Το πασχαλινό επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
Οπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, το επίδομα έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το ύψος του επιδόματος είναι 190 ευρώ ανά δικαιούχο.
“Τα κριτήρια που ισχύουν φέτος είναι τα ίδια με τα περσινά, είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, και αφορούν 6.500 ευρώ για μονήρη και 11.000 ευρώ για δύο άτομα και ανάλογα με τα παιδιά που έχει η οικογένεια”, είπε η κ. Βασιλείου.
Επίσης, αναφέρθηκε σε άλλες αποφάσεις του Υπουργικού όπως είναι η βελτίωση και επέκταση του σχεδίου startup visa. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει πολλές φορές αναφορά στον τρόπο με τον οποίον η Κυπριακή Δημοκρατία επενδύει στις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα τελευταία δύο χρόνια ίσχυε το πρόγραμμα για την startUp Visa και επέρχεται καινούρια προκήρυξη για 500 χιλιάδες ευρώ.
“Ένα αναβαθμισμένο σχέδιο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καινοτομίας και Έρευνας για την εγκατάσταση περισσότερων νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο. Η προκήρυξη αφορά 150 νέες άδειες”, είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και στέλνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση την τροποποίηση στο Νομοσχέδιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αφορά σε επιβολή 3% για την Άμυνα και για τα Εταιρικά Ομόλογα για σκοπούς ίσης μεταχείρισης σε σχέση με την εισφορά για τα κρατικά χρεόγραφα.
“Πήραμε μια απόφαση που διορθώνει μια σοβαρή ανισορροπία που υπήρχε. Η φορολογία για τα κρατικά ομόλογα ήταν 3%, ενώ για τα εταιρικά 30%. Σήμερα εναρμονίζεται η νομοθεσία για να βοηθήσει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων”, είπε.
Επίσης σήμερα μετά από πρόταση του Υπουργού Γεωργίας εγκρίθηκε το Μελισσοκομικό Πρόγραμμα για την τριετία 2020-2022 συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ήτοι 200.000 τον χρόνο.
Οπως είπε η κ Βασιλείου, θα ακολουθήσει γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας για τις λεπτομέρειες.
Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα μετά από πρόταση του Υπουργού Γεωργίας όπως αντιμετωπίσει συνολικά τα προβλήματα Αρδευτικών Τμημάτων και Δημιουργία Κυβερνητικού Υδατικού Έργου Τσακκίστρας, Γερακιών και Κάμπου.
Σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει ως προς τις υποχρεώσεις των συγκεκριμένων αρδευτικών τμημάτων και ότι θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση της απόφασης από το αρμόδιο Υπουργείο.
Εγκρίθηκε επίσης σήμερα η θεσμοθέτηση της Εθνικής Επιτροπής για τη δημιουργία και εφαρμογή Πρωτοκόλλων και Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ.
Η σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής θα έχει Συμβουλευτικό ρόλο προς τον Υπουργό Υγείας και θα ισχύει για τρία χρόνια με δυνατότητα επαναδιορισμού των μελών της. Η Επιτροπή θα αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
1. Τη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας ή εκπρόσωπο της, ως Πρόεδρο
2. Τη Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ως Συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής
3. Τρεις ακαδημαϊκούς, ένα από έκαστη Ιατρική Σχολή των Πανεπιστημίων της Κύπρου
4. Ένα εκπρόσωπο του ΠΙΣ
5. Ένα εκπρόσωπο της Επιτροπής Βιοηθικής
6. Ένα εκπρόσωπο των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών
7. Ένα εκπρόσωπο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Πασχόντων και Φίλων
8. Ένα επιστημονικά υπεύθυνο των ομάδων εργασίας, ο οποίος θα ορίζεται από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.
9. Ένα εκπρόσωπο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ως παρατηρητή.
Η κ. Βασιλείου είπε ότι σκοπός της Επιτροπής είναι να συνεδριάζει κατ΄ελάχιστον τρεις φορές τον χρόνο και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δημιουργηθεί το Πρωτόκολλο της ιατρικής κοινότητας, μια απαίτηση που υπάρχει από όλο τον ιατρικό κόσμο, και από τους ασθενείς, για να μπορούν και στην Κύπρο να ακολουθούνται τα ιατρικά πρωτόκολλα, έτσι όπως επιβάλλεται και ενόψει της λειτουργίας του ΓεΣΥ.
Πηγή: ΚΥΠΕ