Βίντεο μόλις πέντε δευτερολέπτων που κατέχει ο «Π», ωστόσο για λόγους ηθικής και δεοντολογίας δεν θα δημοσιοποιήσει -παρόλο που θα μπορούσε να αποτελέσει χαστούκι αφύπνισης για την κοινωνία, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς- επιβεβαιώνει τον εκφοβισμό που δεχόταν από άλλους νεαρούς ο 16χρονος μαθητής Παναγιώτης Στεφανή από τους Τρούλλους. Ο τραγικός θάνατος του οποίου (ασφυξία από εισρόφηση εμεσμάτων μετά από κατανάλωση αλκοόλ) σε εφηβικό πάρτι στην κοινότητά του τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου συγκλόνισε το παγκύπριο. Πέρασε ωστόσο σε δεύτερη μοίρα υπό το φως της πρωτοφανούς υπόθεσης με τον καθ’ ομολογίαν κατά συρροήν δολοφόνο Νίκο Μεταξά.
Στο βίντεο για το περιεχόμενο του οποίου ενημερώσαμε χθες τις ανακριτικές αρχές και είναι ήδη στη διάθεσή τους, όπως και άλλα δύο που προβλήθηκαν από τον Alpha προ ημερών, ο 16χρονος δέχεται οδηγίες «1,2,3 πάμε» για να εξυβρίσει συγκεκριμένο κόμμα και πολιτικό. «Και ποια άλλη;» ακούγεται πάλι να λέει ο λήπτης του βίντεο σε τοποθεσία που προδίδει το μεγάλο κτήριο στο φόντο, με τον μαθητή σε στάση προσοχής και με αμηχανία να βρίζει και συγκεκριμένη ομάδα (προφανώς αυτήν που στήριζε). Ακολούθως κάνει κινήσεις ανακούφισης στο άκουσμα τού «είσαι καθηγητής» και στο τέλος του μαρτυρίου που καταγραφόταν στο κινητό. Παρότι δεν είμαστε σε θέση να διασταυρώσουμε την πληροφορία, το βίντεο, όπως υποστηρίζουν αυτοί που μας το παρέδωσαν με στόχο να μην περάσει κανένα άλλο παιδί τέτοιο μαρτύριο, ίσως να τραβήχθηκε μία μέρα πριν από το εφηβικό πάρτι που στοίχισε τη ζωή στον Στεφανή.
Το εν λόγω βίντεο, όπως και τα δύο άλλα που προβλήθηκαν και περιέχουν εικόνες και στοιχεία που καταδεικνύουν το μπούλινγκ που δεχόταν -φαίνονται νεαροί να σπρώχνουν και να ρίχνουν τον άτυχο Παναγιώτη στο πάτωμα και να τον εξαναγκάζουν να πιει ποτό- αποτελεί μέρος του μαρτυρικού υλικού.
Όπως δε πληροφορείται ο «Π», εντός των ημερών ολοκληρώνεται το έργο της πενταμελής ανακριτικής ομάδα (απομένουν κάποιες καταθέσεις και ανακρίσεις) που συστάθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας και θα αποταθεί στον γενικό εισαγγελέα με τον ογκώδη φάκελο της υπόθεσης για οδηγίες ως προς τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης, δηλαδή κατά πόσο δικαιολογείται ή όχι η ποινική δίωξη κάποιων ατόμων.
Κλειδί στην όλη υπόθεση και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν σε δείγματα τα οποία λήφθηκαν από τη σορό του ανήλικου μαθητή.
Μετά τον Βαγγέλη ξανά στο προσκήνιο
Θύμα σχολικού εκφοβισμού χαρακτηρίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία και ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης, ο οποίος σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες αποτέλεσε θύμα επαναλαμβανόμενων και βάναυσων επιθέσεων εκφοβισμού από συμφοιτητές του λόγω του ήπιου και κλειστού χαρακτήρα του και των μειωμένων ψυχολογικών αντιστάσεων, για μεγάλο χρονικό διάστημα από την ανοχή των αρμόδιων αρχών. Ο θάνατός του συγκλόνισε την Ελλάδα και έφερε με τον πιο βίαιο τρόπο στο προσκήνιο ξανά το θέμα του bullying.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (1999), ο σχολικός εκφοβισμός και οι διαστάσεις του ορίζονται ως η χρήση της φυσικής δύναμης ή της απειλής εναντίον ενός μεμονωμένου ατόμου ή κατά μιας ομάδας, που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, στον τραυματισμό ή στη γένεση ψυχολογικών διαταραχών. Ειδικότερα, ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία ασκείται απρόκλητη, συστηματική, επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός του σχολείου. «Ένας μαθητής γίνεται αντικείμενο εκφοβισμού ή θυματοποιείται όταν υποβάλλεται, κατ’ επανάληψη και κατ’ εξακολούθηση, σε αρνητικές ενέργειες από έναν ή περισσότερους άλλους μαθητές» (Olweus, 1986, 1991).
Εξ αφορμής της υπόθεσης του 16χρονου μαθητή στην Κύπρο η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης από την πρώτη στιγμή κάλεσε την Αστυνομία να προβεί στην άμεση διερεύνηση των πληροφοριών για μπούλινγκ που φαίνεται να δεχόταν από συνομήλικούς του ο Παναγιώτης Στεφανή.
Των πιο πάνω λεχθέντων δέον να τονιστεί ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κάποια εξειδικευμένη νομοθεσία εναντίον του σχολικού εκφοβισμού, συνεπώς στην προκειμένη περίπτωση η Αστυνομία καλείται με τις ανακρίσεις να στοιχειοθετήσει τυχόν άλλα ποινικά αδικήματα που μπορεί να προκύπτουν αν και εφόσον οι ύποπτοι είναι πάνω από την ηλικία ποινικής ευθύνης. Περαιτέρω ακόμη και αν υπήρχε ειδική νομοθεσία προέχει, τονίζουν στον «Π» νομικοί κύκλοι, η δημιουργία ενός συστήματος για αποκατάσταση ανήλικων παραβατών (στο παρελθόν ονομάζονταν αναμορφωτήρια) το οποίο είναι και υποχρέωσή μας που πηγάζει από ευρωπαϊκή Οδηγία.
Διαβάστε επίσης