Επτά θύματα, επτά «παραδέχομαι» αναφώνησε ο 35χρονος κατά συρροή δολοφόνος, Νίκος Μεταξάς, ο οποίος κάθισε για πρώτη και τελευταία φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για να λογοδοτήσει για τα ειδεχθές εγκλήματα του που διέπραξε κατά τα έτη 2016-2018.
Η δίκη του Μεταξά άρχισε το πρωί με την απαγγελία των κατηγοριών από την Κατηγορούσα Αρχή, στις οποίες απάντησε «παραδέχομαι», ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά, το Κακουργιοδικείο αφού άκουσε τα γεγονότα και την απολογία του κατηγορούμενου, ανακοίνωσε δίωρη διακοπή, έπειτα από την οποία θα ανακοινώσει την ποινή του.
Κατά την ανάγνωση των γεγονότων από την Κατηγορούσα Αρχή ήρθαν στο φως νέες φρικτές αποκαλύψεις γύρω από τη δολοφονική δράση του Νίκου Μεταξά, ο οποίος ψάρευε τα θύματα του από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης.
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο Νίκος Μεταξάς δολοφόνησε τα δύο παιδιά, την οκτάχρονη Έλενα και την εξάχρονη Σιέρρα, γιατί πίστευε ότι τα εξέδιδαν οι μητέρες τους «και κακοποιούνταν σεξουαλικά από ανώμαλους», πράγμα το οποίο βεβαίως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η ανάγνωση των γεγονότων άρχισε από την ανεύρεση του πρώτου θύματος, στις 14 Απριλίου 2019, στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό, ενώ έγινε αναφορά στην καθοριστική μαρτυρία της Μαρί Ρόουζ, η οποία μίλησε για τον «Ορέστη», με τον οποίο διατηρούσε δεσμό το θύμα και ήταν το πρόσωπο που παρέλαβε μάνα και κόρη πριν την εξαφάνιση τους.
Στη συνέχεια η Κατηγορούσα Αρχή αναφέρθηκε στα όσα αποκάλυψε το Ηλεκτρονικό Έγκλημα που οδήγησαν στα ίχνη του 35χρονου Νίκου Μεταξά.
Φρικτές αποκαλύψεις
Ενώπιον του Κακουργιοδικείου τέθηκαν οι ομολογίες του 35χρονου, ο οποίος αρχικά «έπαιζε» με τους ανακριτές και έδινε αντιφατικούς ισχυρισμούς, πριν την ομολογία του στις 25 Απριλίου, όπου παραδέχθηκε ότι σκότωσε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, ενώ υπέδειξε τα σημεία που έριξε τα θύματα του.
Η Κατηγορούσα Αρχή παρέθεσε τις ημερομηνίες και τις λεπτομέρειες γύρω από την ανεύρεση των σορών των θυμάτων, και μίλησε για μαραθώνιες έρευνες που κράτησαν 68 μέρες μέχρι την εξιχνίαση της υπόθεσης.
Μάλιστα, σε ότι αφορά τα τσιμπεντομπλόκ που βρέθηκαν στους υγρούς τάφους, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Έλλη
Παπαγαπίου, αναφέρθηκε στην ομολογία του Μεταξά, ο οποίος είπε στους ανακριτές, «είναι δικό μου. Ήταν όπως τα έκανα, έβρισκα πέτρες και έφκαλλα τρύπες για να τις δέσω στις βαλίτσες».
Αιτία θανάτου των έξι θυμάτων ήταν στραγγαλισμός, ενώ αιτία θανάτου για την 30χρονη που βρέθηκε στο πηγάδι στην Ορούντα ήταν βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
Σε ότι αφορά τα πρώτα του θύματα, την 36χρονη Λιβία και την οκτάχρονη κόρη της Έλενα, η Κατηγορούσα Αρχή μίλησε για «φτηνές δικαιολογίες» από την πλευρά του Μεταξά.
«Είπε ότι μιλούσαν στο facebook και ήρθαν σε σεξουαλική επαφή. Είπε ότι λόγω της κατάστασης της μικρής, πίστευε ότι η Λιβία εξέδιδε την κόρη της. Τότε την έπιασε από τον λαιμό (σ.σ τη Λιβία), την πίεσε μέχρι που πόνεσε τα δάκτυλα του. Είπε ότι του είχε γίνει εμμονή και όταν τη σκότωσε έβγαλε όλο του το μίσος που έκρυβε μέσα του. Ανέφερε ότι σκότωσε τη Λίβια και έκατσε και την έβλεπε νεκρή, ενώ στη συνέχεια ανέβηκε στο δωμάτιο και έπνιξε το μωρό που βρισκόταν στο κρεβάτι».
Σε ότι αφορά τη Μαρικάρ, ο Μεταξάς ανέφερε ότι τη σκότωσε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής του, «γιατί του ήρθαν αναμνήσεις της Λίβίας».
Η Κατηγορούσα Αρχή αναφέρθηκε στην ομολογία του σε σχέση με τις δολοφονίες της Μαρί και της εξάχρονης Σιέρρα.
Όπως είπε, «τις σκότωσε και θυμήθηκε τόπους που φωτογράφιζε και πήγε στα μέρη και τις πέταξε», ενώ πρόσθεσε ότι ο Μεταξάς ανέφερε στην κατάθεση του ότι «δεν περνούσε μέρα που δεν τις σκεφτόμουν».
Ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι και η Μαρί εξέδιδε την κόρη της όπως και η Λιβία που είχε σκοτώσει.
«Στις 4/5 τις παρέλαβα. Τις μετέφερα στο σπίτι μου. Βάλαμε τη μικρή για ύπνο και της είπα ότι έχω λεφτά και θα την παντρευτώ όπως έλεγα και στη Λιβία. Είχα τα ίδια συναισθήματα με τη Λιβία ότι έχει παιδί που κακοποιείται από ανώμαλους. Τότε την άρπαξα και την έπνιξαν. Μετά πήγα στη Σιέρρα και σκέφτηκα να τη σκοτώσω. Θυμήθηκα τη σφαγή των πόντιων το 1922».
Σε σχέση με τη δολοφονία της 30χρονης Ασμίτα που έριξε στο πηγάδι στην Ορούντα, ο Νίκος Μεταξάς ομολόγησε ότι «ενώ έκαναν σεξ την κατέγραφε, όπως έκανε και με άλλες, εκείνη όταν το αντιλήφθηκε, του έφτυσε. Τότε θύμωσα και θυμήθηκα τη Λιβία. Ακολούθως τη σκότωσε και την πέταξε στο πηγάδι».
Έσπασε ο Μεταξάς, σπάραξε στο κλάμα
Μετά την ανάγνωση των γεγονότων, τα οποία άκουγε με σκυφτό το κεφάλι ο 35χρονος, το λόγο πήρε ο Νίκος Μεταξάς, ο οποίος κλαίγοντας ασταμάτητα, ζήτησε συγνώμη στα θύματα του και στις οικογένειες τους.
«Έχω διαπράξει απεχθή εγκλήματα, για τα οποία αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και αποδέχομαι τις συνέπειες», ανέφερε αρχικά ο κατηγορούμενος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχει μετανοήσει για τις πράξεις του, ωστόσο δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω.
«Αυτά που μπορώ να κάνω, πρώτον είναι να βοηθήσω στη διαλεύκανση των υποθέσεων, παρέχοντας ότι πληροφορίες μου ζητηθούν και παραδεχόμενος ενοχή, να μη ζημιώσω και άλλο την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω μιας χρονοβόρας διαδικασίας. Δεύτερον, να εκφράσω μεταμέλεια και να απολογηθώ, πρώτα προς τις ψυχές των θυμάτων μου, τους συγγενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα για τον άδικο πόνο που προκάλεσα και να ελπίζω ότι η απονομή της δικαιοσύνης θα αποτελέσει ένα ελάχιστο βάλσαμο.
Έπειτα, προς τα παιδιά μου, τους γονείς μου και την υπόλοιπη οικογένεια μου για την στεναχώρια που περνούν και θα περάσουν, χωρίς κανείς τους να έχει φταίξει ποτέ σε τίποτα.
Τέλος, προς την κυπριακή κοινωνία, η οποία είμαι βέβαιος ότι διερωτάται γιατί και πώς ένας άνθρωπος, μέλος της, έφτασε σε αυτό το σημείο. Το ίδιο ερώτημα βασανίζει και εμένα, όμως δεν έχω βρει ακόμη την απάντηση.
Γνωρίζω, ότι αυτή βρίσκεται κάπου μέσα στο μυαλό μου, κομμάτια της τα αναγνωρίζω μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις, τις οποίες προσπαθούσα εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσω.
Δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση. Οπότε, το τελευταίο που μπορώ να κάνω, είναι να ζητήσω και να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων, να βρω το γιατί, αλλά σημαντικότερα, να βοηθήσω στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να προλάβει τέτοιες τραγωδίες.»
Διαβάστε επίσης