“Άφωνο μάρτυρα” χαρακτήρισε ο Ελλαδίτης ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης τη σορό της άτυχης 30χρονης Μαρικάρ Βαλτέζ, η οποία ανασύρθηκε από τα νερά της Κόκκινης Λίμνης στο εγκαταλελειμένο μεταλλείο του Μιτσερού μέσα σε ταξιδιωτική βαλίτσα και σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, καθώς και τις σορούς των υπόλοιπων θυμάτων του 35χρονου καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου. Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση εξήγησε ότι οι σοροί μπορούν να δώσουν πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο που δολοφονήθηκαν ή κακοποιήθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν από τον δράστη.
“Κάθε νεκρός που βρίσκουμε, αποτελεί τον άφωνο μάρτυρα των γεγονότων και των καταστάσεων που συνέβησαν λίγο πριν από το θάνατο του. Και θα σας έλεγα ότι είναι ο μόνος αξιόπιστος μάρτυρας μέσα στον κυκεώνα των ψευδομαρτύρων που παραπλανούν τη δικαιοσύνη. Αρκεί να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε με ορθό τρόπο και να αποδώσουμε τη σωστή σημασία στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της βίας που υπέστη ο νεκρός λίγο πριν από τον θάνατο του. Όλες αυτές οι παράμετροι μας παρέχουν ξεκάθαρες ενδείξεις οτι μια σειρά από εγκλήματα έχουν διαπραχθεί από το ίδιο άτομο”
Ο κύριος Καρακούκης ανέφερε ότι συχνά ο δολοφόνος αφήνει την χαρακτηριστική “υπογραφή” του στα θύματα ή στον τόπο του εγκλήματος, ώστε να αναπαραστήσει τον τρόπο δράσης ή τον τρόπο εκτέλεσης.
“Εκτός από την υπογραφή, παριστά και το αφήγημα του, παριστά και την εμπειρία που έχει αποκτήσει στον μηχανισμό δράσης του. Εχουμε πλείστα παραδέιγματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θα θυμάστε στην Μεγάλη Βρετανία τον “στραγγαλιστή της Βοστώνης”, ο οποίος είχε δολοφονήσει 13 γυναίκες στραγγαλίζοντας τις καλσόν και στο τέλος άφηνε το καλσόν δεμένο στο λαιμό των θυμάτων με ένα χαρακτηριστικό τρόπο, σαν να έλεγε οτί αυτό το κάνω για ένα συγκεκριμένο αφήγημα. Στο τέλος αποδείχθηκε ότι είχε προβλήματα με τη μητέρα του και ήθελε να της δείξει ότι την τιμωρεί.”
Ο Ελλαδίτης ιατροδικαστής τόνισε ότι ακόμη και σε μια σορό σε κατάσταση αποσύνθεσης, κάλλιστα μπορεί να διαφανεί εάν ο θάνατος επήλθε λόγω στραγγαλισμού, από την εξέταση των οστών στην περιοχή του λαιμού. Η δυσκολία, σημείωσε, είναι να διαπιστωθεί η περίπτωση απόφραξης των αεροφόρων οδών, αφού είναι δύσκολο σε περίπτωση αποσύνθεσης της σορού.