Ένοχο σε δυο κατηγορίες έκρινε το δικαστήριο τον δικηγόρο που εκπροσώπησε την Έφη Ηροδότου, στη δίκη που διεξήχθη στο επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού, για το τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε στις 27 Δεκεμβρίου του 2007 και στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιος Ιωάννου.
Συγκεκριμένα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού έκρινε τον δικηγόρο ένοχο, στις κατηγορίες του επηρεασμού της δικαστικής διαδικασίας και της πρόσκλησης μάρτυρα σε ψευδορκία.
Ταυτόχρονα, ο δικηγόρος απαλλάχθηκε από μια σειρά κατηγοριών, κάτι που αποδίδεται εν μέρει και στη μη παρουσίαση του Σέρβου ψευδομάρτυρα στην δίκη της Ηροδότου, για κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου.
Να σημειωθεί ότι αρχικά το δικαστήριο είχε αθωώσει τον δικηγόρο, κρίνοντας πως δεν υπήρχε αξιόπιστη μαρτυρία που να αποδεικνύει την ψευδορκία, ωστόσο, μετά την έκδοση της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για την Έφη Ηροδότου, διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης. Στις 5 Ιουλίου, ο συνήγορος υπεράσπισης θα αγορεύσει για μετριασμό της ποινής.
Επιστράτευση ψευδομάρτυρα
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, κατά τη δίκη της Έφης Ηροδότου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού κατέθεσε ψευδομάρτυρας, μετά από συνεννόηση που είχε ο δικηγόρος με τους γονείς της κατηγορούμενης, με αποτέλεσμα, να επηρεάσει την απόφαση του δικαστηρίου και η Ηροδότου να κριθεί ένοχη, μόνο για το αδίκημα της εγκατάλειψης σκηνής δυστυχήματος και όχι, για την πρόκληση του τροχαίου.
Η Εισαγγελία άσκησε έφεση, με το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει εσφαλμένη την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου και να διατάσσει την επανεκδίκαση της υπόθεσης.
Η Έφη Ηροδότου, η οποία εκαταζητείτο από το 2011, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2017 στην Αθήνα μαζί με τους γονείς της και καταδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε ποινή κάθειρξης δύο ετών από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.
Διατάχθηκε επανεκδίκαση
Η κατηγορούμενη κρίθηκε ένοχη για τα αδικήματα της πρόκλησης θανάτου, λόγω έλλειψης οφειλόμενης προσοχής από αλόγιστη, απερίσκεπτη ή επικίνδυνη πράξη και της μη συμμόρφωσης σε σηματοδότη τροχαίας.
Το δικαστήριο επέβαλε, επίσης, ποινή φυλάκισης τριών ετών στον πατέρα της και 18 μήνες στην μητέρα της, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι σε πέντε κατηγορίες αναφορικά με τα αδικήματα της πρόκλησης σε ψευδορκία, της υποκίνησης μάρτυρα σε ψευδή μαρτυρία, της πλαστογραφίας εγγράφου, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και της χρήσης πλαστού αποδεικτικού στοιχείου.
Παράλληλα, διατάχτηκε η επανεκδίκαση της υπόθεσης που αφορούσε τον δικηγόρο, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο. Εναντίον του δικηγόρου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και το 2015 για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία και επηρεασμό της Δικαιοσύνης, με το δικαστήριο να τον αθωώνει πρωτόδικα, κρίνοντας πως δεν υπήρχε αξιόπιστη και αποδεκτή μαρτυρία που να αποδεικνύει την ψευδορκία.
Μεταξύ άλλων, στη δίκη κατάθεσαν ως μάρτυρες ο τότε ανακριτής της Αστυνομίας για την υπόθεση ψευδορκίας και η πρωτοκολλητής του δικαστηρίου Λεμεσού.
Στις 21 Μαρτίου του 2018, η Έφη Ηροδότου αποφυλακίστηκε με προεδρική χάρη, ενώ λίγο αργότερα αποφυλακίστηκε και η μητέρα της.
Διαβάστε επίσης