Όταν στις 14 Απριλίου δύο Γερμανοί τουρίστες ανακάλυπταν τυχαία μια σορό στο φρεάτιο του πρώην μεταλλείου στο Μιτσερό, ουδείς φανταζόταν το μέγεθος της φρίκης που κρυβόταν πίσω από αυτήν την υπόθεση. Ούτε ότι θα βρισκόμαστε μπροστά στα φρικιαστικά εγκλήματα ενός κατά συρροή δολοφόνου, του πρώτου στα κυπριακά δεδομένα.
Έκτοτε η κοινή γνώμη μένει εμβρόντητη αφού τα θύματα του επονομαζόμενου Ορέστη έφτασαν τα εφτά, ενώ υπήρξαν και παράπλευρες απώλειες, όπου υπό το βάρος της κατακραυγής παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και παύθηκε ο Αρχηγός Αστυνομίας.
Τα λάθη στους χειρισμούς των υποθέσεων καταγγελιών για εξαφανισθείσες γυναίκες είναι πολλά και ασήκωτα, αφού ουδέποτε υπήρξε η υπόνοια ότι πίσω από τις εξαφανίσεις αυτές πιθανόν να κρυβόταν έγκλημα, πόσο μάλλον ένας κατά συρροή δολοφόνος. Στα λάθη που καταλογίζονται στην Αστυνομία είναι και το γεγονός ότι κάποια θύματα δεν μπήκαν ποτέ στη λίστα με τα ελλείποντα πρόσωπα…
Ο επιπόλαιος τρόπος που έτυχαν χειρισμού αυτές οι υποθέσεις οδήγησε στο να χαθούν εφτά ζωές από τα χέρια ενός 35χρονου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς, ενός προσώπου της διπλανής πόρτας που ουδέποτε κίνησε τις υποψίες, ούτε ακόμα και των προσώπων του στενού του περιβάλλοντος.
Ούτε στο στρατό, ούτε στο φιλικό περιβάλλον, έδειξε οτιδήποτε ώστε να συγκεντρώσει τις υποψίες ότι κάτι συνέβαινε. Ο Νίκος Μεταξάς, ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς, κατάφερνε να διαπράττει τα εγκλήματά του και στη συνέχεια να παρουσιάζεται ως να μη συνέβαινε οτιδήποτε, κατορθώνοντας να αφήνει μακριά τον άλλο του εαυτό.
Πώς όμως φτάσαμε στην συγκλονιστική αυτή υπόθεση με τον κατά συρροή δολοφόνο και ν’ ασχολείται με την Κύπρο και τα κατορθώματά του ολόκληρη η υφήλιος; Εδώ είναι που υπεισέρχονται τα λάθη και παραλείψεις από πλευράς ανακριτικών Αρχών που διερεύνησαν όσες περιπτώσεις καταγγέλθηκαν ως ελλείποντα πρόσωπα.
Η πρακτική και τακτική όταν εξαφανίζονταν αλλοδαπές οικιακές βοηθοί να αποδίδεται από την Αστυνομία στη μετακίνησή τους σε άλλους εργοδότες ή ότι «μετέβησαν στα κατεχόμενα», ήταν αυτή που εξανέμισε και την τελευταία ελπίδα να αναζητηθούν στο σωστό δρόμο.
Η κουλτούρα που εμπεδώθηκε στους αστυνομικούς ότι οι Φιλιππινέζες ή άλλες γυναίκες ασιατικής καταγωγής εξαφανίζονταν από τις οικίες στις οποίες εργάζονταν και κατέληγαν στα κατεχόμενα, ίσχυσε δυστυχώς και στην περίπτωση αυτή, με αποτέλεσμα οι Αρχές μετά από κάποιο σημείο και μετά να σταματούν να τις αναζητούν.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που δείχνει τον τρόπο που ετύγχαναν χειρισμού αυτές οι περιπτώσεις, είναι πως για να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα η Αστυνομία, μπορούσε να περάσουν και δύο χρόνια, γεγονός που έδινε στον οποιονδήποτε τον χρόνο να σκοτώσει και να εξαφανίσει το πτώμα με όλη του την άνεση.
Χαρακτηριστικό είναι πως σε τρεις φακέλους που διαβιβάστηκαν στη Γενική Εισαγγελία για οδηγίες και αφορούσαν στα πρώτα θύματα του Ορέστη (ήταν οι δύο μητέρες με παιδιά και η Μαρικάρ) η Αστυνομία εισηγείτο όπως η υπόθεση αρχειοθετηθεί αφού χαρακτηριζόταν ως μη αστυνομικής φύσης (Μ.Α.Φ.Υ.).
Η υπόθεση της Λίβια
Όπως μας αναφέρθηκε από πρώην αξιωματικό της Αστυνομίας, αν στην περίπτωση της γυναίκας από τη Ρουμανία και της 8χρονης κόρης της, που ήταν και η πρώτη καταγγελία, γινόταν σωστή διερεύνηση, σίγουρα κάποια άλλα θύματα ενδεχομένως να γλύτωναν. Ο φάκελος αυτός είχε σταλεί την 21/3/2017 στη Νομική Υπηρεσία και αφορούσε καταγγελία για τη Λίβια Φιορεντίνα Μπουνέα και της κόρης της Ελένα Ναταλία, που είχε γίνει στις 3/10/16. Η Αστυνομία έγραφε στον φάκελο ότι οι ελλείπουσες δεν ανευρέθησαν και ότι ήταν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να διαμένουν στα κατεχόμενα σε άγνωστη διεύθυνση και γινόταν εισήγηση όπως η υπόθεση αρχειοθετηθεί ως Μ.Α.Φ.Υ. (Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση), συνεχιζομένων των ερευνών.
Ενόψει τούτων, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε χωρίς να σταματήσουν οι προσπάθειες για εντοπισμό των ελλειπουσών. Στην περίπτωση αυτή, οι αστυνομικοί που ερεύνησαν την καταγγελία «παρασύρθηκαν» από το γεγονός ότι από το σπίτι όπου διέμεναν μάνα και κόρη, έλειπαν οι βαλίτσες τους και τα φάρμακα της 8χρονης. Βάσει αυτού θεωρήθηκε ότι έφυγαν, παρόλο που στο σπίτι υπήρχαν απλωμένα ρούχα. Συνέβαλε όμως στην παραπλάνηση των αστυνομικών και μαρτυρία γείτονα ότι έβλεπε κάποιον να πηγαίνει στο σπίτι με Μερσεντές και θεώρησε ότι έφυγαν μαζί του. Αν όμως έψαχναν πιο σχολαστικά και δεν θεωρούσαν εξ αρχής δεδομένο ότι έφυγαν στα κατεχόμενα, ίσως να μην είχαμε τις άλλες δολοφονίες.
Η εξαφάνιση της Μαίρη Ρόουζ
Η δεύτερη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί στη Νομική Υπηρεσία δύο σχεδόν χρόνια μετά, και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή, και τη θυγατέρα της (Μαίρη Ρόουζ και Σιέρρα) που είχε γίνει περί το τέλος του 2017. Οι ανακριτές ανέφεραν ότι δεν προέκυπτε υπόνοια για εγκληματική ενέργεια, γινόταν εισήγηση όπως στο στάδιο εκείνο η υπόθεση ταξινομηθεί και σε περίπτωση που προέκυπτε οτιδήποτε πρόσθετο, οι εξετάσεις να συνεχίζονταν. Με αυτά τα δεδομένα, η Νομική Υπηρεσία συμφώνησε με την εισήγηση.
Η Μαρικάρ Βαλτέζ
Η τρίτη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί στη Νομική Υπηρεσία την 22/2/2019 και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή που είχε γίνει στις 15/12/2017 (Μαρικάρ Βαλτέζ). Αφού αναφερόταν το διενεργηθέν ανακριτικό έργο και η αδυναμία ανεύρεσης της ελλείπουσας, γινόταν εισήγηση όπως η υπόθεση ταξινομηθεί ως «Μ.Α.Φ.Υ.» (Μη Αστυνομικής Φύσης Υπόθεση). Ενόψει των ανωτέρω και στην απουσία οποιωνδήποτε στοιχείων ως προς υπόνοια διάπραξης αδικήματος, η Νομική Υπηρεσία συμφώνησε με την εισήγηση.
Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, δεν ετίθετο θέμα όπως η Νομική Υπηρεσία δώσει οποιεσδήποτε ενδιάμεσες οδηγίες, εφόσον δεν της ζητήθηκαν, ούτε και είναι ο ρόλος της να καθοδηγεί το ανακριτικό έργο. Θέμα αιτημάτων για άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιακών δεδομένων δεν υπήρχε στο χρονικό στάδιο που οι υποθέσεις ετίθεντο ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν στοιχεία από τα οποία να προέκυπτε εύλογη υπόνοια διάπραξης αδικημάτων, ώστε να εκδίδετο διάταγμα από Δικαστήριο, και εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τα οποιαδήποτε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα δεν επιτρέπεται να τηρούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 6 μηνών.
Ομολογία που σόκαρε
Μετά την παρουσίαση του Ορέστη στο δικαστήριο, οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας τον περνούν από νέα ανάκριση. Τότε αποκαλύπτει όλες του τις ειδεχθείς πράξεις σε μια έξαρση αληθοφάνειας που σόκαρε τους πάντες. Ήταν η πιο καθοριστική μέρα στις έρευνες γύρω από τη δράση του. Μετά από υπόδειξή του εντοπίζεται τρίτο πτώμα γυναίκας σε λάκκο στο πεδίο βολής Ορούντας.
Πρόκειται για γυναίκα από το Νεπάλ 30 ετών, η εξαφάνιση της οποίας καταγγέλθηκε το καλοκαίρι του 2018. Αμέσως γίνεται γνωστό ότι μίλησε και για τη δολοφονία ακόμη μιας μητέρας και της 8χρονης κόρης της, της Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα από τη Ρουμανία και της θυγατέρας της Ελένα Ναταλία. Όπως ομολόγησε ο κατά συρροή πλέον δολοφόνος Νίκος Μεταξάς, τοποθέτησε την 36χρονη μητέρα και την κορούλα της σε ταξιδιωτικές βαλίτσες και τις πέταξε στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό.
Στην ίδια λίμνη πέταξε και το άψυχο σώμα της Μαρικάρ Βαλντέζ, επίσης από τις Φιλιππίνες. Τα θύματα του Ορέστη ανέρχονται πλέον σε εφτά, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά. Ούτε οι ανακριτές πίστευαν τα όσα άκουγαν. Ο «Ορέστης» ζητά χαρτί και μολύβι, ομολογεί και καταγράφει τα θύματά του. «Βρίσκετε σορούς και θα σας λέω ποιες είναι» ήταν η κυνική ομολογία του. Τα θύματά του πλέον είναι:
Mary Rose 38 ετών από Φιλιππίνες
Sierra 6 ετών, θυγατέρα της
Arian Palanas Lozano 28 ετών από Φιλιππίνες
Maricar Valdez Arquila 29 ετών από Φιλιππίνες
Asmita Khadka Bista 30 ετών από το Νεπάλ
Livia Florentina Bunea 36 ετών από Ρουμανία
Elena Natalia Bunea 8 ετών από Ρουμανία
Οι Αρχές δεν σταματούν στα όσα τους ανέφερε ο 35χρονος, γι’ αυτό και σκαλίζουν τους διαλόγους που είχε με γυναίκες μέσω του διαδικτύου ώστε να βρουν κατά πόσον κάποιες από αυτές είναι ζωντανές ή νεκρές.
Παράλληλα, η κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα ενώ εντείνεται η συζήτηση για επίρριψη ευθυνών στις αστυνομικές Αρχές για λάθος χειρισμούς στις υποθέσεις εξαφανίσεων αυτών των γυναικών. Κάποιοι δεν άκουσαν αυτούς που φώναζαν γι’ αυτές τις γυναίκες, κάποιοι δεν έψαξαν όσο έπρεπε και κάποιοι αγνόησαν εμφανή στοιχεία που θα οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως πίσω από την εξαφάνισή τους κρυβόταν εγκληματική πράξη. Τα ερωτήματα πολλά.
Όπως γιατί η γυναίκα από το Νεπάλ που βρέθηκε σε λάκκο στην Ορούντα δεν βρισκόταν στον κατάλογο με τα ελλείποντα πρόσωπα. Αρχικά η Αστυνομία είχε αναφέρει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είχε καταγγελθεί ως ελλείπουσα, ωστόσο αργότερα εγνώσθη ότι όχι μόνο είχε καταγγελθεί ως ελλείπουσα αλλά είχαν σταλεί και επιστολές από γνωστά πρόσωπα για τον εντοπισμό της. Ωστόσο ακολουθήθηκε και εδώ η πεπατημένη, ότι δηλαδή κατέφυγε στα κατεχόμενα.
Το χρονικό της φρίκης
Την Κυριακή 14 Απριλίου δύο Γερμανοί τουρίστες εντοπίζουν πτώμα στο φρεάτιο του εγκαταλελειμμένου μεταλλείου στο Μιτσερό. Στην περιοχή παρατηρείται κινητοποίηση της Αστυνομίας και δύο μέρες μετά εντοπίζεται η σορός και ανασύρεται από τον υγρό τάφο. Το πτώμα στο φρεάτιο αναγνωρίζεται από φιλικό της πρόσωπο από ένα ζευγάρι σκουλαρίκια ως η Mary Rose από τις Φιλιππίνες. Την ίδια μέρα συλλαμβάνεται ο πρώην σύζυγος της από τη Ρουμανία και πατέρας του παιδιού τους, της 6χρονης Sierra που είναι επίσης εξαφανισμένη.
Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες γύρω από τον εντοπισμό του πτώματος της 38χρονης Mary Rose. Αίφνης και αφού εξασφαλίστηκε μαρτυρία από τη φίλη της, στις 18 Απριλίου η Αστυνομία οδηγείται στη σύλληψη ενός 35χρονου και ενός 30χρονου σε σχέση με την υπόθεση. Η σύλληψη του 35χρονου ήταν αυτή που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης. Ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα γίνεται ο άνθρωπος που έμελλε να συγκλονίσει την κυπριακή κοινή γνώμη και να καταγραφεί ως ο πρώτος κατά συρροή δολοφόνος στην Κύπρο.
Η σύλληψή του γέννησε ερωτηματικά για το τι έπραξαν οι αστυνομικοί που διερεύνησαν αρχικά την καταγγελία για την εξαφάνιση της μητέρας με την κόρη της, γιατί δεν έψαξαν από τότε για το πρόσωπο που την είδε τελευταίος με τον οποίο η Μαίρη Ρόουζ διατηρούσε δεσμό. Ένα επίσης στοιχείο που επίσης γεννά ερωτηματικά, αφορά στο γεγονός ότι ο πρώην σύζυγός της κατείχε το διαβατήριο του παιδιού τους, άρα δεν είχε ταξιδέψει όπως ανέφεραν οι αρχικές εκτιμήσεις. Όλα αυτά έπρεπε να είχαν ερευνηθεί από την αρχή και να έφταναν στον διαδικτυακό «Ορέστη» που κρυβόταν πίσω από μια σειρά δολοφονιών.
Παρασκευή 19 Απριλίου
Μετά τη σύλληψη του 35χρονου ίλαρχου της ΕΦ, οι ανακριτές αφήνουν ελεύθερο τον πρώην σύζυγο της Μαίρη Ρόουζ όπως και τον 30χρονο φίλο του Ορέστη, καθώς διαφάνηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και πως η φωτογραφία του απλώς χρησιμοποιήθηκε σε site γνωριμιών από τον 35χρονο. Από το απόγευμα της 19ης Απριλίου ξεκινούν καταιγιστικές εξελίξεις. Η πρώτη ομολογία του Μεταξά για τον φόνο της Mary Rose και η παραδοχή ότι νεκρή είναι και η κόρη της Sierra, προκαλούν σοκ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σπεύδουν στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, με τον Μεταξά να βρίσκεται στην περιοχή για υπόδειξη σκηνών.
Σάββατο 20 Απριλίου
Συνεχίζονται οι έρευνες στο φρεάτιο του Μιτσερού. Το απόγευμα του Σαββάτου αποκαλύπτεται μία ακόμα πτυχή της σοκαριστικής υπόθεσης. Από το φρεάτιο του Μιτσερού ανασύρεται δεύτερο πτώμα. Πρόκειται για γυναίκα, την Arian Palanas επίσης από τις Φιλιππίνες. Βρέθηκε γυμνή και δεμένη χειροπόδαρα στο φρεάτιο, όπως ακριβώς και το πρώτο πτώμα, αυτό της Mary Rose.
Την επομένη, ο 35χρονος ίλαρχος μετά τον εντοπισμό του δεύτερου πτώματος ομολογεί και το δεύτερο έγκλημα. Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας όπου οδηγείται για δεύτερη φορά, ο ανακριτής της υπόθεσης προβαίνει σε φρικτές αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση του επονομαζόμενου «Ορέστη» που ψάρευε τα θύματα του μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως μέσω του Badoo. Αργότερα θα διαφανεί ότι προσέγγισε αλλοδαπές γυναίκες και σε δημόσιους χώρους προφασιζόμενος ότι χρειάζεται βοήθεια για συγγενικά του πρόσωπα.
Τις επόμενες μέρες η προσοχή παραμένει στο φρεάτιο της φρίκης στο Μιτσερό όσο και στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο. Με τη βοήθεια ρομποτικής κάμερας γίνεται προσπάθεια να ερευνηθούν τα βρόμικα νερά του φρεατίου για εντοπισμό άλλων πτωμάτων. Όταν μετά από κοπιώδεις προσπάθειες δεν εντοπίζεται οτιδήποτε, οι έρευνες ολοκληρώνονται και στρέφονται πλέον στη λίμνη Μεμί με τη χρήση δύτη και σκαφάνδρου. Κανένα αποτέλεσμα ωστόσο. Η σορός της μικρής Sierra παραμένει άφαντη.
Κυριακή του Πάσχα
Από την Κόκκινη Λίμνη ανασύρεται από δύτη βαλίτσα. Μέσα βρισκόταν όλη η φρίκη. Εντός της βαλίτσας το πτώμα γυναίκας η οποία αν και δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί πιστεύεται ότι είναι η Livia Florentina. Ο 35χρονος που μία μέρα προηγουμένως βρέθηκε στο σημείο για υπόδειξη σκηνών στους ανακριτές, φρόντισε να τοποθετήσει μέσα στη βαλίτσα και τσιμεντομπλόκ για να βεβαιωθεί ότι αυτή θα έμενε στον πάτο της λίμνης. Μια βδομάδα ακριβώς αργότερα, εντοπίζεται και δεύτερη βαλίτσα στην ίδια λίμνη. Κρύβει μέσα το άψυχο σωματάκι της 8χρονης κόρης της. Δύτες και πυροσβέστες δακρύζουν στη θέα της. Μια μικρή βαλίτσα 50Χ50 με την οποία ήρθε στην Κύπρο έμελλε να είναι ο τάφος της.
Οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Δύο ακόμα σοροί αγνοούνται σε δύο λίμνες. Η κοινωνία εμβρόντητη ακόμη δεν έχει συνέλθει. Οι παρενέργειες ακόμη να τελειώσουν. Διορίστηκαν τρεις ποινικοί ανακριτές που θα εξετάσουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες εκ μέρους αστυνομικών. Έπεται συνέχεια. Και το ερώτημα που πλανάται αμείλικτο: Κρύβει κι άλλα φρικτά μυστικά ο «Ορέστης»;
Διαβάστε επίσης