Άλλο ένα ευάλωτο παιδί που έχριζε στήριξης και αγάπης έμελλε να πέσει στα χέρια ενός αρρωστημένου, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τις καταστάσεις, το κακοποίησε σεξουαλικά, ικανοποιώντας τις διεστραμμένες ορέξεις του.
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, αποτελούμενο από τους Χ.Ι Πογιατζή (Π.Ε.Δ), Γ. Κυριακίδου (Α.Ε.Δ) και Φ. Καπετάνιου (Ε.Δ), επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης επτά ετών σε 27χρονο που κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση 16χρονου αγοριού, τόνισε την ανάγκη για επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών για τέτοιου είδους αδικήματα τα οποία «βρίσκονται σε συνεχή και ανησυχητική έξαρση».
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην υπόθεση, τα γεγονότα εκτυλίχθησαν τον Ιούλιου του 2016, όταν το θύμα ήταν ηλικίας σχεδόν 16 ετών.
Ο 16χρονος είναι ένα παιδί ευάλωτο, λειτουργικό, με νοημοσύνη ελαφρώς χαμηλότερη του μέσου όρου των παιδιών της ηλικίας του, με σοβαρές γνωστικές ελλείψεις και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ ήταν θύμα χρόνιας εκφοβιστικής συμπεριφοράς, υποβόλιμο και χωρίς ουσιαστικές δυνατότητες να προστατεύσει τον εαυτό του.
Ο κατηγορούμενος είχε γνωρίσει τον 16χρονο μέσω φιλικού του προσώπου και στη συνέχεια διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, έβγαιναν έξω και ο 27χρονος του κερνούσε φαγητό, ενώ του παρείχε μεταφορικό μέσο για κάποιες εξόδους του. Κατά τις συναντήσεις τους, ο 27χρονος χρησιμοποιούσε αισχρές φράσεις, λέγοντας του μάλιστα να «ανοίξουν πορνείο…».
Από τον Μάρτιο 2016, ο 27χρονος και ο 16χρονος δεν είχαν οποιαδήποτε επικοινωνία, μέχρι τον Ιούλιο, όπου ο κατηγορούμενος απέστειλε μήνυμα στον ανήλικο και μετά από συνομιλία που είχαν μέσω facebook, διευθετήθηκε συνάντηση μεταξύ τους. Ο 16χρονος ανέμενε τον κατηγορούμενο σε περίπτερο που συμφώνησαν, θεωρώντας ότι θα πάνε, όπως και παλαιότερα, για φαγητό.
Ο 27χρονος αφού παρέλαβε τον ανήλικο με το όχημα του, του ζήτησε να πάνε σε ένα ήσυχο μέρος, οπότε και πήγαν σε ένα χωράφι. Φτάνοντας στο χώρο, ο κατηγορούμενος κλείδωσε τις πόρτες και τα παράθυρα του αυτοκινήτου του, και αφού έβγαλε το παντελόνι και το εσώρουχο του, εξανάγκασε τον 16χρονο, παίρνοντας τον με τη βία από τον σβέρκο, να του κάνει στοματικό έρωτα. Αμέσως μετά ο κατηγορούμενος, και πάλι με τη χρήση βίας, κακοποίησε σεξουαλικά τον 16χρονο, ο οποίος έκλαιγε.
Μετά τις αποτρόπαιες πράξεις του, ο 27χρονος ζήτησε από τον ανήλικο να μην αναφέρει οτιδήποτε σε κανένα, λέγοντας του ότι δεν θα το επαναλάβει. Ακολούθως τον οδήγησε πίσω στο περίπτερο από όπου τον παρέλαβε, όπου του αγόρασε ένα ποτό και του έδωσε και ένα τσιγάρο.
Παρά το ότι έγιναν διάφορες αναφορές για το συμβάν σε διάφορα άτομα με αποδέκτη περί τα τέλη Αυγούστου 2016, τον πατέρα του 16χρονου, ο ανήλικος του ζήτησε όπως μην προβεί σε καταγγελία.
Ωστόσο, στη συνέχεια, ο 16χρονος μίλησε τελικά στη σύμβουλο του σχολείου του, περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2016, η οποία και προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες ενέργεια για να καταγγελθεί το συμβάν στην Αστυνομία.
Κατόπιν κλινικής αξιολόγησης, ο 16χρονος διαγνώστηκε με οξεία διαταραχή μετατραυματικού στρες, ενώ παλαιότερα είχε διαγνωστεί με ήπια διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητα και μέτριας βαρύτητας εναντιωματική προκλητική διαταραχή.
«Τέτοιας φύσης αδικήματα καταρρακώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη»
Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής του, ο συνήγορος υπεράσπισης του 27χρονου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσωπικές και οικογενειακές του συνθήκες, το λευκό ποινικό μητρώο του καθώς και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.
Ωστόσο το Δικαστήριο, αφού παρέπεμψε σε διάφορες παρόμοιες υποθέσεις, υπέδειξε ότι στις περιπτώσεις σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος παιδιών αυτές έρχονται σε δεύτερη μοίρα αφού προέχει η αυστηρή αντιμετώπιση τους μέσω αποτρεπτικών ποινών σε μια προσπάθεια καταστολή τους.
«Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη σοβαρότητα των αδικημάτων που διέπραξε ο κατηγορούμενος. Τέτοιας φύσης αδικήματα καταρρακώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη, την αξιοπρέπεια και προσβάλλουν την προσωπικότητα του θύματος και ιδιαίτερα στην παρούσα περίπτωση που θύμα είναι ανήλικος έφηβος, ηλικίας σχεδόν 16 ετών, ηλικία που ο νομοθέτης θέλησε να προστατεύσει θέτοντας ως μέγιστη ποινή φυλάκισης για αυτού του είδους αδικήματα την ποινή δια βίου».
Τέλος, η θέση του συνηγόρου του κατηγορούμενου ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο παραπονούμενος ήταν κατά τον ουσιώδη χρόνο έφηβος και όχι μικρότερης ηλικίας, δεν βρήκε έρεισμα στην νομοθετική πρόνοια, ενώ το Κακουργιοδικείο τόνισε ότι «λαμβάνεται υπόψη ως επιβαρυντικό στοιχείο στα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης, η χρήση βίας που ο κατηγορούμενος άσκησε εναντίον του παραπονούμενου προς ικανοποίηση των σεξουαλικών του επιθυμιών, καθώς και οι επιπτώσεις που είχαν οι ενέργειες του κατηγορούμενου στην ψυχολογική κατάσταση του παραπονούμενου».
Διαβάστε επίσης