Κατά πόσο η Eurovision είναι κερδοφόρα για την χώρα που καλείται να την διοργανώσει;
Ο μουσικός θεσμός κάθε χρόνο διχάζει το κοινό που είναι χωρισμένο σε δυο μέτωπα. Σε εκείνους που την παρακολουθούν φανατικά και σε εκείνους που την αποκαλούν «πανηγύρι». Όπως και να έχει, κάθε φορά τα νούμερα τηλεθέασης είναι αρκετά υψηλά στις χώρες που προβάλλεται, ενώ στην χώρα που διοργανώνεται μήνες πριν όλοι δουλεύουν έτσι ώστε να φιλοξενήσουν τους λάτρεις της Eurovision.
Ο μουσικός θεσμός δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού η διοργανώτρια χώρα βάζει τα δυνατά της να είναι καλύτερη από την προηγούμενη χώρα. Αποτέλεσμα αυτού; Το budget να «χτυπάει κόκκινο» και πολλές φορές να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού. Η ιστορία των τελευταίων δέκα χρόνων έχει δείξει πως λίγες είναι οι χώρες που έχουν κερδίσει από την Eurovision, ενώ άλλες έχουν έρθει… ίσα βάρκα ίσα πανιά.
Το 2016 όταν η Ουκρανή Jamala σήκωσε το τρόπαιο και πήρε το έπαθλο των 35.000 ευρώ, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως την επόμενη χρονιά θα ερχόταν η καταστροφή του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της πατρίδας της. Το 2017 η Ουκρανία διοργάνωσε την Eurovision για δεύτερη φορά και κόστισε 30 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εξαγορά του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Μάλιστα, τα έσοδα της χώρας ήταν μόλις 60.000 ευρώ, αφού τα χρήματα που ξόδεψαν οι επισκέπτες τις ημέρες που έμειναν στο Κίεβο δεν μπορούσαν να καλύψουν τα χρήματα που δόθηκαν.
Η Σουηδία το 2016 είχε ξοδέψει 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδά της ήταν… 14.5 εκατομμύρια ευρώ.
Η χρηματοδότηση της EBU κυμαίνεται από 5 έως 6 εκατομμύρια ευρώ και είναι χρήματα που έχουν δοθεί από τις χώρες που συμμετέχουν τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο ημιτελικό.
Το εντυπωσιακό είναι πως φέτος το Ισραήλ προκειμένου να διοργανώσει τη Eurovision ζήτησε δάνειο από την κυβέρνηση ώστε να συγκεντρώσει το ποσό των 28,5 εκατομμυρίων ευρώ για την διεξαγωγή του μουσικού θεσμού.
Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως για τα μεγάλα ποσά που δαπανούνται για την Eurovision ευθύνεται η Ρωσία όπου το 2009 έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για την διοργάνωση καθώς ήθελε να κάνει τη διαφορά και με κόστος 33 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής θεωρείται η πιο ακριβή διοργάνωση στην ιστορία της Eurovision.
Όσον αφορά στη δική μας φετινή συμμετοχή, η ΕΡΤ ανακοίνωσε πως έχει εγκρίνει το ποσό των 326.855 ευρώ το οποίο περιλαμβάνει τα δικαιώματα αναμετάδοσης, την παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής, δυο επιπλέον εκπομπές για τις υπόλοιπες 40 συμμετοχές καθώς και τα έξοδα της ελληνικής αποστολής στο Τελ Αβίβ.