Δεκατρία σοβαρά περιστατικά γρίπης Α’ νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα κυπριακά νοσοκομεία. Πρόκειται για τρία περιστατικά στη Λευκωσία, τρία στη Λεμεσό, ένα στη Λάρνακα, πέντε στην Πάφο και το 2,5 ετών κοριτσάκι που νοσηλεύεται στο Μακάρειο. Αρκετά είναι και τα μη βαριά περιστατικά, κάποια εκ των οποίων επίσης νοσηλεύονται.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Διευθύντριας Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου στον ΑΝΤ1, το δεύτερο παιδί που νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, για το οποίο είχαν εκφρασθεί φόβοι για γρίπη Α’, τελικά πάσχει από πνευμονία, η οποία προκλήθηκε από μικροβιακή αιτία. Η κατάσταση του κοριτσιού είναι σοβαρή αλλά δεν απειλείται η ζωή του, όπως τόνισε.
Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι είναι τέσσερεις, ενώ οι αρμόδιοι διερευνούν άλλη μία περίπτωση αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια εργαστηριακή επιβεβαίωση. Πρόκειται για έναν αριθμό συμβατό με τα ετήσια στοιχεία, καθώς κάθε χρόνο σημειώνονται πέντε-έξι θάνατοι.
Όπως είπε η κ. Κωνσταντίνου, δεν υπάρχει επιδημία γρίπης Α’ στην Κύπρο. Το φαινόμενο φαίνεται να έχει ξεπεράσει την κορύφωσή του και να βρίσκεται σε κάμψη. Οι αρμόδιοι επιτηρούν στενά τα περιστατικά και λαμβάνονται όλα τα μέτρα, αλλά μόνο οι προαναφερθείσες περιπτώσεις θεωρούνται σοβαρές. Παρατηρείται αυξημένη επισκεψιμότητα και στα εξωτερικά ιατρεία, κυρίως με συμπτώματα ιώσεων. Σε αντίθεση με τις ιώσεις, η γρίπη Α’ παρουσιάζει πιο βαριά κλινική εικόνα, με ψηλούς πυρετούς, αδυναμία, κόπωση και μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές, με τα φετινά στελέχη να οδηγούν κυρίως σε πνευμονία.
Η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών επανέλαβε για άλλη μία φορά πως το καλύτερο μέτρο είναι ο εμβολιασμός. Διαθέσιμα εμβόλια υπάρχουν και παροτρύνεται ο κόσμος όλων των ηλικιών να επισκεφθεί τα κέντρα εμβολιασμού. Οπωσδήποτε πρέπει να κάνουν εμβόλιο τα παιδιά, οι υπερήλικες και οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, οι καρκινοπαθείς και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται σε όσους έχουν αλλεργία στο αυγό.
reporter.com.cy