Site icon Hallocy

Τοξική σχέση: Γιατί δεν φεύγουμε αλλά και γιατί επιστρέφουμε;

Μία κακή σχέση, που δεν είναι πηγή χαρά και ενέργειας και δεν κάνει και τους δύο συντρόφους να είναι ευτυχισμένοι και παραγωγικοί, μπορεί να συμβεί σε όλους. Το θέμα είναι όταν καταλαβαίνουμε πως δεν έχουμε μία όμορφη και υγιή σχέση τι συμβαίνει και δεν φεύγουμε. Αρχικά, είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε τι είναι μία τοξική σχέση.

Πρόκειται για το δυσλειτουργικό μοντέλο σχέσης όπου άμεσα ή έμμεσα, κάποιος καταπιέζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αυθόρμητες και ειλικρινείς του συμπεριφορές γιατί έχει ‘αναγκαστεί’ από τον σύντροφό του. Είναι σχέσεις με εντάσεις και με συναισθήματα που χτυπούν κόκκινο. Άγχος και ανησυχία, αμφιβολία και ενοχές, θυμός και ζήλια, υποβιβασμός και ανταγωνισμός, είναι από τα βασικά συστατικά μιας τοξικής σχέσης. Που είναι εξαντλητικά, συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Παρόλα αυτά, κάτι θα υπάρχει ώστε να δημιουργούνται συχνά και αρκετές τέτοιες σχέσεις.

Ποιές είναι οι αιτίες που θα σε κρατήσουν σε μία τοξική σχέση;

Αν έχεις μάθει να συσχετίζεσαι μέσω αστάθειας και υποτίμησης, οι τοξικές σχέσεις θα σε κάνουν να αισθάνεσαι ‘ασφάλεια’. Προηγούμενες ερωτικές σχέσεις καθώς και οι γονείς που είχαν συναισθηματικές εξάρσεις χωρίς εμφανή λόγο και υποβιβασμό των δικών σου αναγκών, σε έχουν εκπαιδεύσει αρκετά ώστε να νιώθεις οικειότητα σε παρόμοιο πλαίσιο.

Αν έχεις κακή αίσθηση εαυτού και δεν έχεις στόχο να βρεις μία σχέση στην οποία θα νιώθεις καλά και με τον σύντροφό σου αλλά και με τον εαυτό σου, θα ενισχύεις την πεποίθηση “Έτσι είναι οι σχέσεις” και θα διαιωνίζεις την τοξικότητα. Μπορεί όντως να μην υπαρχουν τέλειοι σύντροφοι, υπάρχουν όμως σύντροφοι που έχουν τρυφερά αισθήματα και δείχνουν ενδιαφέρον στα ευάλωτα σημεία σου-ειδικότερα αν εσύ τα αρνείσαι ή δεν ξέρεις πως να τα διαχειριστείς.

Στις περισσότερες φορές, ένας μεγάλος καυγάς, μια σκηνή ζηλοτυπίας, μία κατάσταση που θα τονίσει όλα τα αρνητικά στοιχεία που έχεις και φέρνεις τον σύντροφό σου σε δύσκολη θέση – άρα με το δικαίωμα να σε τιμωρεί, ακολουθούνται από στιγμές πολύ μεγάλης χαράς και έρωτα. Οι ακραίες αλλαγές στην σχέση, όσο κι αν ανακουφίζουν, πάντα η περίοδος θετικών συναισθημάτων είναι πρόδρομος της επόμενης περιόδου που θα έχει όλο και πιο αρνητικά συναισθήματα.

Μία προσπάθεια αποφυγής της πραγματικότητας και η άρνηση των πιο ευάλωτων συναισθημάτων, θα σε βοηθήσουν να ανέχεσαι συμπεριφορές αδιαφορίας ή τιμωρίας. Αλλά αυτό, όσο κι αν μοιάζει με άμυνα, κατά βάση επαναλαμβάνει την συμπεροφορά των άλλων, καθώς όπως ο σύντροφός σου, έτσι κι εσύ αδιαφορείς και υποβιβάζεις την σημασία όσων επιθυμείς αλλά και όσων σε ενοχλούν.

Οι ίδιες ακριβώς αιτίες, είναι και η δύναμη που θα σε ωθήσει όταν και εφόσον αποφασίσεις να φύγεις από μία τοξική σχέση, με την πρώτη ευκαιρία να επιστρέψεις. Πιο συγκεκριμένα, αν αυτες οι παγίδες που αρχικά δεν σε άφηναν να φύγεις, δεν βρουν μία ανακούφιση, είναι η εύκολη και άμεση λύση η επανασύνδεση με τον τοξικό σου πρώην. Αν εξακολουθείς να νιώθεις πως αυτές οι συνθήκες μιας σχέσης σε κάνουν να νιώθεις πιο οικεία, αν πιστεύεις πως χρειάζεσαι να υπάρχει η εξιδανίκευση μαζί με την υποτίμηση και δυσκολεύεσαι να έχεις έναν σύντροφο που θα δείχνει περισσότερο σεβασμό και φροντίδα προς εσένα και τις ανάγκες σου…χρειάζεται ένας επαναπροσδιορισμός.

Θα βοηθούσε να δεις πιο εσωτερικά ποιες ανάγκες έχεις και πως τις καλύπτεις μέσα από σχέσεις που δεν ενδιαφέρονται για αυτές αλλά και τι σε οδηγεί να αδιαφορείς για αυτές. Ξεκινώντας από την αναγνώριση και την αποδοχή όσων σε απαρτίζουν, θα είναι πιο εύκολο να βρεις και μια σχέση ταιριαστεί σε σένα, τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα στοιχεία σου – στοιχεία που όλοι έχουμε και χρειαζόμαστε να φροντίσουμε μέσα από την εγγύτητα.

 

Exit mobile version