Ιερά Σύνοδος και Γενική Εισαγγελία νίπτουν τας χείρας τους
Του Γιάννη Κακαρή
Σκηνές… απείρου κάλλους εκτυλίσσονται στο χωριό Ορούντα της επαρχίας Λευκωσίας μετά από την αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ της Εκκλησίας και κατοίκου της κοινότητας. Η Μητρόπολη Μόρφου ζητά επιτακτικά το ξεσπίτωμα του συγκεκριμένου ανθρώπου από την κατοικία του που βρίσκεται σε τεμάχιο γης το οποίο φέρεται να της ανήκει.
Στην προσπάθεια μάλιστα της Μητρόπολης για έξωση του παραπονούμενου φαίνεται ότι η κατάσταση ξέφυγε, αφού ο ιερέας του χωριού φέρεται να μπήκε χωρίς άδεια στο σπίτι και πέταξε τα πράγματά του έξω. Η ιστορία χρονολογείται από το 1974, όταν ο πρόσφυγας, τότε πάτερ Μιχάλης Παπασυμεών, πατέρας του δρος Συμεών Παπασυμεού, τοποθετήθηκε στην εκκλησία του Αποστόλου Λουκά στην Ορούντα.
Ο τότε μητροπολίτης Μόρφου, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο δρ Παπασυμεού, απέτρεψε τον πάτερ να εγγραφεί στον προσφυγικό κατάλογο ώστε να πάρει σπίτι από το κρά- τος, παραχωρώντας του γη δίπλα από την εκκλησία. Έτσι, ο πάτερ Μιχαήλ και ο γιος του, Συμεών Παπασυμεού, με έξοδα της Μητρόπολης και δική τους χειρωνακτική δουλειά έκτισαν το σπίτι στο οποίο διαμένει μέχρι σήμερα ο κ. Συμεών.
Το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν μετά το θάνατο του π. Μιχαήλ (25/6/2015) στο σπίτι εξακολούθησε να διαμένει ο γιος του, ενώ στην εκκλησία τοποθετήθηκε νέος ιερέας. Σε επιστολή της, η εκκλησιαστική επιτροπή του Αποστόλου Λουκά, με ημερομηνία 30/9/2016, ενημέρωνε τον κ. Παπασυμεού ότι μετά το θάνατο του πατέρα του «αποφάσισε να παραχωρήσει την οικία για διαμονή στον νέο εφημέριο του χωριού, π. Νεκτάριο Χατζημιχαήλ». Παρ΄ όλα αυτά, ο γιατρός Συμεών ανέφερε στη «Χαραυγή» πως «ο ίδιος ο π. Νεκτάριος παραδέχτηκε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το κτίριο ως κατοικία, καθώς κτίζει σπίτι στο Μάμμαρι».
Όπως κατήγγειλε στην Αστυνομία ο δρ Συμεών Παπασυμεού και με βάση ντοκουμέντα που κατέχει η «Χαραυγή», στις 31/10/2017 ο νέος ιερέας της Ορούντας εισήλθε χωρίς να κατέχει εξουσιοδότηση μαζί με άλλα δύο άτομα στην οικία του, προβαίνοντας σε βανδαλισμούς. Επιπρόσθετα, κατήγγειλε ότι από το σπίτι του εκλάπη το ποσό των 5.000 ευρώ, ενώ πέταξαν σχεδόν όλα του τα πράγματα στο δρόμο βάζοντας λουκέτο στην περίφραξη για να μην εισέλθει στο σπίτι. Από τους βανδαλισμούς δεν γλίτωσαν τα προσωπικά αντικείμενα της μητέρας και του πατέρα του, αφού πέταξαν στο δρόμο τα ράσα και το καλυμμαύχι, έσπασαν τον κλειδωμένο χαρτοφύλακα του μακαρίτη, το περιεχόμενο του οποί- ου κανείς δεν γνώριζε και ο σταυρός που φορούσε ως οικονόμος της εκκλησίας χάθηκε.
Με τις «ευλογίες» της Μητρόπολης Μόρφου
Όταν υπέπεσε στην αντίληψή του κ. Παπασυ-μεού ότι ο νέος πάτερ εισέβαλε στην οικία του, κάλεσε την Αστυνομία και, όπως μας ανέφερε, μετά από πιέσεις προς τον ιερέα, για να πει εάν κρύβεται κάποιος άλλος πίσω από αυτή την πράξη, απάντησε ότι «τίποτα δεν κάνω από μόνος μου χωρίς να πάρω ευλογία από τον πανιερότατο». Όπως προσθέτει ο παραπονούμενος, η Αστυνομία τού ανέφερε ότι ο μητροπολίτης Μόρφου έδωσε την «ευλογία» του στον ιερέα για να βγάλει τον γιατρό έξω από το σπίτι, ωστόσο ο μητροπολίτης δήλωσε πως δεν γνώριζε ότι ο ιερέας επρόκειτο να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο.
Ενημερώθηκε η Εκκλησία και η Πολιτεία
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε ο κ. Παπασυμεού ενημέρωσε γραπτώς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, την Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου και την Ιερά Σύνοδο για το συμβάν, στέλνοντάς τους αποδεικτικά στοιχεία. Οι απαντήσεις όμως που έλαβε από την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία του κράτους είναι ότι η καταγγελία του διερευνήθηκε και δημιουργήθηκε φάκελος ο οποίος στάλθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα.
Οι οδηγίες της Γενικής Εισαγγελίας ήταν «όπως μη ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον των υπόπτων, διότι δεν θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς της Δικαιοσύνης και να τους γίνουν αυστηρές παρατηρήσεις. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες όπως ο φάκελος αρχειοθετηθεί».
Στην επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο για να αναφέρει την αντιπαράθεση που έχει με τη Μητρόπολη Μόρφου και να ζητήσει βοήθεια, η Σύνοδος του απάντησε ότι «του θέματός σας θα επιληφθεί η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου».
Διαβάστε επίσης