Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζοται οι έρευνες των ανακριτών του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων σε σχέση με την υπόθεση της παράνομης υιοθεσίας βρέφους από παντρεμένο ζευγάρι αντρών στην Κύπρο, που αποκάλυψε ο REPORTER.
Το εν λόγω ζεύγος τέλεσε τον γάμο του στη Νέα Ζηλανδία το 2015 και αφού ο Τούρκος εξασφάλισε άδεια παραμονής ως σύζυγος Ευρωπαίου πολίτη, διαμένει έκτοτε με τον Ελληνοκύπριο στην Κύπρο. Μάλιστα στη βιολογική μητέρα του παιδιού και μέχρι αυτό να γεννηθεί, το ζεύγος απέστελλε μηνιαίως το ποσό των 250 ευρώ, ενώ στις αρμόδιες υπηρεσίες ο Ελληνοκύπριος και η 47χρονη εμφάνισαν το παιδί ως δικό τους και ειδικότερα ως καρπό της σχέσης τους.
Η 47χρονη και το ζεύγος διαμένουν στο ίδιο σπίτι και όταν η γυναίκα αναζητήθηκε και συνελήφθη για τους σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης, υποστήριξε σε σχέση με το ζεύγος ότι αυτό βρισκόταν με το παιδί εκδρομή σε κάποιο χωριό της Κύπρου. Ωστόσο από περαιτέρω εξετάσεις φαίνεται να διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται για διακοπές στο εξωτερικό.
Η 47χρονη, όπως ισχυρίστηκε ανακρινόμενη, κατάφερε να εγγραφεί στις Φιλιππίνες ως βιολογική μητέρα του βρέφους με τη συγκατάθεση της πραγματικής του μητέρας, καθώς η τελευταία εμφανίστηκε με το δικό της όνομα όταν πήγε να γεννήσει και εξασφάλισε το σχετικό πιστοποιητικό γέννησης.
Η 47χρονη και το ζεύγος διαμένουν στο ίδιο σπίτι με τον πατέρα του Ελληνοκύπριου και όπως η ίδια φέρεται να ανέφερε στην Αστυνομία, την αποκλειστική φροντίδα του παιδιού έχει το ζεύγος, ενώ η ίδια είναι επιφορτισμένη με τη φροντίδα του πατέρα του Ελληνοκύπριου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπορία του παιδιού έγινε με την καθοδήγηση γραφείου εξευρέσεως εργασίας που λειτουργεί στην Κύπρο, ενώ στο πιστοποιητικό γέννησης, ένα από τα επώνυμα που φέρει το παιδί είναι και αυτό του συζύγου του Ελληνοκύπριου.
Πώς έφθασαν στα ίχνη του κυκλώματος
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν περί τα τέλη του 2018 ο Ελληνοκύπριος αποτάθηκε στο Οικογενειακό Δικαστήριο με σκοπό να εξασφαλίσει την αποκλειστική κηδεμονία του παιδιού.
Για σκοπούς της διαδικασίας ζητήθηκε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να ετοιμάσουν έκθεση, ενώ στη συνέχεια διευθετήθηκαν ξεχωριστές συνεντεύξεις, με την 47χρονη και τον Ελληνοκύπριο προς τον σκοπό της εξακρίβωσης των λόγων για τους οποίους ο Ε/κ ήθελε να αναλάβει την αποκλειστική κηδεμονία.
Ωστόσο ο Ελληνοκύπριος δεν μετέβη τελικά για συνέντευξη, αντίθετα εξέφρασε επιθυμία να αποσύρει την αίτηση που καταχώρησε στο Οικογενειακό Δικαστήριο.
Την ίδια ώρα στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είχαν φθάσει πληροφορίες ότι ενδεχομένως η 47χρονη και ο Ελληνοκύπριος να μην είναι οι βιολογικοί γονείς του παιδιού, αφού φαίνεται να γνώριζαν ότι ο Ελληνοκύπριος είχε τελέσει γάμο με άλλον άντρα.
Οι πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι το ζεύγος είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να υιοθετήσει ένα παιδί και αφού αυτονόητα δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει αφού αυτό στην Κύπρο είναι παράνομο, φέρεται να έλαβε καθοδήγηση από γραφείο εξεύρεσης εργασίας για το πώς να χειριστεί το ζήτημα.
Ο ρόλος του γραφείου και η καθοδήγηση
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το ζεύγος καθοδηγήθηκε όπως φέρει την 47χρονη στην Κύπρο ως οικιακή βοηθό για τους γονείς του Ε/κ και όταν αυτό συνέβη, της ζητήθηκε βοήθεια για να υιοθετήσει το ζεύγος ένα παιδί από τη χώρα της.
Κατόπιν τούτου την έστειλαν στις Φιλιππίνες όπου εντόπισε κάποια μητέρα που ήθελε να δώσει το παιδί της για υιοθεσία, η οποία κατά τον δεδομένο χρόνο ήταν έγκυος αλλά δεν ήθελε να κρατήσει το παιδί επειδή ήταν καρπός της σχέσης της με παντρεμένο άντρα. Αφού συμφώνησε να δώσει το παιδί όταν το γεννούσε, το ζεύγος άρχισε να της αποστέλλει μηνιαίως το ποσό των 250 ευρώ, ενώ όταν ήρθε η στιγμή του τοκετού περί τις αρχές του 2017, εμφανίστηκε στο νοσοκομείο με το όνομα της 47χρονης.
Κατόπιν της εξασφάλισης του σχετικού πιστοποιητικού γέννησης, το οποίο εμφάνιζε ως βιολογική μητέρα την 47χρονη, αυτή το έφερε στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια το παιδί εγγράφηκε ως βιολογικό τέκνο της ίδιας και του Ε/κ.
Η 47χρονη οδηγήθηκε στο επαρχιακό δικαστήριο το οποίο σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία διέταξε την οκταήμερη κράτησή της, ενώ η Αστυνομία, πέραν του ευρύτερου φάσματος των ερευνών οι οποίες θα επεκταθούν και στις Φιλιππίνες προς τον σκοπό και της διαπίστωσης εάν πράγματι η βιολογική μητέρα ήθελε να δώσει το παιδί της, αναζητείται και το ζεύγος.
Διαβάστε επίσης