίζω να μην τις βρω εκεί», λέει χωρίς να κρύβει το φόβο του.
«Πρόκειται για εθνική τραγωδία», σημειώνει ο Βασίλης Ανδριόπουλος, διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που μπήκε στο οικόπεδο μαζί με τους συναδέλφους του για το μακάβριο έργο της περισυλλογής των σορών.
Αυτόπτης μάρτυρας: «Το κορίτσι καιγόταν κι έπεσε στα βράχια»
Σε μικρή απόσταση, η Μαρία Πίτσιου καθαρίζει το σπίτι της από τις στάχτες και τα αποκαΐδια. Η μαρτυρία της για τις ώρες της συμφοράς κόβει την ανάσα, ειδικά όταν φτάνει στην περιγραφή της βουτιάς θανάτου ενός κοριτσιού στα βράχια που μοιάζει βγαλμένη από αρχαία τραγωδία.
«Εγώ και ο άντρας μου πέσαμε στη θάλασσα για να σωθούμε. Είδα ένα κορίτσι περίπου 13 ετών να βουτάει στον γκρεμό. Μετά άκουσα μια κραυγή. Πήγαμε από πάνω της αλλά δεν ανέπνεε, ήταν νεκρή. Το φουστανάκι της είχε πάρει φωτιά και τα πόδια της είχαν μισοκαεί. Πήδηξε για να σωθεί, αλλά δεν τα κατάφερε. Είπαν ότι προσπαθούσε να διαφύγει με το αυτοκίνητο μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό της, αλλά τους πρόλαβε η φωτιά κι εκείνη άρχισε να τρέχει».
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής πρόκειται για τη 14χρονη Εβίτα Φύτρου, ενώ ο πατέρας της Γρηγόρης και ο αδελφός της Ανδρέας βρέθηκαν νεκροί δίπλα στο αυτοκίνητό τους, συμπληρώνοντας το οικογενειακό δράμα με τον πιο άγριο τρόπο. Σύμφωνα με την κ. Πίτσιου, όταν οι φλόγες έζωσαν την περιοχή επικράτησε πανδαιμόνιο, με ντόπιους και τουρίστες να προσπαθούν μαζικά να διαφύγουν οδικώς.
«Εβαλα το σώμα μου μπροστά στο δρόμο και τους εμπόδιζα, τους έλεγα δεν θα περάσετε από δω γιατί θα καείτε. Πηγαίνετε προς της θάλασσα. Το πρόβλημα ήταν οι τουρίστες, ειδικά κάποιοι Ιταλοί που τους έλεγα να πάνε προς το νερό κι έλεγαν No! No! Ηθελαν να πάνε στο λιμάνι της Ραφήνας να πάρουν το πλοίο για να φύγουν, δεν καταλάβαιναν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μετά αναγκαστήκαμε κι εμείς να φύγουμε, δεν ξέρω τι έγινε…».
Οι τουρίστες που παραθέριζαν στο Μάτι κυριεύτηκαν από πανικό όταν πλησίασε η φωτιά, όπως εξηγούν όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες. Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου της περιοχής που έχει υποστεί ζημιές μόνο στον περιβάλλοντα χώρο δίνει στον «Ε.Τ.» την εικόνα της επόμενης μέρας.
Κάποιοι ξένοι έχουν μείνει μέσα στα δωμάτια σαστισμένοι αφού δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Κάποιοι άλλοι έφυγαν άρον άρον χωρίς καν να πληρώσουν, αλλά ποιος νοιάζεται για τα χρήματα αυτές τις ώρες που έχουν χαθεί τόσες ζωές», σημειώνει ο ξενοδόχος. Αλλοι κάτοικοι, βλέποντας τη βιβλική καταστροφή, ευγνωμονούν την καλή τους τύχη που είναι ζωντανοί: «Είχαμε την τύχη με το μέρος μας αφού προλάβαμε να πέσουμε στη θάλασσα», λέει ο κ. Ανδρέας προσθέτοντας: «Μείναμε δυο ώρες μέσα στο νερό με τη σύζυγό μου μέχρι που μας πήρε μια βάρκα προς το “Κόκκινο λιμανάκι”. Είδαμε ανθρώπους να χάνονται μπροστά στα μάτια μας. Κάηκαν τα αυτοκίνητά μας, ακόμα και οι τσιμεντένιες πλάκες στο προαύλιο πετάχτηκαν έξω από τη θερμότητα».
Σπίτι στην περιοχή της Νέας Μάκρης έχει και η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Πλησίασαν οι φλόγες, πολύς κόσμος είχε εγκλωβιστεί, αλλά εμείς σωθήκαμε στο παρά πέντε», επισημαίνει.
«Κολυμπούσα δίπλα σε ένα πτώμα που επέπλεε»
Από κάθε γειτονιά της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης ξεπηδούν ιστορίες φρίκης με ανθρώπους που πάλεψαν αλλά δεν έζησαν και άλλους που επιβίωσαν δίπλα σε νεκρούς.
Ο Νίκος Σταυρινίδης με δάκρυα στα μάτια περιγράφει το δικό του εφιάλτη που εξελίχθηκε μέσα στη θάλασσα: «Οταν πλησίασαν οι φλόγες πέσαμε στο νερό. Ημασταν έξι άτομα στην ίδια παρέα και είχε πολύ ρεύμα. Ηταν πριν από τις 7 το απόγευμα, όμως δεν βλέπαμε τίποτα, μόνο ένα σκοτάδι. Μας παρέσυρε το νερό, μείναμε πολλές ώρες στη θάλασσα, 5 με 6 ώρες, μέχρι που μας έβγαλαν τα ρεύματα στη Λούτσα περίπου στις 11 το βράδυ και μας μάζεψε μια μηχανότρατα. Χάσαμε ανθρώπους στο μεταξύ, μια γυναίκα πνίγηκε όπως και ένα παλικάρι. Για λίγη ώρα κολυμπούσα δίπλα σε ένα πτώμα που επέπλεε. Ηταν μια γυναίκα με άσπρα μαλλιά», λέει με σπασμένη φωνή.
Στην Αργυρή Ακτή τα σημάδια της μαζικής φυγής προς τη θάλασσα είναι απλωμένα στην άμμο. Δεκάδες παιδικά παπουτσάκια, σαγιονάρες και αθλητικά δείχνουν την άτακτη εγκατάλειψη της στεριάς όσο πλησίαζε η πύρινη κόλαση. Ακόμα κι ένα καναρίνι πεθαμένο στο κλουβί του έμεινε στην άμμο, αφού προφανώς ο ιδιοκτήτης του βούτηξε στο νερό για να σωθεί.
Μαρτυρία-σοκ: «Εσβηνα κάτι που καιγόταν, ήταν μια γυναίκα νεκρή»
Οι δρόμοι πάνω από την Αργυρή Ακτή έχουν μετατραπεί σε ατέλειωτα πάρκινγκ καμένων αυτοκινήτων. 20 , 30, σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερα οχήματα μαζί εγκαταλείφθηκαν όπως όπως από τους επιβαίνοντες, ενώ τα λιωμένα μέταλλα στην άσφαλτο μαρτυρούν το θερμικό φορτίο που έσπειρε τον όλεθρο.
Λίγο πριν φτάσουν τα συνεργεία για να απομακρύνουν τα κουφάρια των οχημάτων από το οδικό δίκτυο οι διασώστες εντόπισαν ακόμα μια σορό μέσα σε αυτοκίνητο που σχεδόν είχε αφανιστεί από τη μανία της φωτιάς. Οπως έγινε γνωστό, και μια τετραμελής οικογένεια απανθρακώθηκε μέσα στο αυτοκίνητο προσπαθώντας να διαφύγει. Οι φλόγες πρόλαβαν και άλλους ανθρώπους που προσπάθησαν να διαφύγουν πεζή όταν αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο.
Ενας άνθρωπος με ειδικές ανάγκες κάηκε κοντά σε ταβέρνα της περιοχής, ενώ μπροστά από ένα ξενοδοχείο ο Γιώργος Παππάς έσβησε μια γυναίκα που καιγόταν, αλλά ήταν πολύ αργά για να της σώσει τη ζωή. «Είδα κάτι να καίγεται και έριχνα νερό με το λάστιχο. Στο τέλος κατάλαβα ότι επρόκειτο για άνθρωπο και έπαθα σοκ», λέει στον Ελεύθερο Τύπο.
Σε έναν κάθετο δρόμο της λεωφόρου Μαραθώνος ένας άνδρας και μια γυναίκα κλαίνε αγκαλιασμένοι μπροστά στα αποκαΐδια του σπιτιού τους. Η άλλοτε κατάφυτη περιοχή της Νέας Μάκρης έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπου με εκατοντάδες σπίτια να χάσκουν άδεια μέσα στο καμένο δάσος. Η φωτιά που κατέβηκε αστραπιαία από το Νταού Πεντέλης λόγω των θυελλωδών ανέμων σάρωσε τον Νέο Βουτζά, τη Νέα Μάκρη και ένα τμήμα της Ραφήνας σκορπίζοντας το θάνατο και την καταστροφή.