Μαζική είναι η εγγραφή των κόσμου στο μητρώο των δικαιούχων για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ). Μέχρι χθες βράδυ είχαν εγγραφεί 330 χιλιάδες και σε προσωπικό ιατρό είχαν εγγραφεί 280 χιλιάδες.
Οι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες οι οποίοι έχουν εγγράψει την σύμβαση και που αναρτήθηκε το όνομα τους είναι 331 και οι παιδίατροι μέχρι αυτή την στιγμή είναι 72.
Έχουν επίσης υποβληθεί αιτήσεις από 124 φαρμακεία και 57 αιτήσεις από κλινικά εργαστήρια.
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ανώτερος Λειτουργός Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άγγελος Τρόπης, είπε ότι ως ΟΑΥ «είναι τεράστιο το έργο που έχουμε να επιτελέσουμε. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που τρέχουν παράλληλα, οι ρυθμοί που εργαζόμαστε είναι πυρετώδεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι την 1ηΙουνίου θα είναι όλα έτοιμα για να αρχίσει το σύστημα. Βελτιώσεις θα γίνονται συνεχώς, τα προβλήματα που θα βγουν μετά την 1η Ιουνίου θα είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίζουμε».
Σε σχέση με το έργο που παράγεται τώρα στον ΟΑΥ, ο κ. Τρόπης ανέφερε ότι «συνεχίζουμε καταρχάς να εγγράφουμε τους γιατρούς μας, προσωπικούς ή ειδικούς. Το ίδιο και τα εργαστήρια και τα φαρμακεία. Ακολουθεί η εργασία για την εγγραφή των συμβολαίων, να βγουν οι κατάλογοι για να γνωρίζει ο κόσμος για όλους τους παρόχους».
Συνεχίζεται, είπε, η επικοινωνιακή μας στρατηγική, η εκπαίδευση των παρόχων στο σύστημα πληροφορικής – δηλαδή, τρέχει η πλατφόρμα της εκπαίδευσης για όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δουν το σύστημα πριν αρχίσει η παροχή των υπηρεσιών στο σύστημα.
Το νομοθετικό πλαίσιο, σημείωσε, έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά την περασμένη Παρασκευή με την ψήφιση των κανονισμών για τα φάρμακα και τα εργαστήρια. Απομένει, συμπλήρωσε, η έκδοση ακόμη 1-2 αποφάσεων σε σχέση με τις αμοιβές.
Συνεχίζεται επίσης, ανέφερε, η εγγραφή των δικαιούχων. «Έχουν βγει κάποια προβλήματα σε σχέση με αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν κάποια θέματα, τα οποία διαχειριζόμαστε με το Τμήμα Μετανάστευσης και το Αρχείο Πληθυσμού και με την Κεντρική Αποθήκη Πληροφοριών. Οπότε είναι σε πολλά επίπεδα η εργασία μας, τρέχουν οι διαδικασίες ταυτόχρονα. Έχουν να κάμουν με τις εγγραφές τόσο των δικαιούχων όσο και των παρόχων, να ολοκληρωθούν για να είναι έτοιμα την 1η Ιουνίου».
Ερωτηθείς ποια προβλήματα θα παρουσιαστούν από την 1η Ιουνίου, ο κ. Τρόπης είπε πως προβλήματα μπορεί να υπάρξουν σε διάφορους τομείς, δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει ακριβώς.
«Μπορεί για παράδειγμα να υπάρξουν κάποια προβλήματα σε σχέση με το σύστημα πληροφορικής επειδή είναι ένα καινούργιο σύστημα, το οποίο οι παρόχοι για πρώτη φορά θα χρησιμοποιήσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουν απορίες, πώς να εκδίδουν τα παραπεμπτικά, να βγάζουν τις συνταγές, πώς να δημιουργούν τις επισκέψεις, πώς να περνούν τις πληροφορίες κλπ.».
Λόγω του ότι είναι ένα καινούργιο σύστημα, συνέχισε, είμαστε βέβαιοι ότι στο αρχικό στάδιο θα έχουν απορίες οι παρόχοι κι εκεί αναμένουμε ότι θα θέλουν κάποια καθοδήγηση την οποία μπορούμε να τους δίνουμε είτε μέσα από το Κέντρο Εξυπηρέτησης ή κατευθείαν από λειτουργούς μας από τον ΟΑΥ κι ότι προβλήματα προκύψουν με το σύστημα πληροφορικής να τα αντιμετωπίσουμε.
«Δεν θα έλεγα ότι έχουμε άλλα συγκεκριμένα πράγματα τα οποία φοβόμαστε αλλά είναι ένα καινούργιο σύστημα, μεγάλη μεταρρύθμιση, δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει ακριβώς τι θα προκύψει. Εδώ θα είμαστε να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.
Οι πληροφορίες που έχουμε, είπε, είναι ότι όλο και περισσότεροι γιατροί σκέφτονται σοβαρά το αμέσως επόμενο διάστημα να ενταχθούν στο σύστημα και θα θέλαμε τον κόσμο να ενθαρρύνει τους γιατρούς τους προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε να έχουμε όσο μεγαλύτερη συμμετοχή για την εξυπηρέτηση του κόσμου.
Ερωτηθείς τι γίνεται με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), είπε πως «ο ΠΙΣ σταμάτησε να διαβουλεύεται μαζί μας πριν αρκετό καιρό αλλά εμείς συνεχίζουμε τις επαφές μας και με γιατρούς για την επίλυση των αποριών σε ατομικό επίπεδο ή και σε ομαδικό επίπεδο ή με επιστημονικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να πάρουν πληροφορίες».
Εμείς συνεχίζουμε στο χρονοδιάγραμμα μας και αναμένουμε ότι όλο και περισσότεροι γιατροί θα αγκαλιάσουν το σύστημα, συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης