«Όπλο» στα χέρια του 35χρονου Νίκου Μεταξά, το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει υπέρ του μετά από 25 χρόνια όταν θα δικαιούται να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση επ’ αδεία, θεωρεί ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης την απολογία που ανέγνωσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο καταδικασθείς για τις επτά δολοφονίες αλλοδαπών γυναικών και παιδιών.
Μιλώντας στον Active και στην εκπομπή Πρωινή Συχνότητα, ο κ. Πολυχρόνης εξήγησε πως ο τρόπος που απολογήθηκε ο Μεταξάς, το γεγονός ότι ξέσπασε σε κλάματα, ζήτησε συγνώμη και έδειξε έμπρακτη μεταμέλεια, σε συνδυασμό και με το ότι συνεργάστηκε με τις αρχές, παραδέχθηκε τα εγκλήματά του και δεν κούρασε το δικαστήριο, θα είναι προς το συμφέρον του ιδίου όταν μετά από 25 χρόνια θα έχει το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση επ’ αδεία. Όλα αυτά βέβαια, όπως εξήγησε ο ποινικολόγος, τελούν υπό την αίρεση της αναμορφωτικής του πορείας εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.
Ενισχυτικά υπέρ του Μεταξά θεωρεί ο κ. Πολυχρόνης ότι θα λειτουργήσει και το γεγονός ότι ο ίδιος αναγνώρισε ότι έχει κάποιος πρόβλημα και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των επιστημόνων, προκειμένου να μελετήσουν την περίπτωσή του και να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες.
Δίκη – εξπρές για να αποφύγει τη διαπόμπευση
Ο κ. Πολυχρόνης εξέφρασε την άποψη πως η διεξαγωγή δίκης με συνοπτικές διαδικασίες αποτελούσε επιθυμία του ίδιου του καταδικασθέντα, προκειμένου να αποφύγει τη διαπόμπευσή του στο δικαστήριο. «Υπολογίζαμε ότι η διαδικασία θα απασχολούσε δύο με τρεις δικάσιμους και θα διαρκούσε περίπου 15 ημέρες», ανέφερε ο κ. Πολυχρόνης, ενώ ερωτηθείς σχετικά εξήγησε πως ο κατηγορούμενος μπορεί να εκφράσει στις ανακριτικές αρχές και στην κατηγορούσα αρχή την επιθυμία του για γρήγορη αποπεράτωση της δικαστικής διαδικασίας. «Νοουμένου ότι η κατηγορούσα αρχή θα εξασφαλίσει την παραδοχή του υπόπτου και προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη πολύτιμου δικαστικού χρόνου, το δικαστήριο μπορεί να προβεί σε κάποια συμφωνία», εξήγησε ο ποινικολόγος, διατυπώνοντας τη θέση πως φαίνεται πως το δικαστήριο ήταν βέβαιο ότι είχε ενώπιον του τον δράστη των αδικημάτων και ως εκ τούτου θεώρησε πως ήταν προς το συμφέρον της δικαιοσύνης η γρήγορη αποπεράτωση της δικαστικής διαδικασίας.
Ερμηνεία της ποινής και δικαιώματα κρατουμένου
Σε σχέση με την ποινή που έχει επιβληθεί (πέντε διαδοχικές και δύο συντρέχουσες ποινές ισόβιας φυλάκισης), ο κ. Πολυχρονίου εξήγησε πως πέραν των δύο διαδοχικών ποινών ισόβιας φυλάκισης σημαίνει ότι το μίνιμουμ που πρέπει να εκτίσει κάποιος για να δικαιούται να αιτηθεί αποφυλάκιση επ’ αδεία είναι τα 25 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής. Αντιθέτως όταν επιβληθούν μία φορά ισόβια ή συντρέχουσες ποινές ισόβιας φυλάκισης τότε ο καταδικασθείς δικαιούνται στα 12 χρόνια να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση επ’ αδεία. Στην προκειμένη περίπτωση ο Νίκος Μεταξάς θα δικαιούται να αιτηθεί όπως αποφυλακιστεί επ’ αδεία μετά την παρέλευση 25 χρόνων συνεχούς έκτισης ποινής, που είναι και η μεγαλύτερη ποινή που θέτει ο νομοθέτης.
Ερωτηθείς ποιες είναι οι πιθανότητες να αποφυλακιστεί ο Μεταξάς μετά από 25 χρόνια, ο κ. Πολυχρόνης ανέφερε πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα είναι τα δεδομένα ύστερα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε σχέση με τα δικαιώματα του Μεταξά, ο ποινικολόγος ανέφερε ότι το καθεστώς κράτησης των ισοβιτών είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των υπόλοιπων φυλακισμένων. Μετά από 8 χρόνια συνεχούς έκτισης ποινής ο Μεταξάς θα δικαιούνται 8ωρη άδεια ανά τρίμηνο πάντοτε με τη συνοδεία τεσσάρων δεσμοφυλάκων. Αυτή η ολιγόωρη έξοδος, όπως εξήγησε ο κ. Πολυχρόνης, τελεί υπό την αίρεση της συμπεριφοράς του στις φυλακές, αλλά και του δείκτη επικινδυνότητάς του.
Συνθήκες εγκλεισμού
Όσον αφορά τις συνθήκες εγκλεισμού του στις Κεντρικές Φυλακές, ο κ. Πολυχρόνης ανέφερε ότι η διεύθυνση των φυλακών καλείται να προστατεύσει τα σωματική ακεραιότητα και του ίδιου του καταδικασθέντα, καθώς η φύση των αδικημάτων που διέπραξε είναι κατακριτέα και από τους ίδιους τους φυλακισμένους. Περαιτέρω ανέφερε ότι ο κάθε κρατούμενος κατατάσσεται σε συγκεκριμένη πτέρυγα με βάση το δείκτη επικινδυνότητας του, αλλά και με βάση το πόσο κινδυνεύει από τους άλλους κατάδικους.