Υπάρχει ένας απίστευτος συνδυασμός παραγόντων γύρω από την εκμετάλλευση και εμπορία προσώπων, λέει η Ανώτερη Υπαστυνόμος Ρίτα Σούπερμαν, σημειώνοντας ότι το αρμόδιο γραφείο της Αστυνομίας κλήθηκε στο παρελθόν να χειριστεί ακόμη και περιπτώσεις ανήλικων κοριτσιών από τη Συρία που στέλνονταν στην Κύπρο ως νύφες.
Η Υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας, η οποία επιλέγηκε πρόσφατα να προεδρεύσει της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εμπορία προσώπων της Interpol, αναφέρεται παράλληλα στη διασύνδεση του μεταναστευτικού με την εμπορία προσώπων, με κύρια δίοδο τα κατεχόμενα, ενώ κάνει λόγο και για περιπτώσεις εκμετάλλευσης των διαδικασιών του κράτους.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η κ. Σούπερμαν αναφέρεται στα περιστατικά καταναγκαστικών γάμων ανηλίκων, τα οποία είναι σε γνώση του γραφείου της. «Αυτό συμβαίνει κυρίως με ανήλικες κοπέλες από τη Συρία, οι οποίες έρχονται στην Κύπρο, παντρεμένες με συμβόλαια, για να συναντήσουν τον γαμπρό» λέει.
Προσθέτει ότι το Γραφείο Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων χειρίστηκε περίπου 10 περιστατικά πριν από 3-4 χρόνια, χρονική περίοδο που συνδέεται με την κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία και την όξυνση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Σε σχετική γνωμάτευση που είχε ζητηθεί τότε, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αποφάνθηκε ότι αυτοί οι γάμοι δεν μπορούν να θεωρηθούν νόμιμοι στη Δημοκρατία. «Τον τελευταίο καιρό δεν έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας τέτοια περιστατικά, όμως γνωρίζουμε ότι υπάρχουν» λέει.
Η Ανώτερη Υπαστυνόμος αναφέρει εξάλλου ότι διαφαίνεται σε κάποιο βαθμό και διασύνδεση της εμπορίας προσώπων με το πρόβλημα του μεταναστευτικού, καθώς μέσα από τη μετανάστευση υπάρχουν ή δημιουργούνται ευάλωτες ομάδες που οδηγούν στην άνθηση της εμπορίας προσώπων.
Παράλληλα, η κ. Σούπερμαν λέει ότι διαφαίνεται και μια εκμετάλλευση διαδικασιών του κράτους, ώστε να διευκολύνεται η εκμετάλλευση θυμάτων εμπορίας ή λαθρομετανάστες. Στην Κύπρο, εξηγεί, υπάρχει οργανωμένο κύμα Καμερουνέζων, οι οποίοι έρχονται μέσω κατεχομένων και καταθέτουν αίτηση ασύλου στις ελεύθερες περιοχές.
Τα άτομα αυτά, λέει η κ. Σούπερμαν, φαίνεται ότι είναι ενήμερα για όλες τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς γύρω από το άσυλο και γνωρίζουν τι θα κάνουν, βήμα προς βήμα. Συνεχίζει λέγοντας ότι «γνωρίζουν και τις διαδικασίες για την αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας προσώπων και αποτείνονται και κοντά μας». «Δεν αποκλείεται να είναι θύματα εμπορίας, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να το επιβεβαιώσουμε» παρατηρεί.
«Υπάρχει ένας απίστευτος συνδυασμός στις μέρες μας σε σχέση με το πως γίνεται η εκμετάλλευση προσώπων σε κάθε χώρα» επισημαίνει.
Παρατηρεί παράλληλα ότι μεγεθύνεται το πρόβλημα με τις αφίξεις μεταναστευτικών ροών που κατευθύνονται στις ελεύθερες περιοχές διαμέσου των κατεχομένων, κάτι που όπως λέει, καθίσταται ανησυχητικό συγκριτικά με το μέγεθος και τις δυνατότητες της Κύπρου. Συμπληρώνει ότι η διασύνδεση με την εμπορία και εκμετάλλευση προσώπων φαίνεται σε πάρα πολλά επίπεδα, όπως για παράδειγμα στην εργασία, στους εικονικούς γάμους, στην εκμετάλλευση της τουριστικής βίζας αλλά και της φοιτητικής βίζας.
Σε ό,τι αφορά τέλος τα θέματα συντονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών που ασχολούνται με το ζήτημα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων η κ. Σούπερμαν λέει ότι «είναι ένα θέμα πάρα πολύ δύσκολο, που χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση από όλες τις υπηρεσίες».
Η Υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας έχει επιλεγεί να προεδρεύσει για ένα έτος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Interpol. Αν και η επιτροπή λειτουργεί εδώ και χρόνια, είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται προεδρείο και ο ρόλος του είναι να λειτουργήσει σε πιλοτική βάση, σαν σύνδεσμος των μελών με την Interpol.
Η πρώτη συμμετοχή της κ. Σούπερμαν με την ιδιότητα της Προέδρου και του Βρετανού συναδέλφου της στη θέση του Αντιπροέδρου ήταν πριν από τρεις εβδομάδες, στο διεθνές συνέδριο της Interpol στη Νιγηρία, ενώ ακολούθησε συνάντηση του περιφερειακού τμήματος της επιτροπής για τις αφρικανικές χώρες. Εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τις αφρικανικές χώρες, ενώ κατατέθηκαν και σχετικές εισηγήσεις.
Διαβάστε επίσης