Το κουβάρι της υπόθεσης με την αγοραπωλησία βρέφους από ζεύγος ομοφυλοφίλων στην Κύπρο, προσπαθούν να ξετυλίξουν οι ανακριτές του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων που για πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια πρωτοφανή υπόθεση.
Τα όσα κατέθεσε η 47χρονη που συνελήφθη και τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση, έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ανακριτών οι οποίοι επιχειρούν να διασταυρώσουν τους ισχυρισμούς, ούτως ώστε να εξακριβωθεί εάν η βιολογική μητέρα του βρέφους έδωσε την συγκατάθεση της για την υιοθεσία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αυτή δεν έγινε παράνομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER που έφερε στο φως την υπόθεση, η 47χρονη ανέφερε ότι κατά το Μάρτιο του 2017 είχε γνωρίσει την βιολογική μητέρα του βρέφους, η οποία βρισκόταν στο τέταρτο μήνα της κύησης της, ενώ ήταν το δεύτερο παιδί που αποκτούσε.
Όπως ισχυρίστηκε, ο σύζυγος της βιολογικής μητέρας είχε αποβιώσει και ο πατέρας του δεύτερου παιδιού της ήταν παντρεμένος και δεν πίστευε ότι το παιδί θα έφερνε στον κόσμο ήταν δικό του. Έτσι η βιολογική μητέρα, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της 47χρονης, δεν ήθελε το παιδί και για αυτό έδωσε την συγκατάθεση της να δοθεί για υιοθεσία στο ζεύγους ομοφυλοφίλων.
Ως εκ τούτου, οι Κυπριακές Αρχές αναμένεται να ζητήσουν βοήθεια από τις Αρχές των Φιλιππίνων προκειμένου να εντοπιστεί και να καταθέσει η βιολογική μητέρα του βρέφους.
Την ίδια ώρα, οι Αρχές αναμένεται να ζητήσουν άρση των τραπεζικών δεδομένων τόσο της 47χρονης όσο και των δύο αντρών που καταζητούνται, ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος, ούτως ώστε να διαφανεί η πορεία των 250 ευρώ που αποστέλλονταν κάθε μήνα στη βιολογική μητέρα από το ζεύγος, μέχρι τη γέννηση του παιδιού.
Επίσης οι ανακριτές της υπόθεσης, διεξάγουν έρευνες για εντοπισμό του ζεύγους και του βρέφους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκονται στο εξωτερικό για διακοπές, ενώ αναμένεται να αρθούν τα τηλεπικοινωνιακά τους δεδομένα.
Έλεγαν είναι καρπός του έρωτα τους
Το ζεύγος ομοφυλοφίλων τέλεσε τον γάμο του στη Νέα Ζηλανδία το 2015 και αφού ο Τούρκος εξασφάλισε άδεια παραμονής ως σύζυγος Ευρωπαίου πολίτη, διαμένει έκτοτε με τον Ελληνοκύπριο στην Κύπρο.
Η 47χρονη και το ζεύγος διαμένουν στο ίδιο σπίτι, ενώ στις αρμόδιες υπηρεσίες, ο Ελληνοκύπριος και η ύποπτη εμφάνισαν το παιδί ως δικό τους και ειδικότερα ως καρπό της σχέσης τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η 47χρονη ισχυρίστηκε ανακρινόμενη, πως κατάφερε να εγγραφεί στις Φιλιππίνες ως βιολογική μητέρα του βρέφους με τη συγκατάθεση της πραγματικής του μητέρας, καθώς η τελευταία εμφανίστηκε με το δικό της όνομα όταν πήγε να γεννήσει και εξασφάλισε το σχετικό πιστοποιητικό γέννησης.
Οι συμβουλές από το γραφείο εξευρέσεως εργασίας
Η 47χρονη και το ζεύγος διαμένουν στο ίδιο σπίτι με τον πατέρα του Ελληνοκύπριου και όπως η ίδια φέρεται να ανέφερε στην Αστυνομία, την αποκλειστική φροντίδα του παιδιού έχει το ζεύγος, ενώ η ίδια είναι επιφορτισμένη με τη φροντίδα του πατέρα του Ελληνοκύπριου.
Η εμπορία του παιδιού έγινε με την καθοδήγηση γραφείου εξευρέσεως εργασίας που λειτουργεί στην Κύπρο, το οποίο συμβούλευσε το ζεύγος όπως φέρει την 47χρονη στην Κύπρο ως οικιακή βοηθό για τους γονείς του Ε/κ και όταν αυτό συνέβη, της ζητήθηκε βοήθεια για να υιοθετήσει το ζεύγος ένα παιδί από τη χώρα της.
Κατόπιν τούτου την έστειλαν στις Φιλιππίνες όπου εντόπισε κάποια μητέρα που ήθελε να δώσει το παιδί της για υιοθεσία, η οποία κατά τον δεδομένο χρόνο ήταν έγκυος αλλά δεν ήθελε να κρατήσει το παιδί επειδή ήταν καρπός της σχέσης της με παντρεμένο άντρα. Αφού συμφώνησε να δώσει το παιδί όταν το γεννούσε, το ζεύγος άρχισε να της αποστέλλει μηνιαίως το ποσό των 250 ευρώ, ενώ όταν ήρθε η στιγμή του τοκετού περί τις αρχές του 2017, εμφανίστηκε στο νοσοκομείο με το όνομα της 47χρονης.
Κατόπιν της εξασφάλισης του σχετικού πιστοποιητικού γέννησης, το οποίο εμφάνιζε ως βιολογική μητέρα την 47χρονη, αυτή το έφερε στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια το παιδί εγγράφηκε ως βιολογικό τέκνο της ίδιας και του Ε/κ. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πιστοποιητικό γέννησης, ένα από τα επώνυμα που φέρει το παιδί είναι και αυτό του συζύγου του Ελληνοκύπριου.
Ως εκ τούτου, οι ανακριτές της υπόθεσης αναμένεται να λάβουν καταθέσεις από το εν λόγω γραφείο, το οποίο σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, συμβούλευσε τους καταζητούμενους για το πώς πρέπει να ενεργήσουν για την υιοθεσία του βρέφους.
Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν περί τα τέλη του 2018 ο Ελληνοκύπριος αποτάθηκε στο Οικογενειακό Δικαστήριο με σκοπό να εξασφαλίσει την αποκλειστική κηδεμονία του παιδιού.
Για σκοπούς της διαδικασίας ζητήθηκε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να ετοιμάσουν έκθεση, ενώ στη συνέχεια διευθετήθηκαν ξεχωριστές συνεντεύξεις, με την 47χρονη και τον Ελληνοκύπριο προς τον σκοπό της εξακρίβωσης των λόγων για τους οποίους ο Ε/κ ήθελε να αναλάβει την αποκλειστική κηδεμονία.
Ωστόσο ο Ελληνοκύπριος δεν μετέβη τελικά για συνέντευξη, αντίθετα εξέφρασε επιθυμία να αποσύρει την αίτηση που καταχώρησε στο Οικογενειακό Δικαστήριο.
Την ίδια ώρα στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είχαν φθάσει πληροφορίες ότι ενδεχομένως η 47χρονη και ο Ελληνοκύπριος να μην είναι οι βιολογικοί γονείς του παιδιού, αφού φαίνεται να γνώριζαν ότι ο Ελληνοκύπριος είχε τελέσει γάμο με άλλον άντρα.
Οι πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι το ζεύγος είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να υιοθετήσει ένα παιδί και αφού αυτονόητα δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει αφού αυτό στην Κύπρο είναι παράνομο, φέρεται να έλαβε καθοδήγηση από γραφείο εξεύρεσης εργασίας για το πώς να χειριστεί το ζήτημα.
Οι ανακριτές της υπόθεσης, αναμένεται να λάβει κατάθεση και από τον δικηγόρο του Ελληνοκύπριου ο οποίος είχε υποβάλει την αίτηση για αποκλειστική γονική μέριμνα.