Οι σκύλοι γαβγίζουν για οποιοδήποτε λόγο. Μπορεί να μας ειδοποιούν για κάτι, μπορεί να γαβγίζουν γιατί υπάρχει κάποια βιολογική ανάγκη (φαγητό, νερό, βόλτα), γιατί νιώθουν δυσφορία (πόνο), γιατί είναι μέρος του παιχνιδιού ή γιατί νιώθουν να απειλούνται.
Πάντως όποιος και εάν είναι ο λόγος για τον οποίο γαβγίζουν είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί είναι ο τρόπος που «μιλάνε» – επικοινωνούν.
Οι συμπεριφοριστές κατηγοριοποιούν το γάβγισμα στις ακόλουθες κατηγορίες:
Γάβγισμα διασφάλισης του χώρου του
Γάβγισμα συναγερμός
Γάβγισμα αναζήτησης προσοχής
Γάβγισμα καλωσορίσματος – χαιρετισμού
Γάβγισμα άγχους αποχωρισμού
Γάβγισμα απογοήτευσης
Γάβγισμα τραυματισμού ή αρρώστιας
Υπάρχουν όμως και σκύλοι που γαβγίζουν για το γάβγισμα. Γαβγίζουν έτσι απλά χωρίς λόγο από βαρεμάρα ή άνοια. Αυτό είναι ενοχλητικό και κουραστικό για εσάς, για τους γείτονες αλλά και για τον ίδιο το σκύλο. Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε την ευαισθησία ή και τον όγκο και τη συχνότητα της συμπεριφοράς αυτής.
Αρχικά μιλήστε με τον κτηνίατρο σας για να βεβαιωθείτε ότι ο λόγος που γαβγίζει ο σκύλος δεν έχει να κάνει με παθολογικά αίτια. Εφόσον τελικά δεν συντρέχει λόγος υγείας, αυτό που μπορείτε να κάνετε αρχικά είναι, να μην αντιδράτε όταν εκείνος γαβγίζει. Προσπαθήσετε να αγνοήσετε την συμπεριφορά. Μόλις ξεκινήσει το γάβγισμα μπορείτε να του γυρίσετε την πλάτη ή να βγείτε σιωπηλοί από το δωμάτιο. Παρόλα αυτά το γάβγισμα ανήκει στις αυτοενισχυόμενες συμπεριφορές γιατί είναι κατευναστικό οπότε δεν αρκεί να μην δίνετε σημασία. Καλό είναι την ώρα που γαβγίζει να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι άλλο.
Το σημαντικότερο όλων είναι να αποφύγετε οποιαδήποτε μέθοδο η οποία προκαλεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα στον σκύλο με απώτερο σκοπό να σταματήσει να γαβγίζει. Στο άρθρο για τα ‘κολάρα τύπου prong’ εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους η διόρθωση δεν λειτουργεί οι οποίοι παραμένουν ίδιοι ασχέτως της συμπεριφοράς.
Διαβάστε επίσης