Το Facebook έκανε μήνυση σε μία εταιρεία από τη Νότια Κορέα, για παράνομη εκμετάλλευση δεδομένων των χρηστών του
Το Facebook έκανε μήνυση σε μία εταιρεία από τη Νότια Κορέα, για παράνομη εκμετάλλευση δεδομένων των χρηστών του.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στις αρμόδιες αρχές της Καλιφόρνια, το Facebook κατηγορεί την Rankwave ότι χρησιμοποιούσε 30 διαφορετικές εφαρμογές για να συγκεντρώσει και να αναλύσει τα σχόλια και τα like των χρηστών σε δημόσιες σελίδες. Σε συνδυασμό με μία εμπορική εφαρμογή, μόλις η Rankwave έπαιρνε την συγκατάθεση του χρήστη, ξεκινούσε να παρακολουθεί την δημοτικότητα των αναρτήσεών των χρηστών και στην προσωπική τους σελίδα, υπολογίζοντας το μέγεθος της επιρροής τους.
Οι υπεύθυνοι του Facebook κατηγορούν την Rankwave ότι στη συνέχεια πουλούσε τα δεδομένα για τους χρήστες της πλατφόρμας σε άλλες εταιρείες. Σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό κολοσσό, στοιχεία για την δράση της Rankwave υπήρχαν ήδη από το 2014, καθώς από τότε υπήρχαν φόβοι ότι η εταιρεία συγκέντρωνε στοιχεία παρέχοντας «συμβουλευτικές υπηρεσίες» σε διαφημιστικές εταιρείες. Πηγή του Facebook που μίλησε στο BBC παραδέχθηκε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστό πόσοι χρήστες επηρεάστηκαν από τις πρακτικές της εταιρείες.
«Ερευνούμε τη δράση της Rankwave, σε σχέση με τη διαφημιστική πολιτική της και τις υπηρεσίες μάρκετινγκ», δήλωσε η Τζέσικα Ρομέρο, διευθύντρια του τμήματος που είναι αρμόδιο για την επιβολή των κανόνισμών του Facebook. «Η Rankwave δεν συνεργάστηκε μαζί μας στην προσπάθειά μας να επιβεβαιώσουμε ότι τηρεί τους κανονισμούς μας. Είναι κάτι που το απαιτούμε από όλους τους προγραμματιστές που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας».
Η Rankwave απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις αλλά στην μήνυση από το Facebook, σημειώνεται πως η εταιρεία «αγνόησε τα επανειλημμένα αιτήματα του κολοσσού, να προσκομίσει αποδείξεις και στοιχεία για τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει». Το Facebook σχολιάζει πως με αυτή την τάση η Rankwave πλήττει τη φήμη και την εμπιστοσύνη του κοινού. Παρότι οι εσωτερικές έρευνες είχαν ξεκινήσει επισήμως τον Ιούνιο του 2018, η εφαρμογή λειτουργούσε κανονικά στην πλατφόρμα έως και το τέλος Απριλίου.
Η υπόθεση πάντως παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα πάρει διαστάσεις, σε μία περίοδο που εντείνονται οι έλεγχοι και οι αντιδράσεις. Την Παρασκευή, ο συνιδριτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι για να συζητήσει το μέλλον των κανονισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για το Διαδίκτυο που θα αποσαφηνίζουν τις υποχρεώσεις των εταιρειών και των κυβερνήσεων», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ στον σταθμό France 2, μετά τη συνάντηση, αποφεύγοντας να σχολιάζει την πρόταση του Κρις Χιουζ (με τον οποίον είχαν δημιουργήσει το Facebook), για διάσπαση της πανίσχυρης πλατφόρμας σε μικρότερα κομμάτια.
Με πληροφορίες από BBC
Διαβάστε επίσης