Όλοι γνωρίζουμε τις συνέπειες που έχει στο σώμα μας η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αξίζει όμως να δούμε επιγραμματικά τι προκαλείται στον οργανισμό, αν πιούμε μερικά ποτήρια παραπάνω. Έτσι, στην εισαγωγή θα αναφέρουμε δυο βασικά συμπτώματα που συμβαίνουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Στο πρώτο επίπεδο θα αρχίσουμε να μεθάμε και μετά από αρκετές ώρες, θα αποκτήσουμε ενοχλητικό hangover.
Είναι προφανές πως υπάρχουν αρνητικές συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι οποίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για την υγεία όπως προβλήματα στο συκώτι, κακή κυκλοφορία του αίματος, μέχρι και δερματικές παθήσεις.
Τι δημιουργεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποιες συνέπειες έχει στο σώμα η υπερβολική και μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ;
Ο Ibrahim Hanouneh, MD, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας σε κλινική του Κλίβελαντ, μοιράζεται μαζί μας λιγότερο γνωστά, προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.
Το αλκοόλ παίρνει προτεραιότητα
Όταν καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά, ο οργανισμός βάζει ως πρώτη προτεραιότητα την αφομοίωση της αλκοόλης από το σώμα. Αφού δε μπορεί να την αφομοιώσει εύκολα (όπως συμβαίνει με θρεπτικά συστατικά, για παράδειγμα την πρωτεΐνη, τους υδατάνθρακες ή τα λίπη). Αυτό έχει ως συνέπεια να χρειάζεται πιο «σκληρή» διεργασία στο συκώτι, για να μπορέσει να την αποβάλει από το αίμα και να αποτοξινώσει τον οργανισμό.
Το αποτέλεσμα είναι να επιβραδύνεται και να απορυθμίζεται η σωστή λειτουργία του οργανισμού και έτσι προκαλείται η μέθη. Μαζί εμφανίζονται και τα συμπτώματα που δημιουργεί όπως μειωμένα αντανακλαστικά κλπ. Είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουμε (από την εθιστική ουσία και σε συνδυασμό με συχνή κατανάλωση), περισσότερα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου και αυτό συμβαίνει επειδή το συκώτι πρέπει να εργαστεί σκληρά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να καθαρίσει πλήρως το σώμα.
Προβλήματα υγείας από υπερβολική κατανάλωση
Περισσότερα βακτήρια στο έντερο.
Η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών οδηγεί συχνά σε ανάπτυξη εντερικών βακτηριδίων. Πρόκειται για βλαβερούς μικροοργανισμούς που εξαπλώνονται μέσω των εντερικών τοιχωμάτων. Αυτό από μόνο του είναι προβληματικό, όταν όμως τα βακτήρια εισέρχονται στο συκώτι, τότε μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρές βλάβες. Αρκεί μια φορά, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ για να προκληθεί μόλυνση στα τοιχώματα του εντέρου.
Η καρδιά αποδυναμώνεται
Η υπερβολική κατανάλωση, μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της καρδιάς και να δημιουργήσει μυοκαρδιοπάθειες, αρρυθμίες, ακόμη και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Κίνδυνος ανάπτυξης παγκρεατίτιδας
Το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, η οποία μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια. Η παγκρεατίτιδα είναι μια φλεγμονή στο πάγκρεας, η οποία επηρεάζει και επιβραδύνει την παραγωγή ινσουλίνης. Κατά την εμφάνιση της, μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμα και σύνδρομο εντερικής δυσαπορρόφησης και διαβήτη.
Υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου
Ο καρκίνος του στόματος, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του μαστού και φυσικά του ήπατος, έχουν συσχετισθεί με τον αλκοολισμό.
Επίσης, σε μελέτη έχει αποδειχθεί πως ο αλκοολισμός και η κατάθλιψη, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό.
Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος
Η υπερβολική και αλόγιστη κατανάλωση μπορεί να μειώσει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, δημιουργούνται οι συνθήκες που μας κάνουν περισσότερο ευάλωτους σε μολύνσεις και αρκετές εποχικές ασθένειες.
Το αλκοόλ, σε φυσιολογικές ποσότητες δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην υγεία, αντίθετα έχει θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί συνιστούν να πίνουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όμως όπως είναι φυσικό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την υπερβολική κατανάλωση. Ο δρ. Hanouneh συμβουλεύει τα υγιή άτομα να πίνουν ένα ποτηράκι, αλλά όχι σε καθημερινή βάση και σίγουρα όχι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Συγκεκριμένα αναφέρει πως η κατανάλωση αλκοόλ είναι προτιμότερο να αποφεύγεται, αλλά αν κάποιος θελήσει να καταναλώσει, πρέπει να το κάνει με μέτρο.