Τίτλοι τέλους έπεσαν και για τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου ο οποίος πλέον εγκαταλείπει το τιμόνι του καπετάνιου, υπό το βάρος των αντιδράσεων που έφερε η υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος ξεγύμνωσε τους χειρισμούς των Αρχών σε σχέση με τα ελλείποντα πρόσωπα.
Η παραίτηση του Ιωνά Νικολάου για λόγους πολιτικής ευθιξίας και το άδειασμα του στην Αστυνομία, στην οποία καταλόγισε τις ευθύνες, χάραξαν ένα δρόμο… μονόδρομο στον Αρχηγό της Δύναμης, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον Νίκο Αναστασιάδη, χωρίς όμως να υποβάλλει την παραίτηση του.
Είκοσι μέρες μετά τις αποκαλύψεις, ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου μετέβη το πρωί στο Προεδρικό όπου ενημέρωσε για το ανακριτικό έργο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο δεν παραιτήθηκε αφού, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θεωρεί ότι δεν βαραίνετε με ευθύνες. Ως εκ τούτου, εξερχόμενος του Προεδρικού ανέφερε ότι «θα ενημερωθείτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις του».
Λίγη ώρα αργότερα, ο Πρόεδρος έπαυσε τον Αρχηγό.
Ο διορισμός και η… νέα σελίδα
Το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τον υπουργό Δικαιοσύνης που ανέλαβε ένα χρόνο προηγούμενος, αφού βρέθηκε αντιμέτωπος και με τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν στις 26 Μαρτίου στη Λεμεσό σε εκδήλωση που παρίστατο ο τότε κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Υπενθυμίζεται πως μέλη του ΕΛΑΜ εισήλθαν στην αίθουσα και προπηλάκισαν τους παρευρισκόμενους, με την Αστυνομία να είναι απούσα. Μάλιστα ο τότε Αρχηγός δήλωσε πως ο ίδιος βρισκόταν στο κρεβάτι του και κοιμόταν την ώρα των επεισοδίων και δεν ενημερώθηκε, ενώ ισχυρίστηκε πως ο Ιωνάς Νικολάου ενημερώθηκε πριν από αυτόν.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις των δύο ανδρών, με τη συνέχεια του έργου, να είναι η παύση του Μιχαλάκη Παπαγεωργίου.
Στη θέση του Αρχηγού διορίστηκε ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, με τον υπουργό να τονίζει πως «με τον κ. Χρυσοστόμου η Αστυνομία γυρίζει σελίδα και μπαίνει στην νέα εποχή της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας».
«Αρχίζει», συνέχισε ο κ. Νικολάου, «η πορεία ανάκτησης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την Αστυνομία. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της ολιγωρίας και της αδράνειας. Στην εμπέδωση αυτής της νέας φιλοσοφίας, θα σταθούμε συμπαραστάτες και αρωγοί».
Από την άριστη σχέση, στο άδοξο τέλος
Οι σχέσεις των δύο αντρών αρχικά ήταν πολύ καλές, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου στηρίχθηκε από τον Ιωνά Νικολάου για να αναλάβει τη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας.
Ουκ ολίγες ήταν οι φορές που είδαμε τον υπουργό Δικαιοσύνης να μπαίνει μπροστά και να στηρίζει τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου, αλλά και την Αστυνομία, την ίδια ώρα που τα προβλήματα ίσως ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί και ο Αρχηγός της Δύναμης έδινε περισσότερο βάρος στην εικόνα του και τα επικοινωνιακά ζητήματα.
Στον απόηχο των αποκαλύψεων του «Ορέστη», ο Ιωνάς Νικολάου, αναγκάζεται μετά από δεκαοκτώ ημέρες, να εκδώσει γραπτή ανακοίνωση με την οποία να προαναγγέλλει την παραίτησή του, η οποία επισημοποιήθηκε σήμερα, αφού ο Αρχηγός δεν ανέλαβε τις ευθύνες του, ώστε να ξεκαθαρίσει τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Αντιθέτως, η στάση σιωπής του, άφηνε εκτεθειμένο τον Ιωνά Νικολάου, ο οποίος φανερά αγανακτισμένος με την κατάσταση, όπως ανέφερε και στην ανακοίνωσή του, άδειασε την Αστυνομία και ανακοίνωσε την παραίτηση του.
Ο κατά συρροή δολοφόνος ήταν η σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε, αφού για πρώτη φορά είδαμε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αφήσει ξεκρέμαστη την Αστυνομία, ενώ άλλες φορές έστηνε ασπίδα προστασίας.
Οι δυο άνδρες ήρθαν σε οριστική ρήξη, με τον Ιωνά Νικολάου να αποχωρεί, αλλά να παίρνει μαζί του και τον Αρχηγό της Αστυνομίας.