Συγκλονισμό και αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη προκαλούν τα στοιχεία για τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας την τελευταία οκταετία στην Κύπρο. Το φαινόμενο που φαίνεται να βρίσκεται στο απόγειο του τα τελευταία χρόνια έχει καταντήσει μεγάλος πονοκέφαλος για το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας.
Όσον αφορά τις υποθέσεις, αυτές ξεπερνούν κάθε χρόνο τις εκατό, δημιουργώντας έντονη ανησυχία σε όλους ως προς το που βαδίζουμε σαν κοινωνία. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους αφού σε εννέα χρόνια οι υποθέσεις φτάνουν σχεδόν τις οκτακόσιες.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το 2011 υπήρξαν μόλις 38 υποθέσεις και επτά χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2018, η Αστυνομία έφτασε στην διερεύνηση 133 υποθέσεων.
Η χειρότερη χρονιά από το 2011 μέχρι σήμερα είναι το 2015, όπου οι υποθέσεις ακούμπησαν τις 154. Όσον αφορά τους δύο πρώτους μήνες του 2019, μέχρι στιγμής διερευνώνται συνολικά 20 υποθέσεις.
Στο ενδιάμεσο και συγκεκριμένα το 2016 και το 2017 καταγράφηκαν 130 και 133 υποθέσεις αντίστοιχα, ενώ η χρονιά με τις λιγότερες υποθέσεις ήταν το 2013, με 23 υποθέσεις.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα τελευταία χρόνια το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε εγρήγορση για την εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων, ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Europol και την Interpol, με τις οποίες ανταλλάσσονται πληροφορίες για χρήστες που είτε κατέχουν, είτε διακινούν παιδικό πορνογραφικό υλικό.
Πάντως, όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια, η αύξηση του φαινομένου είναι παγκόσμια και αυτό οφείλεται και στις τεχνικές που έχουν αναπτύξει οι Αρχές για τον εντοπισμό των αδικοπραγούντων, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που τα εργαλεία που είχαν στη διάθεση τους ήταν μετρημένα.
Παράλληλα, μέλη του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκπαιδεύονται στο εξωτερικό, με απώτερο σκοπό να εντοπίζουν το συντομότερο δυνατό τα πρόσωπα που προβαίνουν σε αυτές τις αποτρόπαιες ενέργειες σε βάρος ανήλικων παιδιών.
Στο μεταξύ, η Αστυνομία καλεί το κοινό να προβαίνει σε καταγγελία και να σπάει τη σιωπή του, σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψη του ένα τέτοιο περιστατικό, χωρίς να υπάρχει ο φόβος, διαμηνύοντας την ίδια ώρα ότι υπάρχει πλήρης εχεμύθεια.
Επίσης, οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν και ανώνυμα μέσω της εφαρμογής της Αστυνομίας, στην οποία οι πολίτες μπορούν άμεσα να καταχωρήσουν οποιαδήποτε πληροφορία, η οποία και διερευνάται άμεσα από τις Αρχές.
reporter.com.cy
Διαβάστε επίσης