Ο λοκληρώθηκε πριν από λίγο ο εθνικός τελικός της Γαλλίας Eurovision Destination 2019 με μεγάλο νικητή τον Bilal Hassani και το τραγούδι του Roi.
Στον συμψηφισμό του τηλεοπτικού κοινού αλλά και της δεκαμελούς διεθνούς κριτικής επιτροπής, ο Bilal επιλέχθηκε για να πετάξει την γαλλική σημαία στην 64η διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision τον ερχόμενο Μάιο στο Ισραήλ.
Ο Bilal νικητής του Destination Eurovision 2019
O Bilal είναι 19 χρονών και μαροκινής καταγωγής, ενώ ο πατέρας του ζει στην Σιγκαπούρη. Ξεκίνησε τη μουσική από πολύ μικρός, ενώ το 2015 γίνεται γνωστός στο γαλλικό κοινό μέσα από την συμμετοχή του στο The Voice Kids της Γαλλίας. Έκτοτε συνεχίζει την επαφή του με το κοινό μέσω των βίντεο του στο κανάλι του στο YouTube. Χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Tetu μία από τις σημαντικότερες 30 μορφές της γαλλικής LGBT κοινότητας για το 2018.
Το τραγούδι του που είναι αρκετά αυτοβιογραφικό, το υπογράφουν οι περσινοί εκπρόσωποι της Γαλλίας στον διαγωνισμό Madame Monsieur.
Η αποψινή βραδιά
Η αποψινή βραδιά ξεκίνησε με τους 8 καλλιτέχνες να ερμηνεύουν το νικητήριο τραγούδι της Αυστρίας το 2014 Rise Like A Phoenix από την Conchita Wurst.
Μετά την ολοκλήρωση του τραγουδιού και αφού συστήθηκαν ξανά οι οχτώ καλλιτέχνες, κάποιοι κατάφεραν να ανέβουν ξανά στην σκηνή – πιθανόν για διαμαρτυρία κατά της διοργάνωσης στο Ισραήλ όπως έγινε και στον Δεύτερο Ημιτελικό.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας είδαμε ένα μικρό αφιέρωμα από τον Garou και τον Manoukian για τον Michel Legrand που σήμερα έχασε την μάχη με τη ζωή.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και το Mercy, η περσινή συμμετοχή της Γαλλίας, από τους Madame Monsieur.
Τα αποτελέσματα
Οι οχτώ καλλιτέχνες που κατάφεραν να προκριθούν από τους δύο ημιτελικούς του Destination Eurovision, διασταύρωσαν τα ξίφη τους διεκδικώντας την ψήφο του κοινού αλλά και της δεκαμελούς κριτικής επιτροπής,για την νίκη που τελικά κατέκτησε ο Bilal Hassani και το τραγούδι του Roi.
Πιο κάτω, μπορείτε να δείτε τις αποψινές εμφανίσεις πατώντας στον τίτλο του τραγουδιού.
- Bilal Hassani – “Roi“
- Chimène Badi – “Là Haut”
- Silvàn Areg – “Aller leur dire”
- Aysat – “Comme une grande“
- Seemone – “Tous les deux”
- Emmanuel Moire – “La promesse”
- The Divaz – “La voix d’Aretha”
- Doutson – “Sois un bon fils”
Οι δέκα κριτές που αποτελούσαν την διεθνή κριτική επιτροπή ήταν:
- Αλβανία: Rona Nishliu (εκπρόσωπος της Αλβανίας στην Eurovision 2012)
- Γερμανία: Christoph Pellander (επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας)
- Λευκορωσία: Olga Salamakah (Παραγωγός της Eurovision Junior 2018)
- Κύπρος: Άλεξ Παναγή (Μουσικός παραγωγός και εκπρόσωπος της Κύπρου στην Eurovision 1995 και 2000)
- Ισπανία: Beatriz Luengo (τραγουδιστής και χορευτής)
- Ιρλανδία: Michael Kealy (Παραγωγός προγραμμάτων ψυχαγωγίας)
- Ισραήλ: Doron Medalie (Συνθέτης του » Toy » το τραγούδι που κέρδισε στο Eurovision 2018 και παραγωγός)
- Ιταλία: Nicola Caligiore (Επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας)
- Ρωσία: Ekaterina Orlova (παραγωγός μουσικής)
- Ελβετία: Reto Peritz (Επικεφαλής της ελβετικής αντιπροσωπείας)
Η βαθμολογία μετά την ψηφοφορία των κριτών είχε ως εξής:
Η τελική βαθμολογία με την ενσωμάτωση της ψηφοφορίας του κοινού:
Η Γαλλία στην Eurovision
Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που εμφανίστηκαν στην πρώτη διοργάνωση του διαγωνισμού το 1956. Χτίζοντας μια τεράστια επιτυχία στον διαγωνισμό, μετρώντας ήδη 5 νίκες και αμέτρητες θέσεις στην τελική δεκάδα, η Γαλλία αποτέλεσε μία δυναμική παρουσία στον διαγωνισμό.
Η κατρακύλα όμως για την χώρα ξεκίνησε περίπου από την σύσταση των ημιτελικών το 2004 και την ένταξη περισσότερων χωρών στον διαγωνισμό, αφού η χώρα τερμάτιζε αρκετά συχνά στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα (με μία τελευταία θέση το 2014). Σωσίβιο δεν υπήρξε και το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί μέλος των BIG5, των 5 χωρών δηλαδή που συμβάλλουν οικονομικά στην διοργάνωση του διαγωνισμού, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεόρασης.
Ως εκ τούτου, το 2016, όταν και η χώρα αποτελούσε ένα από τα φαβορί να κερδίσει τον διαγωνισμό στην Στοκχόλμη, τερματίζοντας όμως στην 6η θέση, έφερε τα πάνω κάτω στη δημόσια τηλεόραση της Γαλλίας, αλλάζοντας τακτική στον διαγωνισμό και για τρία συναπτά έτη, η Γαλλία να σημειώνει μια θετική πορεία στον διαγωνισμό, αλλά και να συγκαταλέγεται στα φαβορί για την νίκη.
Πιστεύετε ότι o Bilal θα καταφέρει να κρατήσει την Γαλλία στην επιφάνεια του διαγωνισμού; Θα καταφέρει να φέρει την πρώτη νίκη της χώρας μετά και την τελευταία νίκη το μακρινό 1977;
Διαβάστε επίσης