Έφτιαξε τη μωβ κουβέρτα που σκέπαζε τη σύζυγό του και τη ρώτησε για τελευταία φορά αν ήταν έτοιμη να πεθάνει. «Το συντομότερο δυνατόν» του απάντησε προτού αυτοκτονήσει. Μια συγκινητική ιστορία, το ανατριχιαστικό μέγεθος της οποίας «καθρεφτίζεται» σε ένα σοκαριστικό βίντεο, «αναμοχλεύει» τη συζήτηση για το δικαίωμα στην ευθανασία τόσο στην Ισπανία, όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο Ángel Hernández έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που απαθανατίζει την τελευταία του συζήτηση με την María José Carrasco λίγο πριν τη βοηθήσει να λάβει μια θανατηφόρα δόση φαρμάκων. Έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας σε τελευταίο στάδιο και δεν ήθελε άλλο τη ζωή στην οποία την είχε «καταδικαστεί» η ανίατη αυτή ασθένεια.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το CNN.gr, στη συνέχεια ο Ángel παραδόθηκε στην αστυνομία της Μαδρίτης και πέρασε τη νύχτα στη φυλακή για να παρουσιαστεί το επόμενο πρωί σε δικαστή. Κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία, αλλά αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος. Ο Ángel Hernández είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης αρκετών ετών, όμως το σπαρακτικό στιγμιότυπο από τα τελευταία λεπτά με τη σύζυγό του, επαναφέρει στην πολιτική συζήτηση το θέμα της ευθανασίας, λίγο πριν από τις εκλογές της 28ης Απριλίου.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez, υποσχέθηκε ότι θα νομιμοποιήσει την ευθανασία αν το σοσιαλιστικό κόμμα εξασφαλίσει πλειοψηφία στη βουλή. Κατηγόρησε, δε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι μπλοκάρουν συνεχώς κάθε προσπάθεια νομοθέτησης υπέρ της ευθανασίας, ώστε να επιτραπεί σε εκείνους που υποφέρουν από ασθένειες τελικού σταδίου να έχουν έναν αξιοπρεπή θάνατο.
«Έχοντας δει αυτές τις εικόνες έχω συνταραχθεί αλλά και εξοργιστεί. Θα μπορούσαμε να τις έχουμε αποφύγει» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό δίκτυο.
Η ευθανασία κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση παγκοσμίως, ακόμα και σε χώρες που κυριαρχεί η καθολική εκκλησία, όπως η Ιταλία. Το 2017 ο Πάπας είπε ότι ενώ η ευθανασία ή η υποβοηθούμενη αυτοκτονία δεν θα πρέπει να επιτραπεί, θα ήταν «ηθικά νόμιμο» να σταματά η χορήγηση θεραπείας σε τερματικούς ασθενείς. Τάχθηκε επίσης κατά των υπεραισιόδοξων θεραπειών.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν εκείνοι που ταξιδεύουν σε χώρες που έχει επιτραπεί η ευθανασία ώστε να μπουν σε κάποιο από τα νόμιμα κέντρα. Όπως ο David Goodall, Αυστραλός επιστήμονας που πέθανε πέρυσι στην Ελβετία σε ηλικία 104 ετών.
Η María José Carrasco, που ήταν 60 ετών περίπου, είχε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας πριν από τρεις δεκαετίες. Εν τέλει καθηλώθηκε στο κρεβάτι χωρίς να μπορεί όχι μόνο να κουνηθεί, αλλά ούτε καν να πιει νερό. Έδινε συνεντεύξεις εκφράζοντας την επιθυμία της να πεθάνει, αλλά σκεφτόταν τις νομικές συνέπειες για το σύζυγό της αν θα την βοηθούσε. Εκείνη είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν από 20 περίπου χρόνια, ενώ εκείνος έλειπε στην εργασία του, αλλά επέστρεψε και την πρόλαβε καλώντας σε βοήθεια. Μετά από αυτό της υποσχέθηκε ότι δεν θα προσπαθούσε ποτέ ξανά να την αποτρέψει.
Το θέμα της ευθανασίας είχε επικρατήσει στη δημόσια συζήτηση στην Ισπανία και με το θάνατο το 1998 του Ramon Sampedro, ενός ναύτη ο οποίος έμεινε παράλυτος μετά από ατύχημα και προσέφυγε στη δικαιοσύνη διεκδικώντας το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Η ιστορία του αποτυπώνεται στην οσκαρική ταινία «The Sea Inside».
Η γυναίκα που τον βοήθησε να αυτοκτονήσει, σε συνέντευξή της εξήγησε τι έκανε. Είχε περιμένει όμως να περάσει το χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να διωχθεί.
Ο Ángel Hernández είναι το πρώτο πρόσωπο στην Ισπανία που βοήθησε σε αυτοκτονία και μετά βρέθηκε κρατούμενος έχοντας παραδοθεί στις αρχές.
Οι πράξεις του «μπορούν να γίνουν αντιληπτές ως πράξεις αγάπης οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με όρους αδικήματος» σημειώνει μια ομάδα που τάσσεται υπέρ του δικαιώματος του θανάτου με αξιοπρέπεια.
Στο βίντεο του ακούγεται να λέει πως με την σύζυγό του περίμεναν να δουν αν θα αλλάξει η νομοθεσία όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Sanchez. Την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του κόμματος της αντιπολίτευσης Ciudadanos χαρακτήρισε το θάνατο αυτό μια «δραματική περίπτωση» που δείχνει πως απαιτείται η λήψη μέτρων. Εξήγησε πως το κόμμα του επιθυμούσε πρώτα να περάσει ένας νόμος για την παρηγορητική θεραπεία προτού γίνει συζήτηση για την ευθανασία.
Η αντιπαράθεση για την ευθανασία ξέσπασε λίγο μετά την κόντρα για τις εκτρώσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα υποψήφια με το Popular Party υποχρεώθηκε σε δημόσια απολογία μετά από επίθεση που εξαπέλυσε συγκρίνοντας την έκτρωση με τις πρακτικές των Νεάντερταλ.