Επιστήμονες στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας κλωνοποίησαν αυτήν που αποκαλείται η «Σέρλοκ Χολμς των αστυνομικών σκύλων», στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ελπίζουν ότι θα μειώσει δραστικά τον χρόνο και τα κόστη της εκπαίδευσης των λαγωνικών των κινεζικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ σήμερα.
Το κουτάβι, που βαπτίστηκε Kunxun, είναι αντίγραφο ενός θηλυκού λυκόσκυλου και κλωνοποιήθηκε από την εταιρεία Sinogene Biotechnology και το Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Γιουνάν, με τη συνδρομή του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, διευκρίνισε η κρατική εφημερίδα Global Times.
Η Sinogene ελπίζει ότι θα μπορέσει να επιτύχει «μαζική παραγωγή» κλωνοποιημένων αστυνομικών σκύλων, ώστε να συμβάλλει στη μείωση του χρόνου και του κόστους εκπαίδευσης, ανέφερε ο Τζάο Τζιανπίνγκ, κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα. Επισήμανε πάντως ότι το κόστος της κλωνοποίησης αποτελεί ένα μείζον εμπόδιο.
Η Kunxun, που είναι πλέον τριών μηνών, θα εκπαιδευτεί εκτενώς για τον εντοπισμό ναρκωτικών, θα μάθει τεχνικές ελέγχου πλήθους και έρευνας για τον εντοπισμό στοιχείων. Αναμένεται να είναι πιστοποιημένο αστυνομικό σκυλί και να έχει αρχίσει υπηρεσία όταν θα είναι περίπου δέκα μηνών, σημειώνει η εφημερίδα China Daily.
Αυτού του είδους η εκπαίδευση συνήθως διαρκεί πέντε χρόνια και κοστίζει έως και 500.000 γιούαν (περίπου 52.000 ευρώ) χωρίς εγγύηση επιτυχίας, συμπλήρωσε η εφημερίδα, επικαλούμενη έναν ειδικό στο πανεπιστήμιο της Γιουνάν. Η Ημερησία της Κίνας δεν διευκρίνισε το συνολικό κόστος της κλωνοποίησης και της εκπαίδευσης του λυκόσκυλου που δημιουργήθηκε.
Επιστήμονες στη Νότια Κορέα δημιούργησαν τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο στον κόσμο το 2005. Δύο χρόνια αργότερα, οι αρχές της χώρας άρχισαν να χρησιμοποιούν κλωνοποιημένα Λαμπραντόρ για να βρίσκουν ναρκωτικά στα τελωνεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η Ημερησία της Κίνας.
Οι ερευνητές της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη πανηγυρίζουν την ώρα ειδικοί σε θέματα βιοηθικής προειδοποιούν ότι το επόμενο βήμα είναι η κλωνοποίηση ανθρώπου.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Star», Κινέζοι ερευνητές έλαβαν δερματικά κύτταρα από 20 διαφορετικές ράτσες σκύλων και στη συνέχεια προέβησαν στην αμφιλεγόμενη αυτή διαδικασία.
Ο Γουάνγκ Γινγκίνγκ είναι ο ιδιοκτήτης του τελευταίου σκύλου που κλωνοποιήθηκε : του Ντούντο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα δύο σκυλιά – ο Ντούντος και ο «πατέρας» του- έχουν το ίδιο DNA, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν διαφορετικό χαρακτήρα καθώς αυτός διαμορφώνεται με βάση την ανατροφή τους.
Μετά την επιτυχή κλωνοποίηση των σκύλων, πολλοί επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι η Κίνα απέχει ένα βήμα από την κλωνοποίηση του ανθρώπου.
Ο Ρόναλντ Γκριν, βιοθεραπευτής στο Ντάρμουθ, προειδοποιεί ότι η ανθρώπινη κλωνοποίηση είναι το επόμενο βήμα των επιστημόνων επισημαίνοντας ότι:«Θα μπορούσε να ανοίξει η πόρτα για την κλωνοποίηση ανθρώπων οι οποίοι όμως μπορεί να μην έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους».
«Μια γυναίκα μπορεί να θέλει να έχει το μωρό του Τζορτζ Κλούνεϊ και ο κομμωτής του ηθοποιού να αρχίσει να πουλά δεξιά κι αριστερά τρίχες από τα μαλλιά του. Έτσι μπορούμε να δούμε πολλούς απογόνους του Κλούνεϊ δίχως όμως ο ίδιος να έχει δώσει την συγκατάθεσή του», υπογραμμίζει ο Ρόναλντ Γκριν.