Η μόνη πιθανότητα να “μιλήσει” ο serial killer είναι υπό αστυνομική κράτηση δηλώνει ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης.
Καλεσμένος στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το γεγονός ότι τελεί υπό κράτηση ο 35χρονος ίλαρχος
“Το σίγουρο είναι ότι η Αστυνομία, δεν θέλει να μεταφερθεί στις Κεντρικές Φυλακές καθώς ακολουθεί σωφρονιστικό πρόγραμμα ή είναι υπό την εξουσία των κεντρικών φυλακών άρα μετέχει στις ανακριτικές διαδικασίες στο βαθμό που ο ίδιος επιθυμεί και είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθεί κάποιος από το χώρο των Κεντρικών φυλακών εκτός των φυλακών για σκοπούς ανακριτικής διαδικασίας. Γιατί πλέον είναι κρατούμενος και δεν είναι ύποπτος υπό κράτηση”.
Την ίδια ώρα αναφέρει ότι να τελεί κάποιος υπό κράτηση είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία.
“επειδή είναι υπό αυστηρό περιορισμό, δεν μπορεί να δεχτεί συμβουλές και είναι ψυχοφθόρα η αστυνομική κράτηση παρά στις Κεντρικές Φυλακές γιατί βρίσκεται σε απομόνωση. Η πίεση αυξάνεται.
Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία έχει την εξουσία από το νόμο να θέσει περιορισμούς στο δικαίωμα επικοινωνίας επαφής με τον “έξω κόσμο” ενός υπόπτου.
“Εάν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο και χρειάζεται και η συμμετοχή του υπόπτου σε μια ανακριτική διαδικασία τότε η Αστυνομία είναι επιθυμότερο να τον έχει υπό κράτηση. Όταν κάποιος είναι υπό αστυνομική κράτηση, η Αστυνομία απαγορεύει την επαφή με τον έξω κόσμο. Οι επισκέψεις που δέχεται ο ύποπτος είναι συνήθως από μέλη της οικογένειάς του και γίνεται στην παρουσία αστυνομικού, και εποπτεύεται από αυτόν. Απαγορεύεται να μιλήσει ο ύποπτος για την υπόθεση, και για κάποια σοβαρά αδικήματα, έχει δικαίωμα η Αστυνομία να θέσει περιορισμούς επικοινωνίας με τον δικηγόρο”.
Πως υποδέχονται οι κρατούμενοι των φυλακών ένα serial killer;
Φέρνοντας ως παράδειγμα τις Κεντρικές Φυλακές από χώρες του εξωτερικού, ο ποινικολόγος αναφέρει πως η Διεύθυνση των φυλακών κατατάσσει τους κρατούμενους σε πτέρυγες αναλόγως με τον δείκτη επικινδυνότητας.
“Υπάρχουν πτέρυγες υψίστης ασφάλειας και στην Κύπρο, όπου τα μέτρα είναι πιο πολλά σε σχέση με άλλους κρατούμενους”.
Πρόσθεσε πως η “μικρή κοινωνία των φυλακισμένων” για κάποια αδικήματα, όπως για παράδειγμα εγκλήματα παιδιών, οι κρατούμενοι νιώθουν απέχθεια.
“Όμως στην Κύπρο, τα άτομα που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα κατά ανηλίκων έχουν ενταχθεί σε συγκεκριμένη πτέρυγα για να μην διατρέχουν κίνδυνο από τους συγκρατούμενούς τους. Αυτό θα το αποφασίσει η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών”.
Το e-mail και το νέο προφίλ
Στο μεταξύ οι έρευνες των ανακριτών συνεχίζονται αφού ανανεώθηκε νέο διάταγμα για την άρση των δεδομένων του 35χρονου Νίκου Μεταξά όσο αφορά ένα email και ένα προφίλ σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα οι έρευνες θα συνεχιστούν και σε άλλα τέσσερα νέα σημεία.
“Πολύ πιθανόν το email να οδηγήσει σε ένα άλλο προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις από το τμήμα δικανικής ανάλυσης ηλεκτρονικών δεδομένων με ποιους συνομιλούσε και αν υπήρχαν διακλαδωτές επικοινωνίες, δηλαδή η επικοινωνία του Α με το Β και του Β με το Γ. Επίσης με το email μπορεί να διερευνηθεί το ip adress, και μπορεί να εντοπίσει η αστυνομία την κίνηση και θέση του χρήστη, σε ποιο σημείο βρισκόταν”, αναφέρει ο κ. Πολυχρόνης.
Πρόσθεσε ότι τις περισσότερες περιπτώσεις που έχουν διερευνηθεί και ακολούθως εξιχνιαστεί περιπτώσεις κατά συρροή δολοφόνων η Αστυνομία πάντοτε αναφέρει ότι υπάρχουν υποψίες και για περισσότερα θύματα.
“θα περισυλλεχθούν τεκμήρια, πραγματική μαρτυρία που αν περισυλλεχθεί είναι ασφαλής δείκτης για απόδειξη του αδικήματος. Είναι περιστατική μαρτυρία, διάφορα περιστατικά που όταν ενωθούν μεταξύ τους οδηγούν σε ένα συμπέρασμα ενοχής”.
Διευκρίνισε ότι μια περιστατική μαρτυρία μπορεί να οδηγήσει σε δίκη.
Δείτε όσα ανέφερε ο Ποινικολόγος, Γιάννης Πολυχρόνης στη μεσημβρινή εκπομπή Alpha Ενημέρωση.