Όχι, δεν είναι κακό να “χουζουρεύεις” στο κρεβάτι σου, όταν ξυπνάς το πρωί και μάλιστα το αντίθετο…
Αν είσαι άνθρωπος που συνηθίζει να περνά τον ελεύθερο χρόνο τους στο κρεβάτι βλέποντας σειρές, ή “ταξιδεύοντας” από καναπέ τότε μάλλον είσαι πολύ ξεχωριστός.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Huffington Post, τα άτομα που παρεκκλίνουν από ένα φυσιολογικό μοτίβο ύπνου θεωρούνται πιο έξυπνα – καθώς, άθελά τους, δημιουργούν “νέα, επαναστατικά μοτίβα”.
Μάλιστα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης υποστήριξαν πως η θεωρία έχει βάση, αφού ανέλυσαν τα μοτίβα ύπνου 1000 φοιτητών.
Οι άνθρωποι που πατάνε αναβολή στο ξυπνητήρι είναι πιο έξυπνοι!
Το αποτέλεσμα της έρευνας; Οι φοιτητές που αργούν να κοιμηθούν, αλλά και αργούν να ξυπνήσουν, τα πήγαν πολύ καλύτερα σε τεστ επαγωγικού συλλογισμού.
Προφανώς, αν πηγαίνεις “κόντρα στο ρεύμα”, αυτό σημαίνει πως αναγκάζεσαι ορισμένες φορές να σκεφτείς διαφορετικά απ’ ότι οι άλλοι και ίσως πιο έξυπνα.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αργήσεις στο γραφείο, ορίστε ποια θα είναι η δικαιολογία σου.
Ξυπνάτε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι; Δεν φαντάζεστε για ποιο λόγο σας συμβαίνει!
Μια από τις κλασσικές συνήθειες που κάνετε το βράδυ είναι να τσεκάρετε το ξυπνητήρι στο κινητό μας…
Πέφτετε, κοιμάστε και ξυπνάτε. Για την ακρίβεια ξυπνάτε πριν ακούσετε τον συνηθισμένο ήχο.
Κοιτάτε το κινητό και βλέπετε πως ξυπνήσατε μερικά λεπτά νωρίτερα. Το έχετε ξαναπάθει αρκετές φορές και λέτε το κλασσικό «συνήθεια»…. και όντως αυτό είναι!
Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς παίζει πιο επιστημονικά!
Σίγουρα έχετε ακούσει τον όρο «κιρκάδιος ρυθμός». Είναι ουσιαστικά ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι που ελέγχεται από ένα μέρος του υποθαλάμου στον εγκέφαλο, που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας.
Εάν πηγαίνετε στο κρεβάτι και ξυπνάτε την ίδια ώρα, το σώμα σας έχει συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Ο κύκλος του ύπνου, επίσης, ρυθμίζεται από ορισμένες πρωτεΐνες, τα επίπεδα των οποίων αυξάνονται και μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.
Αν ακολουθείτε μια ρουτίνα, το σώμα σας μαθαίνει να αυξάνει τα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών, την ώρα που χτυπά το ξυπνητήρι. Οι πρωτεΐνες θα αρχίσουν να αυξάνονται μία ώρα πριν ξυπνήσετε και ως εκ τούτου σηκώνεστε πριν το ξυπνητήρι.
Διαβάστε επίσης