Ο απολογισμός της κατάρρευσης της οδογέφυρας την Τρίτη 14 Αυγούστου στη Γένοβα, στη βόρεια Ιταλία, ανήλθε σήμερα 18 Αυγούστου στους 40 επιβεβαιωμένους νεκρούς και άλλους τρεις πιθανόν νεκρούς, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημες πηγές.
Ενώ ο απολογισμός των θυμάτων ανερχόταν εδώ και ημέρες στους 38 νεκρούς, οι πυροσβέστες που πραγματοποιούν έρευνες στα συντρίμμια ανακοίνωσαν ότι ανέσυραν σήμερα το απόγευμα τη σορό ενός εργάτη, ηλικίας περίπου 30 ετών από τη Γένοβα, ο οποίος αγνοείτο.
Επιπλέον, ένας Ρουμάνος 36 ετών υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, όπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.
Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες εντόπισαν, καταπλακωμένο από μπετόν, το όχημα μιας οικογένειας από το Τορίνο, ενός ζευγαριού με το 9χρονο κοριτσάκι τους. Δεδομένης, ωστόσο, της κατάστασης του αυτοκινήτου δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ο αριθμός και η ταυτότητα των επιβαινόντων.
Τα τρία μέλη της οικογένειας αυτής είναι οι τελευταίοι επίσημα αγνοούμενοι, όμως οι πυροσβέστες διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν τις έρευνές του έως να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος κάτω από τα συντρίμμια.
Autostrade per l’Italia: Σε 8 μήνες μια νέα γέφυρα
Οι επικεφαλής της εταιρείας Autostrade per l’Italia, της διαχειρίστριας εταιρείας της οδογέφυρας που κατέρρευσε την Τρίτη στη Γένοβα, ανακοίνωσαν σήμερα ότι προσφέρουν το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια στην πόλη, ενώ δεσμεύτηκαν για την ανοικοδόμηση του έργου.
Σύμφωνα με τον Τζιοβάνι Καστελούτσι, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, με το ποσό του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ θα χρηματοδοτηθεί ένα ταμείο αρωγής «εκατομμυρίων ευρώ» για τους συγγενείς των δεκάδων θυμάτων, όπως επίσης ένα ταμείο «δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ» το οποίο θα διαχειρίζεται η κοινότητα με στόχο την μετεγκατάσταση των κατοίκων, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν.
Παράλληλα, «έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει, σε 8 μήνες, μεταξύ κατεδάφισης και ανοικοδόμησης, να χτίσουμε μια νέα γέφυρα από χάλυβα» διαβεβαίωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι το διάστημα των 8 μηνών υπολογίζεται από τη στιγμή που οι αρχές δώσουν το πράσινο φως για το σχέδιο.
Ούτε ο Καστελούτσι ούτε ο Φάμπιο Τσέρτσιε, ο πρόεδρος της εταιρείας, θέλησαν να κάνουν δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε χθες τις διαδικασίες για την ανάκληση της άδειας παραχώρησης της γέφυρας.
«Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη γέφυρα, όμως θεωρείτο ασφαλής για όλους όσοι την είχαν εξετάσει. Κάτι συνέβη και εναπόκειται στη δικαιοσύνη να πει τί ακριβώς» εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος.
Ούτε μία συγγνώμη από την ιδιοκτήτρια εταιρεία
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Autostrade Φάμπιο Τσέρτσιε και ο διευθύνων σύμβουλος Τζιοβάνι Καστελούτσι παραχώρησαν σήμερα 18 Αυγούστου στη Γένοβα τη πρώτη συνέντευξη τύπου μετά την τραγωδία, την ώρα που οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για τον εντοπισμό των τελευταίων αγνοούμενων που καταπλακώθηκαν από τους όγκους των συντριμμιών.
Τα δύο ηγετικά στελέχη εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες των θυμάτων.
Ερωτηθείς εάν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρρευση, ο διευθύνων σύμβουλος της Autostrade απάντησε:
«Οι συγγνώμες και οι ευθύνες είναι πράγματα που συνδέονται μεταξύ τους. Ζητάς συγγνώμη εάν νιώθεις ότι είσαι υπεύθυνος…».
Συμπλήρωσε ότι αναμένει να ολοκληρωθεί η επίσημη έρευνα των αρχών όπου θα καθορίζεται ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάρρευση.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου σημείωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα παραμείνει στη θέση του, παρά τις φωνές από κυβερνητικά χείλη περί παραιτήσεων.
Παράλληλα, κηδεύτηκαν σήμερα 18 Αυγούστου τα πρώτα από τα θύματα της κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι, στη Γένοβα.
Κατά την άφιξή του, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα χειροκροτήθηκε από τους πολίτες και θέλησε να συνομιλήσει και να συμπαρασταθεί στους συγγενείς των θυμάτων.
Στην αίθουσα της Έκθεσης της Γένοβας, όπου τελέστηκε η κηδεία, ήταν παρόντες και ποδοσφαιριστές των ομάδων της Γένοβας και της Σαμπντόρια. Οι δυο αυτές ομάδες θα πάρουν μέρος στην πρώτη ημέρα του ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που ξεκινά αργότερα σήμερα.
Η σημερινή τελετή ήταν λιτή, και όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές. Στην Γένοβα βρέθηκαν, επίσης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι. Και στο λιμάνι της πόλης διακόπηκε κάθε δραστηριότητα σε ένδειξη πένθους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τέσσερα «Αλλάχ Ακμπάρ» για τους δύο μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν
Τέσσερις φορές ήχησε η φράση «Αλλάχ Ακμπάρ», εν μέσω ευλαβούς σιωπής, προς τιμή δύο μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η γέφυρα Μοράντι στη Γένοβα, στο περιθώριο της κηδείας των χριστιανών θυμάτων.
Σε μια περίοδο όπου έχουν πολλαπλασιαστεί οι φραστικές και σωματικές επιθέσεις εναντίον των αλλοδαπών και των μουσουλμάνων, οι Ιταλοί επιφύλαξαν ιδιαίτερη τιμή σε δύο Αλβανούς μουσουλμάνους οι οποίοι είναι μεταξύ των 38 θυμάτων που έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής.
Παρουσία των πλέον υψηλόβαθμων εκπροσώπων της κυβέρνησης και δεκάδων ιερέων, ένας ιμάμης προσευχήθηκε για λίγα λεπτά σιωπηλά, προτού ακουστεί τέσσερις φορές δυνατά η κραυγή «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).
«Απευθύνουμε τις προσευχές μας στον Θεό για όλα τα θύματα» είπε στη συνέχεια ο Μοχάμεντ Νουρ Ντακάν, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ισλαμικών Κοινοτήτων και Οργανώσεων της Ιταλίας (Ucoii), της μεγαλύτερης μουσουλμανικής ομοσπονδίας στη χώρα. «Στεκόμαστε δίπλα σας και ζητούμε από τον Κύριο, που με το άπειρο έλεός του μας δίδαξε την αξία των γεφυρών (…) να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.
«Προσευχόμαστε για τη Γένοβα τη μεγαλοπρεπή. Ξέρει πώς να ανασυγκροτηθεί με περηφάνεια, η Γένοβά μας που στα αραβικά σημαίνει ‘η ωραία’. Οι μουσουλμανικές κοινότητες της Γένοβας, της Λιγουρίας και όλης της Ιταλίας προσεύχονται να έχετε ειρήνη. Ο Κύριος να προστατεύει την Ιταλία και τους Ιταλούς», κατέληξε, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.
«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω και αν αυτό δεν θα σβήσει τον πόνο»
Στην τραγική κατάρρευση της Γένοβας και στην επιβεβλημένη απόδοση δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Γένοβας, Άντζελο Μπανιάσκο, κατά την κηδεία των θυμάτων, στον χώρο της Έκθεσης της Πόλης.
«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω και αν αυτό δεν θα σβήσει τον πόνο. Η κατάρρευση αυτή προκάλεσε ένα τεράστιο τραύμα στην καρδιά της πόλης», τόνισε ο καρδινάλιος.
«Η πληγή είναι βαθιά, και οφείλεται στον απέραντο πόνο όσων έχασαν τους συγγενείς τους, ή περιμένουν να μάθουν νέα για τους αγνοούμενους. Οφείλεται και στους τραυματίες και στους άστεγους. Τόσες και τόσες είναι οι αιτίες απόγνωσης, αλλά και τα μηνύματα αλληλεγγύης που έφτασαν από την Ιταλία, όπως και από τόσες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.
«Θα οικοδομήσουμε και πάλι γέφυρες και θα περπατήσουμε μαζί», ολοκλήρωσε ο καθολικός καρδινάλιος.τον χώρο της Έκθεσης της Πόλης.
«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω και αν αυτό δεν θα σβήσει τον πόνο. Η κατάρρευση αυτή προκάλεσε ένα τεράστιο τραύμα στην καρδιά της πόλης», τόνισε ο καρδινάλιος.
«Η πληγή είναι βαθιά, και οφείλεται στον απέραντο πόνο όσων έχασαν τους συγγενείς τους, ή περιμένουν να μάθουν νέα για τους αγνοούμενους. Οφείλεται και στους τραυματίες και στους άστεγους. Τόσες και τόσες είναι οι αιτίες απόγνωσης, αλλά και τα μηνύματα αλληλεγγύης που έφτασαν από την Ιταλία, όπως και από τόσες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.
«Θα οικοδομήσουμε και πάλι γέφυρες και θα περπατήσουμε μαζί», ολοκλήρωσε ο καθολικός καρδινάλιος.
Διαβάστε επίσης