Το γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση για την μεταμόσχευση νεφρού της μικρής Aninha. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα δημοσιεύματα πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο για την Aninha και πως η μικρή δεν λαμβάνει το 1 ευρώ. Το κύμα συμπαράστασης στην μικρή υπάρχει και στο Αγρίνιο, αλλά τελικά πρόκειται για απάτη που στόχο να μεγαλώσει το κοινό των σελίδων που κοινοποιούν αυτού του είδους hoaxes.
Διαβάστε συγκεκριμένα:
Χρήστες του messenger στέλνουν στις επαφές τους την φωτογραφία της μικρής Aninha, πιστεύοντας ότι το κορίτσι χρειάζεται μεταμόσχευση νεφρού και θα λάβει ένα δολάριο για κάθε αποστολή. Όμως δεν είναι έτσι.
Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία και η παρότρυνση για αποστολή στο messenger είναι ένα ακόμη εισαγόμενο hoax που σχεδιάστηκε για να προωθήσει την σελίδα του Facebook ή το προφίλ των ανθρώπων που το δημιούργησαν. H απάτη ονομάζεται like farming και έχει στόχο να μεγαλώσει το κοινό των σελίδων που κοινοποιούν αυτού του είδους hoaxes.
Μόλις συγκεντρώσουν ένα ικανοποιητικό αριθμό από ακόλουθους ο διαχειριστής της σελίδας μπορεί να προωθήσει στους χιλιάδες ακόλουθους οτιδήποτε θέλει ή να πουλήσει την σελίδα του στη μαύρη αγορά. Το κορίτσι της φωτογραφίας δεν χρειάζεται μεταμόσχευση νεφρού ή άλλου οργάνου. Το όνομά της είναι Aninha και η φωτογραφία λήφθηκε στο νοσοκομείο «Erasto Gaertner» της Βραζιλίας.
Πάσχει από λευχαιμία και η αρχική ανάρτηση ζητούσε από τους αναγνώστες να βοηθήσουν το παιδί και άλλους ασθενείς με δωρεά αίματος. Κλεμμένες φωτογραφίες που απεικονίζουν άρρωστα παιδάκια ή μεγαλύτερους ανθρώπους και συνοδεύονται με τον ισχυρισμό ότι το facebook ή κάποια άλλη εταιρία θα δωρίσει ένα ποσό για την θεραπεία τους, χρησιμοποιούνται συχνά για like farming στο facebook. Καμιά εταιρία δεν δωρίζει χρήματα με αυτόν τον τρόπο.